BAŞBAKAN YILDIRIM: BU ABD´YE AÇIK BİR MESAJDIR

YILDIRIM OHAL KOMİSYONUNUN İLK KARARLARINI AÇIKLAMASINI DA DEĞERLENDİRDİ

POLİTİKA 22.12.2017 18:10:10 0
BAŞBAKAN YILDIRIM: BU ABD´YE AÇIK BİR MESAJDIR

 

Başbakan Binali Yıldırım, ?ABD Başkanın tek taraflı aldığı, uluslararası hukuka, BM´nin daha önceki kararlarına tamamen ters olan bu karar, BM Genel Kuruluna üye ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından uygun görülmemi, kabul edilmemiştir, bu ABD´ye açık bir mesajdır? dedi.

 

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazını Başyazıcıoğlu Camii´nde kıldı. Namaz sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda alınan Kudüs kararına ilişkin, ?Kudüs kararı hakikaten tarihi bir karardır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda açık ara farkla ABD Başkanın tek taraflı aldığı, uluslararası hukuka, BM´nin daha önceki kararlarına tamamen ters olan bu karar, BM Genel Kuruluna üye ülkelerin büyük çoğunluğu tarafından uygun görülmemiş, kabul edilmemiştir, bu ABD´ye açık bir mesajdır. ?Ben yaptım oldu anlayışının dünya düzeninde geçerli olmayacağı, güçlü olanın haklı değil, haklının güçlü olması gerektiği´ evrensel gerçeği Genel Kurul´da bir kez daha tecelli etmiştir. Ümit ederim ABD yönetimi alınan bu kararı doğru okur ve yanlış verdiği bu karardan bir an önce vazgeçer. Çünkü, İsrail, Filistin arasında yarım asıra varan bu anlaşmazlık büyük acılara sebep olmuş, artık bu acıların devam etmemesi gerekir. Bölgede, DEAŞ, PKK, PYD, El Nusra gibi örgütlerle mücadele ederken, yeni bir sorun alanının ortaya çıkarılması, insanlık, bölge için büyük bir felaketin başlangıcı olacaktır. Bu karar ümit ederim ki bu yanlıştan dönülmek için fırsat olur? ifadelerini kullandı.

 

Kudüs ile alakalı olarak önümüzdeki süreçte Türkiye´nin eylem planının olup olmadığına ilişkin soru üzerine Yıldırım, ?Türkiye, baştan beri bu konuda çok aktif ve öncü bir rol üstlendi. İİT Dönem başkanı Türkiye dönem başkanı sıfatıyla, Sayın Cumhurbaşkanımız bütün İslam ülkelerini olağanüstü zirveye davet etti. Ondan sonra BM süreci yaşandı, güvenlik konseyinde mesele ele alındı. Orada da Amerika yalnız kaldı, Genel kurulda da yalnız kaldı, tüm tehditlere rağmen. ?Siz karşı oy kullanırsanız, size şöyle yaparız böyle yaparız´ gibi birtakım devlet geleneğine uymayan tehditler olmasına rağmen aklı selim galip geldi. Bu karar çıktı. Bundan sonra Türkiye başta olmak üzere BM´nin sağduyuya sahip ülkeleri, ABD´nin etkisi altında olan birkaç küçük devlet dışında, hiçbir ülkenin buna bakışı olumlu değil. Türkiye, bu meselenin takipçisi olacak. Bizim derdimiz haklı ve güçlü olanın yanında yer almak? şeklinde konuştu.

OHAL Komisyonunun ilk kararlarını açıklamasının hatırlatılması üzerine Yıldırım, ?İtiraz komisyonu, geçtimiz aylarda kanunla kurulmuştur, yapılanmasını tamamladı, bütün müracaatları aldı. İstihbaratla ilgili birimlerden gereken bilgileri topladılar. İlk toplantısı yaptı, kararlarını da aldılar. Bundan sonra da ellerindeki dosyaları gündemlerine göre almaya devam edecekler. Çok kapsamlı çalışma yapıyorlar, sadece duyumlarla, ihbarlarla değil, belgelerle, bilgilerle, mahkemelerin de esas aldığı kıstaslar çerçevesinde titiz bir çalışma yürütüyorlar. Bu ne demek? İtirazları olan varsa, bunlara yargı yolu açılıyor. Haklarını orada arayacaklar. Mesele böylece hallolmuş olacak? diye konuştu.

 


Gürsu'da Başkan Aktaş'a sevgi seli

Yüksek Seçim Kurulu'ndan iftar kararı

Türkiye yerel seçim için sandığa gidiyor

Zekai Gümüşdiş ortaokulu öğrencileri çilek ve marul dikerek tarımla buluştu

Borsa İstanbul ilk yarısında yükseldi

Meral Akşener'den CHP'ye tepki: Bana abla mabla demeyin artık

Gazze'de can kaybı 32 bin 623'e yükseldi

Bursa'da patlama ve yangın sonrası bodrumda ceset bulundu

Bursa'da gençlere müjdeler: Gençlik Merkezleri 50'ye Çıkıyor, YKS Kursları 15'e Ulaşıyor

Nilüfer'e 300 kişilik kız öğrenci yurdu kazandırılıyor

Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Yükleniyor