?İHRACAT PAYIMIZ YÜZDE 10´A YÜKSELDİ?

BURSA TÜRKİYE EKONOMİSİNİN ÖNCÜ GÜCÜ OLMAYA DEVAM EDİYOR

GÜNDEM 4.10.2017 11:42:34 0
/kanal16haber.com/2017-10/4/114648343b.mp4
 ?İHRACAT PAYIMIZ YÜZDE 10´A YÜKSELDİ?

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, yaklaşık 4 yıllık süreçte 40´a yaklaşan makro projeyle hizmet çıtasını çok daha yükseğe ulaştırdıklarını belirterek, ?Bursa, Türkiye ekonomisinin üzerindeki başarı performansı ile öncü rolünü güçlendirmeye devam ediyor? dedi.

 

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, ?Ortak Aklın Gücüyle Büyüyen Bursa´ konulu basın toplantısında Bursa ekonomisine ilişkin kapsamlı bir değerlendirmelerde bulundu. ?Bursa Büyürse Türkiye Büyür? mottosuyla yeni bir vizyona kavuşan BTSO´nun kentin ekonomi tarihine geçecek 4 yıllık bir süreci geride bıraktığını söyleyen İbrahim Burkay, bu süreçte komitelerin, konseylerin ve kent dinamiklerinin katkılarıyla 40´a yaklaşan makro projeyle hizmet çıtasını çok daha yükseğe taşıdıklarını söyledi. Türkiye´nin hayallerini gerçeğe dönüştüren Bursa´nın sahip olduğu potansiyeli doğru hamlelerle harekete geçirildiğinde neleri başarabildiğini ortaya koyduğunu kayden Burkay, birçok ülkenin ayakta kalmakta zorlanacağı sınavlara rağmen Türkiye´nin ve Bursa´nın büyüme yolculuğuna devam ettiğini ifade etti. Başkan Burkay, ?Türkiye, her biri ayrı sınav niteliğindeki birçok zorluğu başarıyla aştı. Bursa da bu süreçte ülke ekonomisinin de üzerinde bir performans göstermeye devam etti? diye konuştu.

 

EKONOMİYE LİDERLİK YAPAN ŞEHİR: BURSA

2016´da Türkiye´nin yüzde 3 büyüdüğünü, Bursa´nın ise yüzde 7´lik büyüme oranıyla ülke ekonomisinde liderlik rolünü güçlendirdiğini ifade eden İbrahim Burkay, Gayri Safi Milli Hasıla içerisindeki pay açısından bakıldığında Bursa´nın yüzde 3,9 olan payını yüzde 4,3 seviyesine kadar yükselterek Türkiye´nin zenginlik merkezi olmayı sürdürdüğünü belirtti. Başkan Burkay, ?Bursa iş dünyası olarak ürettiğimiz zenginlikle ülke ekonomisine sağladığımız katkıları daha da artırdık. Merkez bütçeye katkımız son 4 yılda yüzde 100´ün üzerinde arttı. 2013 yılında 2,1 milyar TL seviyesinde olan katkımız, 2016 sonunda 4,3 milyar TL´ye kadar yükseldi. Bursa´da kişi başına düşen gelirin Türkiye ortalamasındaki payı da artmaya devam ediyor. Bursa, Türkiye´nin OVP için belirlediği 13 bin dolarlık kişi başı ortalama gelir hedefini bugünden yakaladı? ifadelerini kullandı. Başkan İbrahim Burkay, Bursa´da son 4 yılda 16.000´den fazla şirket faaliyete geçtiğini de söyledi.

 

AR-GE YATIRIMLARINDA BURSA FARKI

Bursa´nın yerli girişimciler kadar yabancı yatırımcılar için de cazibe merkezi kimliğini artırarak sürdürdüğünü kaydeden Burkay, son 4 yılda 7,1 milyar TL´lik yatırım çeken Bursa´nın Türkiye´de en fazla yabancı yatırım alan şehir olduğunu vurguladı. TEKNOSAB´ın da tamamlanmasıyla birlikte Bursa´nın hem yerli hem de yabancı yatarımlardaki payını daha da yüksek bir seviyeye taşıyacağını kaydeden Burkay, ?Türkiye´nin 4 dolarlık kilogram başı ortalama ihracat hedefini bugünden yakalayan kentimizin daha yüksek hedeflere ulaşabilmesi adına yaptığımız çalışmalarla Ar-Ge Merkezi sayımızı 65´e, tasarım merkezi sayımızı da 6´ya çıkardık. 2013´te 23 olan Ar-Ge merkezi sayısını tasarım merkezleriyle birlikte 71´e yükselten Bursa, kurulan Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri performansı bakımından Türkiye´de birinci sırada? ifadelerini kullandı.

