1999 depreminde kurtarılan Hatıra´dan büyük başarı

1999 İzmit depreminde 5 gün boyunca enkaz altında kaldıktan sonra Laszlo Lehoczki başkanlığındaki Macar Spidert Kurtarma Ekibi tarafından kurtarılan 3 yaşındaki Hatıra Kaplan, Macar ekibine ?Avrupa Parlamento Vatandaşlık? ödülü kazandırdı.

GÜNDEM 19.09.2015 15:56:14 0
1999 depreminde kurtarılan Hatıra´dan büyük başarı

 

Macaristan´ın Miskolc kentinde düzenlenen ödül töreninin onur konuğu olarak Türkiye´den gelen şimdi 19 yaşında olan Hatıra, hem Miskolc şehrinin yöneticileri tarafından hem de Macar medyası tarafından büyük ilgi gördü. Düzenlenen ödül törenine Türkiye´nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı İldiko Gall Pelczne, Miskolc Belediye Başkanı Akos Kriza, Macaristan Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Dr. Viktoria Horvath, Hatıra Kaplan´ın annesi Figen Ümit Kaplan´ın yanı sıra çok sayıda davetli de katıldı.

Ödül töreninde konuşma yapan Büyükelçi Şakir Fakılı, kendisini bu anlamlı törene davet ettikleri için teşekkür ettiğini, 99 İzmit depreminin çok şiddetli bir deprem olduğunu ve çok can aldığını, hatta ekonomik yönden de büyük zarara sebep olduğunu, kısa zamanda bu yaraları sardıklarını söyledi. Büyükelçi Fakılı, ?Türkiye olarak Macar Spidert Kurtarma ekibine Hatıra´yı kurtardıkları için çok teşekkür ediyoruz. Maalesef depremde çok hayatta kaybettik, çok insan kaybettik. Kaybedilen her can için tabii üzülüyoruz. Türkiye´de Hatıra ismi hatırlamaktan gelir. Memory, ya da remember olarak ta İngilizceye tercüme edilir. Hatta Hatıra çok güzel bir yere gittiğiniz zaman aldığınız hediyelik bir eşyaya da denir. Hatıra´yı bize kazandırdığınız için çok teşekkür ederiz? dedi.

Bu konuşmanın ardından söz alan Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı İldiko Gall Pelczne, Spidert Macar Kurtarma Ekibinin 1999 yılında İzmit depreminin 5. gününde enkaz altından 3 yaşındaki Hatıra´yı çıkartarak yaşama döndürdüğünü bu nedenle AB Parlamentosu bu ekibi ödüllendirdiğini söyledi.
Verilen ödülü alan Ekip Başkanı Laszlo Lehoczki, Hatıra ile 16 yıl aradan sonra yeniden buluştukları için çok mutlu olduklarını, ödülün en büyük sahibinin o zaman 1,5 yaşında olan ve Hatıra´yı enkaz altında bulan kurtarma Alman Kurt köpeği Mancs´ın artık yaşamadığını, bu ödülü Mancs´a armağan ettiklerini söyledi.
Konuşma yapmak için mikrofona davet edilen Hatıra´nın annesi Figen Ümit Kaplan ise, çok duygusal olduğu için fazla konuşamayacağını Hatıra´yı enkaz altında bulan kurtarma köpeği Mancs´ı hiç unutmayacaklarını, Laszlo ve ekibine çok çok teşekkür ettiğini kaydetti. Bütün Macar halkına teşekkür ettiğini ve burada oldukları için çok mutlu olduklarını ifade eden Kaplan, tüm ekibe minnettar olduğunu be herkesi çok sevdiğini söyledi.

Enkazdan kurtarılan Hatıra ise, ?Burada bulunan herkese saygılarımı diliyorum. Ben depremi yaşadığımda çok küçük olduğumdan fazla bir şey hatırlamıyorum. Sadece depremde her taraf çok karanlıktı, üstümde duvarlar olduğu için yukarı kalkamıyordum. Çok sıcak olduğu için üstümü soyduğumu hatırlıyorum başka da bir şey hatırlamıyorum. Mancs beni kurtardıktan sonra beni hastaneye götürdüler. Orada annemim pamukla su verdiğini hatırlıyorum, başka bir şey hatırlamıyorum. Su vermeleri durumunda böbreklerimi yitireceğim söylenmiş. Bu nedenle annem pamukla ağzıma su veriyordu. Daha da fazla sizleri üzmek istemiyorum. Beni buraya çağıran bütün ekibe ve Macar halkına teşekkür ediyorum. Sizleri seviyorum? diye konuştu.
Ödül töreninin ardından Macaristan Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Dr. Horvath, Hatıra´ya isterse şimdi, isterse Türkiye´de tahsil gördüğü Gıda Mühendisliği Yüksek Okulu´nu bitirdikten sonra master yapmak için Macar devletinin kendisine burs vereceğini açıkladı. Törenin ardından 1999 yılında İzmit depreminde görev yapan Macar kurtarma ekibinden 5 kişi olan Laszlo Lehoczki, Mihaly Manza, Sandor Bagyo, Csaba Kelecsnyi, Tamas Kocsis ile hatıra fotoğrafı çektirildi.

Ekip başkanı Laszlo Lehoczki İHA muhabirine yaptığı açıklamada, aradan 16 yıl geçmesine rağmen sanki dün gibi o depremi hatırladıklarını, Hatıra´yı 16 yıl aradan sonra yetişkin bir kız olarak gördükleri için çok mutlu olduklarını söyledi. Hatıra´nın annesi ise, kızının kurtarıldıktan 3 ay sonra Macaristan´a davet edildiklerini, gurur duyduklarını, daha güzel şeyler demek istediğini, duygusal olduğu için Mancs´ın filmini de görünce dayanamadığını, Allah´tan sonra Mancs´a borçlu olduklarını, kızını bulduğu için çok mutlu olduklarını ifade etti. Macar devletinin Hatıra´ya üniversite bursu vermesiyle ilgili de konuşan Kaplan, ?Çok sevindim. Macar halkına çok çok teşekkür ederim. Çok minnettarım. Bilemiyorum başka ne diyeyim. Şu anda çok şaşırmış durumdayım. Hepsine sevgilerimi gönderiyorum? ifadelerini kullandı. 


Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Yükleniyor