ALİNUR AKTAŞ KARLA MÜCADELEYİ ANLATTI

“İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR GELSE BUNUNLA BAŞ EDEMEZDİ”

SİYASET 12.01.2015 20:49:42 0
ALİNUR AKTAŞ KARLA MÜCADELEYİ ANLATTI

Yaklaşık 2 haftadır İnegöl’de aralıklarla etkisini gösteren kar yağışıyla ilgili İnegöl Belediyesinin yaptığı çalışmaları değerlendiren Belediye Başkanı Alinur Aktaş, son yılların en fazla kar yağışının yaşandığını, bu karla İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bile mücadele edemeyeceğini belirtti.

Dün saat 15.30’da makamında Belediye Başkan Yardımcıları Eşref Yiğit ve Adil Kansu ile birlikte makamında basın toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl’de son yılların en etkili kışının yaşandığını ifade ederek, “Yoğun kar yağışı tüm yurtta olduğu gibi İnegöl’de de etkisini hissettirdi. Kar yağışının oldukça etkili, hava sıcaklığının sıfırın altında setrettiği günler yaşadık. 30 Aralık Salı günü başlayan ve aralıklarla 10 Ocak Cumartesi günü akşamına kadar oldukça etkili, çoğunlukla yoğun ve sürekli yağan bir kar yağışına şahit olduk. 96 eskiden köy diye tabir ettiğimiz ve yine 4 eski belde şimdi mahalle olan yerleşim yerlerimiz ve merkez olmak üzere bütün mahallerde Fen İşleri Müdürlüğümüz başta olmak üzere, Park Bahçeler Müdürlüğümüz, Temizlik İşleri Müdürlüğümüz ve diğer birimler ile canla başla mücadele edilmiştir. Yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle ilk etapta karla mücadele için Fen İşleri Müdürlüğümüz bünyesinde bir kriz masası oluşturduk. Kurulan kriz masası 2 Belediye Başkan Yardımcısı, Fen İşleri Müdürümüz ve şefleri ile her gün durum değerlendirmesi yaptık. Bu kriz masasında yolda kalan, kapanan yollarla ilgili gelen telefonları değerlendirdik. Bu değerlendirme sonucunda iş makinelerimizi ve ekiplerimizi yolda kalan vatandaşlarımızı kurtarmaya ve yolları açmaya yönlendirdik. Çalışmalarımız içinde merkezde 12 ekip ve 60 personel ile tuzlama ve kar küreme, 6 greyder, 3 yükleyici kepçe, 9 kazıcı yükleyici kepçe, 2 ekskavatör,18 kamyon ve 1 adet kar kazıcı tuzlama makinesi ile gece ve gündüz olmak üzere çift vardiya şeklinde ara vermeden çalışma yapılmaktadır. Buna ilave olarak iş makinesi ihalesi kapsamında kullanılan 8 kazıcı yükleyici kepçe, 11 kamyon, 6 yükleyici kepçe ve 1 paletli dozer takviye yapmak suretiyle toplam 64 iş makinesi ile müdahale edilerek çalışmalarımıza devam edildi” diye konuştu.

ÖNCELİK ANA ARTERLER

Karla mücadele de öncelikli amaçlarının ana arterlerin açık tutulması olduğunu belirten Aktaş, “Bu çalışmalar esnasında ilk olarak merkezdeki ana arterler ve hastane, okul, cami, servis ve otobüs güzergâhları gibi kamusal alanlara müdahale edilmiş olup çalışmalara ara sokaklarla devam edilmiştir. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar içerisinde ayrım yapmadan Büyükşehir’e ait 160 cadde ve sokaklarda çalışma yapılmıştır. Şehir merkezinde bulunan bütün okul bahçelerinde karlar sıyrılarak öğrencilerin okula ulaşımları sağlandı. Mahalleye dönüşen köylerle ilgili olarak da köylere ulaşım yolları Büyükşehir Belediye sorumlulukları arasında olmasına rağmen belediyemiz tüm iş makineleri ile acil müdahale edilmesi gereken hasta, çatı çökmesi, cenaze, hamile, diyaliz hastası gibi vakaların olduğu mahaller başta olmak üzere belli bir program çerçevesinde müdahale etmektedir. Bu çerçevede Sarıpınar mahallesinde kalp krizi geçiren hastaya ulaşılmış, Çayyaka mahallesinde cenaze için yollar açılmış, Kıran mahallesinde yine hastaya ulaşılmış, Bahariye mahallemizin 3 kilometre ilerisinde mahsur kalan 40 adet küçükbaş hayvan son anda telef olmaktan kurtarılmıştır. Güneykestane mahallesinde 2 kilometre ilave yol açılarak hastaya ulaşıldı. Sulhiye mahallesinde 4 kilometre yol 6 saatte açılarak 200 adet küçükbaş hayvan kurtarıldı. Karahasanlar mahallesinde köpeği ile mahsur kalan vatandaşa ulaşıldı. Yukarıballık mahallemizde cenaze için mezarlık yolu açıldı. Bunlarla beraber mahallelerimizde yaşanan elektrik sorunlarını gidermek için, Hamitabat mahallesinde 2 defa 2,5 kilometre yol açılarak trafoya ulaşım sağlandı. Mezit mahallesinde UEDAŞ ekiplerinin trafoya ulaşması sağlandı. Ayrıca İnegöl-Bursa yolu Ümitalan mevkiinde çökmek üzere olan bir telefon şirketi vericisine ulaşım yolu açıldı. Yoğun kar yağışı altında su problemi yaşanan mahallelerimizde de su kaynaklarına ulaşılarak problemler giderilmeye çalışıldı. Dipsizgöl ve İsaören mahallelerinde yaşanan su problemini çözmek için İclaliye mahallesinde bulunan su depolarına paletli dozer ile gidilerek problemler çözüldü. Ayrıca Lütfiye mahallesinde de 3 kilometre uzaklıkta bulunan su deposuna yine paletli dozer ile ulaşıldı. Hocaköy ve Sarıpınar mahallelerindeki su problemini çözmek için İnayet mahallesinde 5 kilometre yol açılmaktadır. Buna ilave olarak Tüfekçikonak mahallesinde su deposuna ulaşmak için lastikli yükleyici kepçe ile müdahale edilmiş ancak başarısız olunca paletli dozer ile müdahale edilmek için program yapılmıştır. Tüm bunların yanı sıra, kötü hava şartları ve tipi dolayısıyla kapanan yollarda mahsur kalan maceraperest vatandaşlarımıza da ulaşılarak kurtarıldılar. Bu kapsamda Tekke Mahallesi civarına ava giden ve haber alınamayan 3 vatandaşımıza ulaşıldı.  Fındıklı mahallesinde köyün dışında bağ evinde mahsur kalan ve donmak üzere olan vatandaşımıza ulaşıldı” dedi.

YOL AÇMA ÇALIŞMASI KISA SÜRELERDE YAPILAMIYOR

Aynı gün içerisinde 2 ve 3 defa yol açma çalışması yaptıkları cadde ve yolların olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Kötü hava şartlarının devamı açtığımız yoları tekrar kapanmasına sebep olmuş ve aynı mahallelere bazen günde 2 veya 3 kez tekrar gidilmek zorunda kalınmıştır. Bu ifademin altını çizerek kamuoyunun bilgisine özellikle sunuyorum. Aynı gün 2 ve 3 defa yol açma çalışması yaptığımız cadde ve yollar oldu. Ayrıca makinelerin sürekli çalışmasından kaynaklanan problemler, tamir ve bakımlarının zaman alması ve meydana gelen küçük kazalar çalışmalarımızı aksatmaktadır. Yol açma çalışmasıyla alakalı henüz çok yeni bir olay anlatmak istiyorum. Gazetelerde de bugün yansıdı. İlçemize yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Hamitabat Mahallemizde yaşanan kar ve akabinde yaşanan süreçte malumunuz ekmek ve gıda ihtiyacı oluştuğu bilgisini aldık. Cuma günü Başkan Yardımcım Eşref Yiğit’in eşlik ettiği bir ekip akşam saat 17.00 gibi İnegöl’den çıktı ve ancak gece 12’de Hamitabat mahallemize ulaşmıştır. Yani 30 kilometrelik bir köy yolunun açılması neredeyse 8-10 saati bulmuştur. Bursa’nın hiçbir dağ yöresinde dahi İnegöl’deki kadar yoğun bir kar yağmadı. Herkes aynı anda yollarının açılmasını istiyor. Ama takdir edersiniz ki az önce verdiğim örnekteki gibi yol açma çalışması kısa sürelerde yapılamıyor. Ben bu vesile ile büyük bir özveri ile çalışan personelimi kutluyorum ve onlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

İNEGÖL BELEDİYESİ VE ŞAHSIM BU SÜREÇTE NE YAZIK Kİ HEDEFE KOYULDU

Bu süreçte bir de talihsiz bir kazanın yaşadığını belirten Aktaş, “Malumunuz olduğu üzere Mer-Pa diye tabir ettiğimiz pazaryerimizin çatısı, yoğun kar yağışından dolayı karın ağırlığına dayanamayarak 31 Ocak Çarşamba akşama saat 20.00 sularında çöktü. O süreçte de oda başkanlarımızla sürekli irtibat halinde idik. Hatta pazarın kurulmamasıyla ilgili oda başkanlarımızla da ortak karar almıştık. Olayın yaşandığı saatte Başkan Yardımcım Adil Kansu oda başkanları ile birlikte pazar yerinde idi. O saatte ben de bazı bürokratlarımda beraber belediye de toplantı halindeydik. Hangi günden bahsediyorum yılbaşı akşamı. Yani birileri televizyon başında iken, ekibimiz sahada karla mücadele ederken, bizlerde bürokratlarımla birlikte belediyede durum değerlendirmesi ve alınabilecek önlemlerle ilgili toplantıda idik. Zor ve sıkıntılı günler geçirdik. Hızla olaya müdahale ederek çok şükür yaraları sarmaya başladık. Tabi bu süreçte birçok şey konuşuldu. Ben hepsini geçiyorum. Yalnız bu şehrin yaşadığı bir talihsiz kazadan dolayı, bu şehrin Belediye Başkanı olarak bu olaydan dolayı bana hiçbir siyasi partinin telefon açarak geçmiş olsun dememesi beni yaraladı. Bu bir afet durumu idi. İnegöl böyle durumlarda kenetlenmeyi başarmış bir şehirdir. Bizler kötü günlerimizde hep birlikte olduk ve beraber yol alarak yaraları sardık ve hedeflere ulaştık. Ben siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm partililerin cenazelerinde yanlarında olmaya çalıştım. Siyaset dışında arkadaşlarımız, dostluğumuz ve abi kardeş ilişkilerimiz var. Mer-Pa’da biz inceleme yaparken diğer taraftan bir siyasi partinin bize geçmiş olsun dahi demeden basın açıklaması derdine düşmesi çok manidar. Basın aracılığı ile proje açıklayan arkadaşlarımız oldu. Peki, pazarcı esnafının beklentisi nedir bunu bilerek mi açıkladılar acaba o projeleri merak ediyorum. Bu süreçte yapılan eleştirileri de kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Elbette ki yaşanmasını hiç arzu etmezdim. Ama çatısı çöken tek yer de İnegöl Belediyesinin dönemimde yaptığı Pazar yeri değil. İlçemizde başta Çilek Mobilya olmak üzere birçok özel sektörün de çatısı maalesef çöktü. Onları da biz mi ihale ettik. Köylerimizde ahırlar çöktü. Telef olan hayvanlar oldu. Bu süreçte özellikle sosyal medya da bir bilgi kirliği oluştu. İnegöl Belediyesi ve şahsım bu süreçte ne yazık ki hedefe koyuldu. Terminalde küçük bir saçak ile Meyve Sebze Halinde esnaf arkadaşlarımızın kendi imkanları ile yaptıkları sundurma çöktü. Ve konu İnegöl’de hal binası çöktü diye yer aldı. Karalamak, çamur atmak kolay. Elbette bizler icra makamında olduğumuz için bu eleştirilerden en çok biz payımıza düşeni alıyoruz. Ama İnegöl’deki tek çatı çökmesi olayının da sadece pazaryerinde yaşanmadığını hatırlatmak isterim. Hal, Terminal ve dönemimde yapılan onlarca proje çok şükür ayakta ve insanımıza hizmet sunmaya devam ediyor” dedi.

HALKIMIZA DUYARLILIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Karla mücadele de aksamalarında yaşandığını ifade eden Aktaş, “Şunu da söylemeden geçmeyelim elbette bu süreçte mağdur olan talebini geç karşıladığımız vatandaşlarımız oldu. Bunların da bilincindeyiz. Aksamalar yaşandı. Bunlarda bir kısmı direk belediyemizin sorumluğunda iken bir kısmı da aslında İnegöl Belediyesinin sorumluluğunda olmayan işlerdi. Ama ben şehrin belediye başkanı olarak onlara da müdahale etmeye çalıştım. Özellikle elektrik kesintileri ve buna bağlı olarak yaşanan su kesintileri ilçe halkımızı mağdur etmiştir. Veya müdahale ettiğimiz bazı yollarla ilgili vatandaşlarımızın işe geliş gidişlerinde bir takım sıkıntılar yaşandı. Ancak ekibimle birlikte ilk günden itibaren oluşturduğumuz kriz masasına gelen ihbar ve şikâyetler doğrultusunda hiç ara vermeden hep sahada olduk. Bu süreçte gece gündüz görev yapan tüm ekibimize yürekten teşekkür ediyorum. Halkımızın ulaşımını sağlamak ve hayatını kolaylaştırmak için sadece İnegöl Belediyesi değil, gerektiğinde Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan ana arterlerde de ayrım yapmadan çalışma yaptık. Sonuçta ana arterde ara sokakta İnegöllülerin kullandığı yol ve bizim görevimizde buraları da ulaşımı açmaktı. Her mevsimin bir güzelliği olduğu gibi yine her mevsimin bir zorluğu da olacaktır. Halkımıza duyarlılığı için teşekkür ediyoruz. Bu vesile ile tüm İnegöllü hemşerilerime kazasız, belasız bir kış geçirmelerini diliyorum” diye konuştu.

İSTANBUL BELEDİYESİ BİLE GELSE MÜCADELE EDEMEZDİ

Basın mensuplarının ‘Büyükşehir’den gerekli destek geldi mi?’ sorusuna cevap veren Aktaş, “Bu konuyu tamamen Büyükşehir’e yıkmak doğru değil. Büyükşehir’in fotoğrafta gösterdiği makinelerin 2 katı da olsa bizim işimiz yine çözülmezdi. Yolu açıyoruz, 2 saat sonra yine kapanıyor. Bir sürü makine arıza yaptı. 1-2 gün onlarda olayın farkına varamadılar. Biz buradan anlatıyoruz ama Bursa’da hava bizimki kadar kötü değil. 2-3 araç geldi ama biz hala araç istiyoruz. Ne varsa yollayın diyoruz, çok ciddi sıkıntı var diyoruz. Maalesef gelen araçların 2 tanesi, bir tanesi geldiği gibi, diğeri de çalışırken arıza yaptı. İlk gün olayın ciddiyetini onlarda anlamadı. Benim yaşım 44, ben böyle sıkıntı bugüne kadar görmedim İnegöl’de. Böyle kar yağışı hatırlamıyorum. Telefonlar bağrıştık, ciddi sıkıntı da yaşadık ama geçte olsa müdahale yapıldı. Gemlik Belediye Başkanı ile görüştüğümüzde bile, biliyorsunuz orası bir deniz şehri, o bile Gemlik`e ilk defa bu kadar kar yağdığını söyledi. Orada da ciddi sıkıntı var. Oraya da makine ekipman gönderildi. 1 tane hastayı kurtarmak için 40 haneli bir köye araç ekipman yolladık. 3 tane aracı bir hasta için yolluyorsun. Hamitabat’a 8-10 saatte ulaştılar. Kar gerçekten çok yağdı. Bursa`da kar yoktu. Ama İnegöl`de çok kar vardı. Eminim İnegöl`deki insan, İnegöl`ün köylerinden birini görseydi İnegöl`de kar yok derdi. Ben ilk manada olmasa da sonrada Büyükşehir’in iyi destek verdiğini söyleyebilirim. Biz kar mücadelesinde arkadaşlara verdiğim talimat, ‘Önce ana arterleri açın, otobüs güzergahlarını açın, sokaklara sonra girin.’ Şuan biz kamyon kamyon kar taşıyoruz, kum taşır gibi. Buna İstanbul Belediyesi bile gelse mücadele edemezdi. O kadar ciddi bir kar yükü var. Alanyurt’ta sokak aralarıyla ilgili gecikmeler olmuş olabilir. Ama özellikle bizim istediğimiz ana arterlerin açık tutulması. Ve bir de köy yollarının açık tutulması” dedi.