 

ORTA-YÜKSEK TEKNOLOJİDE BURSA ORTALAMAYI 2´YE KATLADI

Türkiye´nin gelecek hedeflerine taşıyacak en önemli zenginlik kaynağının üretim yeteneği olduğunu kaydeden Burkay, ülke sanayinin ekonomideki payının sınırlı seviyede artarken, Bursa´nın pozitif yönde farklılaşan gelişimini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi. Burkay, 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşılması için katma değerli üretimin payını artırılması gerektiğini de vurguladı. ?Üretimde orta yüksek teknolojinin yoğunluğu Türkiye ortalaması yüzde 26 seviyesindeyken, Bursa bu rakamı 2´ye katlamayı başardı? diyen Burkay, ?Önümüzde kent olarak yüzde 2 seviyesindeki yüksek teknolojili üretimin payını daha da yukarıya çıkarma gibi stratejik bir hedefimiz var. Temelini atmaya hazırlandığımız TEKNOSAB projemiz sayesinde bu oranı en az 4´e katlamayı istiyoruz? diye konuştu.

 

?İHRACAT PAYIMIZ YÜZDE 10´A YÜKSELDİ?

2017 yılı sonunda 14 milyar dolarlık ihracat barajını aşması beklenen Bursa´nın Türkiye´nin ikinci ihracatçı kenti olarak öncü rolüne devam ettiğini belirten Burkay, ?198 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren kentimiz, yakaladığı ivmeyle bugün 121 ülkeden daha fazla ihracat yapma başarısı göstermiştir. Bursa, aynı zamanda ihracattaki başarısıyla Türkiye´nin genel ihracatından aldığı payı 4 yılda yüzde 10 seviyesine kadar yükseltmeyi başarmıştır? dedi.

 

?4 YILDA 800 YENİ İHRACATÇI KAZANDIK?

İbrahim Burkay, 2013 yılında 3 bin 700 civarındaki ihracatçısıyla ülke kalkınmasının lokomotifi olan Bursa´nın sunulan destekler ve BTSO´nun hayata geçirdiği projelerle birlikte son 4 yılda 800´ü aşkın yeni ihracatçı kazandığını açıkladı. Türkiye´nin 2023´te gelmek istediği kilogram başı ortalama birim fiyatına bugünden ulaşan Bursa´nın yakın gelecekte 8 dolarlık hedefine de ulaşacağını kaydeden Burkay, ?Ülkemizde dış ticaret fazlası veren ender kentlerin başında Bursa gelmektedir. Türkiye´nin en yüksek dış ticaret fazlası veren kenti özelliği taşıyan Bursa´mız, bu alanda da ülke ekonomisine katkısını fazlasıyla sürdürüyor? açıklamalarında bulundu.

 

BURSALI FİRMALAR HAREKETE GEÇTİ

Sadece iç piyasaya mal satan firmaların artık ihracatçı olmak için harekete geçtiğini dile getiren Burkay, şöyle konuştu: ?BTSO, Küresel Fuar Acentesi ile 5 bin üyesini yurt dışına taşıyan, Ticari Safari Projesi ile 11 bine yakın yabancı iş insanını Bursa´ya getiren bir kurum haline geldi. Her üyemize yurt dışı fuar organizasyonları için KOSGEB´in desteklerinin yanı sıra yılda 2 kez olmak üzere 1.000´er TL´ye kadar destek veriyoruz. BTSO olarak üyelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz? dedi.

 

?İLKLERE İMZA ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ?

BTSO tarafından stratejik alanlarda yürütülen yatırım ve projelerle geleceği şekillendirmeyi sürdüreceklerini açıklayan Burkay, ?Bursa ile ilgili hedeflerimiz ve hayallerimiz bu rakamların çok ötesindedir. BTSO olarak ilkeli duruşumuzla ilklere imza atmaya devam edeceğiz. Bursa ekonomisinin bu gurur tablosunun ortaya çıkmasında çok büyük gayretleri olan 39 bin üyemize şükranlarımı sunuyorum. Üreterek, büyüterek 39 bin tek yürek, ortak bir gelecek projesi etrafında kurallara uyan değil, kural koyan bir Bursa için omuz omuza çalışmayı sürdüreceğiz? açıklamalarında bulundu. Basın toplantısına, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Gülener, İlker Duran, Aytuğ Onur ve Zafer Bulut da katıldı.


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor