202 yıllık acı: Mora Katliamı’nda hayatını kaybedenler unutulmadı

202 yıllık acı: Mora Katliamı’nda hayatını kaybedenler unutulmadı

GÜNDEM 23.09.2023 19:23:28 0
202 yıllık acı: Mora Katliamı’nda hayatını kaybedenler unutulmadı
Edirne’de Yunanistan Konsolosluğu önünde bir araya gelen Edirne Balkan Türkleri Federasyonu üyeleri, 1821 Mora katliamında Müslüman Türk toplumuna uygulanan katliamı anma programı düzenleyerek siyah çelenk bıraktı.
1821 yılında Mora Yarımadası’nda katledilen binlerce Müslüman Türk, Edirne’de Yunanistan Konsolosluğu önünde düzenlenen programla anıldı. Konsolosluk önüne siyah çelenk bırakan Edirne Balkan Türkleri Federasyonu üyeleri ve çevre illerden sivil toplum kuruluş temsilcileri, daha sonra ellerinde ’202 yıllık acı Mora Katliamı unutmadık, unutturmayacağız yazılı dövizlerle basın açıklaması yaptı. Anma programını Derneğin genel sekreteri İsmail Kocaköse, sundu. Basın açıklamasını Edirne Balkan Türkleri Federasyonu adına Yönetim Kurulu Başkan Vekili Macit Mutlu okudu.

"Katliamlar canlı bir Türk kalmayınca dek devam etmiştir"
1821 öncesi Yunanistan toprakları içinde bulunan Mora Yarımadası’nda 80 binden den fazla Türk bulunduğunu hatırlatan Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Macit Mutlu, "Ancak Osmanlı Devletine karşı bağımsızlık amacıyla 1814 yılında kurdukları Philiki Eterya örgütü çok büyük katliamlar yaparak, 1829’a kadar Mora’da hiç Türk bırakmamıştır. Farklı etnik gruplardan insanların dostça yaşadığı topraklar kan gölüne döndürülmüştür. Philiki Eterya örgütü ilk önce Mayıs 1821’de Atina şehrinde 2 bin Türk’ü katletmiş, daha sonra 19 Ağustos 1821’de Nevarin şehrinde 3 bin Türkü katletmiş. ’Türklere ölüm’ sloganlarıyla 23 Eylül1821 Mora yarımadası Tripoliçe şehrinde savunmasız çocuk, kadın, hamile, yaşlı demeden, aralarında Yahudilerin de bulunduğu 40 bin Türkü hunharca acımasızca önce işkenceyle katletmişlerdir. Tüm olup bitenler vahşete sessiz kalan ‘medeni modern’ Avrupa’nın gözü önünde bu soykırımı gerçekleştirmişlerdir. Bu katliamlar canlı bir Türk kalmayıncaya dek devam etmiştir" ifadelerine yer verdi.

"Türk mezarlarından kemikleri çıkarıp yakmışladır"
Canlı Türk kalmayınca kan ile beslenen bu canilerin bu sefer de Türk mezarlarından ölülerin kemiklerini çıkarıp yaktığına dikkat çeken Mutlu, "Yunan din adamları Türklerin öldürülmesini teşviki için kiliselerde çan çalıyordu. Bu vahşi katliama direnme çağrısında bulunan Tripoliçe Kadısı Halim Efendi, Barbar çeteciler tarafından üzerine kızgın yağ dökülüp yakılarak katledildi. Rumlar katliamda kesilen kafaları piramit haline getirip gösteriler yapıyordu. Amerikalı tarihçi Justin McCarthy, şu sözlerle dikkat çekmişti: ’Üç gün boyunca zavallı Türk yerleşimciler, bir vahşiler güruhunun şehvetine ve zulmüne teslim edildiler. Ne cinsiyet ne de yaş ayırt edilmedi. Kadınlar çocuklar dahi öldürülmeden önce işkenceden geçirildiler. Kıyım öyle büyük ölçüde idi ki çetecilerin liderinin kendi bile; Kasabaya girdiğimde Yukarı Hisar kapısından başlayarak Tripolice meydanına kadar, atımın nalları hiç yere değmedi’ demektedir" dedi.

“Yunan eşkıyaların yaptığı katliamları tarihten silmenin mümkün değil”
Yunan eşkıyalarının yaptığı katliamları tarihten silmenin mümkün olmayacağını söyleyen Mutlu, "Aynen Mora, Tripoliçe, Navarin, Çamerya katliamlarında olduğu gibi. Günümüze geldiğimizde Yunanistan’ın yapmış olduğu katliamlar boyut değiştirmiş; kültür, eğitim ve inanç katliamlarına dönüşmüştür" dedi.
Balkan Türkleri Federasyonu olarak Batı Trakya Türk Azınlığının kendi haklarını savunduğu her faaliyetin destekçisi olduklarını aktaran Mutlu, geçmişte Yunan eşkıyalarının, günümüzde Yunanistan yöneticilerinin yapmış olduğu bu katliamları lanetlediklerini ifade etti.
Hangi etnik gruba ve inanca dahil olursa olsun zorbalıkla karşılaşmasını istemediklerinin altını çizen Mutlu, 202 yıl geçse de biz ’’Mora Katliamını, Unutmadık, Unutmayacağız, unutturmayacağız’’ diye konuştu.

Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı

Arkadaşını silahla kovalayan 15 yaşındaki çocuk yakalandı

Başarılı sporcu Türkiye 3’üncüsü olarak milli takıma girdi

Döküm sahasında toprak kaydı, hafriyat kamyonu devrilmekten son anda kurtuldu

Polis elini hangi çekmeceye attıysa ya mermi ya da hap çıktı

Keşan’da bir evin bahçesindeki 2 köpek zehirlendi

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Yükleniyor