MER-PA’DA YENİ BİR PROJE UYGULANACAK

‘Mer-Pa’nın çöken çatısıyla ilgili bir rapor hazırlandı mı?’ sorusuna ise Aktaş, “Mer-Pa’nın yapılan ihalesiyle ilgili herhangi bir aksilik yok. Şartname de belirtilen yapılmış mı, onun kontrolü yapıldı. Şuan enkaz üzerinde bile kullanılan malzeme incelendi. Dışarıdan 4 kişilik bilirkişi heyeti var. Bununla ilgili bir rapor hazırlanacak. Biz şuan enkazı kaldırıyoruz. Bu hafta sonuna kadar da tamamen kaldırmış olacağız. Yeni yerle alakalı oda başkanlarıyla toplantı yaptık. Proje çıktıktan sonra her odadan 10-15 esnafla tekrar bir araya geleceğiz. Bu sefer otopark konusunu da halletmek istiyoruz. Köylü pazarının da artık açık pazar değil, kapalı pazar olsun istiyoruz. Yani bu felaketi inşallah bir fırsata çevirerek, bir çırpıda bunları halletmek derdindeyiz. Çok tekliflerde geldi. Bana somut olarak daha ulaşmış ne telefon var, ne de yazılı bir şey var. Hiçbir şey yok. Herkes bir şeyler söylüyor. Ama biz bu işin muhataplarıyla bir aradayız. Biz pazarcılarla bunu konuşuyoruz. Onların yaşadıkları sıkıntılara göre bir formül üretmeye çalışıyoruz. Aynı tarz proje olmayacak. İnşallah katlı bir otopark geliyor. Köylü pazarının yeri değişebilir. Ama takdir edersiniz ki yeri küçültemeyiz. Yani biz orada tezgah açan esnafa yer vermek durumundayız. Biraz iç formatını değiştireceğiz. Bu hafta pazar kurulacak. Cuma günü tuhafiye pazarı Kültürpark’ta, Perşembe günü de Mer-Pa’nın ön ve yan caddesinde pazar kurulacak” şeklinde konuştu.

 


Yıldırım'da 4 bin 142 çocuk sporla buluştu

Aydın'dan Bursa'ya sahte zeytinyağı getirenler gözaltına alındı

Bursa Büyükşehir Belediyesporlu kanocular Muğla’da 12 madalya 1 kupa kazandı

Ertuğrulgazi Mahallesi’nde 37 sokakta asfaltlama yapıldı

Sıfır atık'a tam destek: Yıldırım'da kahvehane masaları çevreye dost oluyor

Çocuk Korosu izleyicilerden tam not aldı

Karacabey'de traktör kazası: 2 yaralı

TCMB faiz kararını açıkladı! Faiz sabit bırakıldı, enflasyon hedefi %5 olarak belirlendi

Şehitler Abidesi’nde SOLOTÜRK gösterisi nefesleri kesti

Bursa’da FETÖ’nün askeri mahrem yapılanmasına darbe 4 kişi gözaltına alındı

İnegöl'de dayı yeğenine ateş etti! Saldırgan dayı tutuklandı

Traktör ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

İnegöl'de şüpheli, polislerden kaçarken balkondan düştü

Dünyada bir ilk! İnegöl'de yarı tavuk yarı horoz doğdu

Başkan Erol: "Kestel kirliliğin pençesinden kurtulacak"

Kadavra köpekleri ormanda Korhan Berzeg’e ait iz arıyor

Şehitler Abidesinde 57. Alay Vefa Yürüyüşü kapanış programı düzenlendi

İmrahor İlyas Bey Camii’ne uzay kafes: 100 yıl sonra üstü kapatılacak

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Çorlu tren kazasında karar çıktı

Marmarabirlik’ten ortaklarına 630 milyon liralık ödeme

Otomobilin içinde ailesine bıraktığı notlar ve cesedi bulundu

Adana Demirspor ile Galatasaray 40. randevuda

Avcılar’da esrarengiz cinayet

Balkan göçmenleri, İnegöl'de 23 Nisan'ı coşkuyla karşıladı

Bursa’da alkollü sürücü terlikle araç kullanırken kaza yaptı

Bursa'da 'Huzur' operasyonu! Görükle'de kontrol yapıldı

Uyku apnesi sendromu olanlara ehliyet yasağı

Mart ayında trafikte patlama! Taşıt kayıtlarında yüzde 18,2 artış yaşandı

Trendyol Süper Lig’de 34. hafta yarın başlayacak

Yükleniyor