3. ULUSLARARASI YÜKSEK MAHKEMELER ZİRVESİ

Zirveye Yargıtay Başkanı Cirit, Yüksek Yargı Organları Başkanları, Bursa Eski Valisi Karaloğlu, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Şahin ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe Katıldı.

GÜNDEM 1.06.2016 16:49:17 0
/kanal16haber.com/2016-6/1/172020642b.mp4
3. ULUSLARARASI  YÜKSEK MAHKEMELER ZİRVESİ

 

Yargıtay Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Ofisi işbirliği ile düzenlenen Balkan Ülkeleri 3´üncü Yüksek Mahkemeler Zirvesi, Bursa´da Çelik Palas´ta başladı.5 yıldızlı otelde yapılan zirveye Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve yüksek yargı organları başkanları, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve çok sayıda davetli katıldı. ´Yargıda şeffaflık´ konusunun ele alınacağı, Balkan ülkeleri yüksek yargı mahkemeleri başkanlarının da ilgi gösterdiği iki gün sürecek toplantılar sonunda, ´Yargıda Şeffaflık İstanbul Bildirgesi´ imzalanacak.Zirvede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balkan Ülkeleri 3´üncü Yüksek Mahkemeler Zirvesi´nin Bursada ypılmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.Programın Bursa´da yapılmasınadn dlayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Bursa valisi Münir Karaloğlu, yurt içinden ve yurt dışından gelen katıcılımcılara teşekkür etti.UNDP Türkiye temsilcisi Kamal Molthara ise yargıda şefaflığa değindi.Zirvede konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, tarih boyunca, adil olmayı başarabilen ve güçlü bir adalet sistemi kuran devletlerin uzun ömürlü olması ve yüzyıllarca varlıklarını sürdürebilmelerinin tesadüf i olmadığını belirterek, şunları söyledi: ? ?Hukuk devleti´ veya ?hukukun üstünlüğü´ arayışı bugün gelişimini tamamlamış, herkesin anlaştığı mükemmel bir yaşam biçimi sunar bir aşamaya gelmemiştir. Devletin müdahale alanlarını artırması, toplumsal yaşamdaki değişim ve teknolojik gelişmeler, hukuka olan ihtiyacı, her zamankinden daha fazla ve daha önemli hale getirmiştir. Hukukun üstünlüğüne ulaşmak için insanlık çok ağır bedeller ödemiş ve hala ödemektedir. Yaşama hakkı, özel yaşam ve aile hayatının korunması, ifade özgürlüğü, din ile vicdan özgürlüğü, mülkiyet gibi haklara yönelik ihlaller, klasik yöntemlerden farklı şekillerde gerçekleşebilmektedir. Bu noktada, hukuk sisteminin ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeleri daha yakın ve hızlı bir şekilde takip etmesi, özgürlükler üzerindeki baskıları ortadan kaldıracak formüller üreterek bireylerin hukuki güvenliklerini sağlaması, hürriyet alanlarını koruması gerekir.? 

HAKİM TEMİNATINDAKİ AMAÇ ADALETİ SAĞLAMAK

Hakimlerin bağımsızlığının ve teminatının sağlanması hukukun üstünlüğünün ilkesinin bir gereği olduğunu vurgulayan Cirit, şöyle devam etti: ?Bu amaçla, yargı mensuplarına birtakım hukuki güvenceler sağlanmış ve özel düzenlemeler çağdaş hukuk sistemlerinde yer almıştır. Hakim teminatının amacı, onların her türlü maddi veya manevi korkudan uzak bir ortamda adil kararlar vermelerini ve yargısal faaliyette bulunmalarını sağlamaktır. Yargı, adil olduğu sürece devlet ve vatandaşlar kendilerini güvende hisseder. Yargılama faaliyetinin keyfi veya sorumsuz bir şekilde yapılması halinde, kusurlu davranışlarından ve özellikle kasıtlı eylemlerinden dolayı yargı mensuplarının da sorumlu tutulması gerekir. Mecelle´nin 1792´nci maddesinde belirtildiği üzere, ´Hakim, hakim fehim, müstakim ve emin, mekin, metin olmalıdır´ Günümüz Türkçe´siyle ifade etmek gerekirse, ´Hakim; bilge, anlayışlı, doğru ve güvenilir, saygın, metin olmalıdır.´ Aksi halde oluşan güvensiz ortam, hukuki güvenlik ve toplumsal barışın devamı bakımından ciddi riskler doğurur. Hakime sağlanan teminatlar, onların şahıslarına tanınmış imtiyazlar olmayıp, nihai olarak kamunun hukuki güvenliğini koruma ve adaleti sağlama düşüncesiyle düzenlenmiştir. Ayrıca, kişilerin canlarını, mallarını, şeref ve haysiyetlerini kasten ya da ağır meslek hataları ile ihlal eden hakimlerin ceza ve disiplin sorumluluğunun kabul edilmesi, sorumluluk hukukunun doğasında yer alan evrensel bir ilkedir. İstanbul Bildirgesi´nde, hakim atamaları ile disiplin süreçlerine ilişkin ilkeler, hakim bağımsızlığı ve teminatı bakımından büyük önem taşımaktadır.? 




Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Meteoroloji uyardı: Çöl tozu geliyor

Bursa'da mahya geleneği yaşatılıyor

Bursa'da Ana Kucakları kartopu gibi büyüyecek

Bursa'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti için trafik düzenlemesi

Bursa Osmangazi'de kaç kişi oy kullanacak?

Bursa'da Yerel Seçim heyecanı başlıyor! Kaç seçmen oy kullanacak?

Alinur Aktaş mal varlığı tartışmalarına son noktayı koydu

Mustafakemalpaşa'da Ramazan coşkusu

Devlet Bahçeli: Belçika'daki saldırılar Türkiye'nin sabrını zorluyor

Cumhuriyet Mahallesi semt pazarı kurulmaya başladı

İnegöl'de Ramazan'da denetimler arttı

Dündar, Çivili köylü vatandaşlarla oruç açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'da vatandaşlara seslendi

Karacabey’de anlamlı iftar buluşması

Kredi kartıyla otomatik ödeme yapanlara faiz şoku

Liderlerin oy kullanacağı yerler belli oldu

Dışişleri Bakanlığı: "Avrupa'da PKK'nın Türk toplumuna yönelik saldırıları artıyor"

Çanakkale'de karaya oturan teknedeki 3 kişi kurtarıldı

Büyükşehir'den engelli vatandaşlara ücretsiz ulaşım

Bursa'da emeklilere bayram müjdesi

Bursa'da freni boşalan otobüs kazaya karıştı

Mudanya'ya Kent Tiyatrosu ve Kültür Merkezi müjdesi

Hanlar Bölgesi'nde çalışmalar devam ediyor

Yükleniyor