600 YILLIK TARİHİ MEKANDA İLK İFTAR

Somuncu Baba Evi´nin ikinci bölümü, Ramazan ayının ilk iftarı ile birlikte kapılarını ziyaretçilere açtı.

YAŞAM 17.05.2018 14:43:10 0
/kanal16haber.com/2018-5/17/144725363b.mp4
600 YILLIK TARİHİ MEKANDA İLK İFTAR

OSMANGAZİ BELEDİYESİ TARAFINDAN 600 YILLIK TARİHİ MEKAN YENİDEN AYAĞA KALDIRILDI? RAMAZAN AYININ İLK GÜNÜNDE KAPILARIN ZİYARETÇİLERE AÇILMASIYLA İLK İFTAR SOMUNCU BABA EVİNDE AÇILDI.

Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülen rekonstrüksiyon çalışmaları ile yeniden ayağa kaldırılan Somuncu Baba Evi´nin ikinci bölümü, Ramazan ayının ilk iftarı ile birlikte kapılarını ziyaretçilere açtı.

Evliyalar şehri Bursa´nın en önemli manevi şahsiyetlerinden birisi olan Somuncu Baba´nın evini 2013 yılında kamulaştırarak fırın ve çilehanenin yer aldığı binanın birinci bölümünü 600 yıl önceki haliyle günümüze taşıyan Osmangazi Belediyesi, tarihi yapının ikinci etabını da rekonstrüksiyon çalışmaları ile ortaya çıkardı. Birinci bölümün restorasyon çalışmaları başladığında, tarihi yapının bir külliye şeklinde olduğunun belirlenmesiyle birlikte proje Osmangazi Belediyesi tarafından güncellendi. Bölgede 3 binayı daha kamulaştırılıp toplam 640 metrekare alan elde eden Osmangazi Belediyesi, Anıtlar Kurulu´nun onayının ardından ikinci bölümün rekonstrüksiyon çalışmalarına başladı. Büyük bir hızla yürütülen çalışmalar sonucunda Somuncu Baba´nın evinin ikinci bölümünü oluşturan 2 katlı binanın ve avlunun inşaatı tamamlandı. 

İLK İFTARLA ZİYARETÇİLERE AÇILDI

Somuncu Baba Evi´nin ikinci bölümünün açılış töreninde konuşan  Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak tarihi mirasa sahip çıkmayı sürdürdüklerini ifade ederek, ?Tarihi değerlerin korunması adına attığımız bir adımın bir başka bir adımı daha tetiklediğini görüyoruz. Somuncu Baba´nın evi ve fırınının restorasyonu da bu şekilde gelişti? dedi. Özel mülkiyete ait olan Somuncu Baba´nın evi ve fırınını kamulaştırdıklarını anlatan Dündar,  ?Kamulaştırmanın ardından 2013 yılında tarihi mekanın restorasyon çalışmalarına başladık.  Çalışmaların birinci kısmını oluşturan çilehane ve fırın bölümünün restorasyonunu 2016 yılında tamamlayarak Ramazan ayının ilk iftarıyla ziyaretçilere açtık. Restorasyon çalışmalarına ilk başladığımızda, fırın ve çilehane bölümlerinin dışında burasının içerisinde çay ocağı, depo, çok amaçlı salonlar, dükkan, mutfak, abdesthane ve şadırvanın da bulunduğu bir külliye şeklinde olduğunu gördük ve projemizi güncelledik. Anıtlar Kurulu´nun onayının ardından ikinci bölümün rekonstrüksiyon çalışmalarına başladık. İkinci bölümün inşaatını bitirdik. İç bölümde ise çalışmalar tamamlanmak üzere. İki yıl önce Ramazan ayının ilk iftarı ile tarihi mekanın ilk bölümünü oluşturan çilehane ve fırın bölümünü hizmete açtık. Bu yıl da yine Ramazan ayının ilk iftarı ile Somuncu Baba´nın evinin ikinci bölümünün açılışını yapıyoruz? dedi.

Somuncu Baba Evi´nde yürüttükleri çalışmalara devam edeceklerini belirten Dündar, ?Yaptığımız çalışmalarla bu bölgenin tarihi dokusunu adım adım ortaya çıkıyoruz. Somuncu Baba´nın evinin birinci ve ikinci bölümündeki çalışmaları tamamladık. Şimdi de Somuncu Baba Camii´ne kadar uzanan bölümdeki 7 evin kamulaştırmalarını yaparak, Somuncu Baba Evi ile Somuncu Baba Camii´ni birleştireceğiz. Bu çalışmamızın sonunda ziyaretçilerin gezebileceği, oturabileceği ve ibadetlerini yapabilecekleri bir mekan ortaya çıkacak. Osmangazi Belediyesi olarak bundan sonraki süreçte de tarihi mekanlarımızı ayağa kaldırmaya devam edeceğiz? diye konuştu.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten dezenformasyon uyarısı

Bursa’da baraka alev alev yandı

Bursa’da otomobilin çarptığı bisikletli kız yaralandı

Prof. Dr. Naci Görür: "İstanbul için depreme hazırlık zamanı"

Zeytin Sütü büyük ilgi görüyor

6. İnegöl Üniversite ve Meslek Tanıtım Günleri başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Kur'an kursları hakkında açıklama

Cumhurbaşkanı'nın Danışmanı Akif Çağatay Kılıç, ABD heyetini kabul etti

Marmara'da muhteşem yunus gösterisi! Moths'tan belgesel tadında görüntüler

Fırtına kapıda! Edirne, Tekirdağ ve İzmir'e dikkat

Şişli’deki Cevahir AVM’de intihar şoku

Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail'e ihracat kısıtlaması açıklaması

Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçı hazırlıklarını sürdürdü

Bayram trafiğinde can kaybı 75'e çıktı!

TSK, Gara'da 5 PKK'lı teröristi etkisiz hale getirdi

Otomotiv sektöründe yeni işbirlikleri

Tekirdağ’da feci kaza: 1 ölü, 1 firar

Devlet Bahçeli: "Yerel iktidar olduk diyenler hayal alemindedir"

Bursa'da Seçim Kurulu Müdürü Mehmet Us'un alkış tartışması sürüyor

İnegöl'de ahşap kulübede yangın

İstanbul operasyonuyla Kazakistanlı uluslararası suçlu yakalandı

Bursa’da aksı yamuk tırı görenler gözlerine inanamadı

Geri viteste unuttuğu aracıyla kaza yaptı, o anlar kamerada

Reşit olunca ilk işi uyuşturucu satmak oldu

İstanbul’da işi bırakan DJ’ye silahlı saldırı kamerada

İstanbul’da balkonda genç kızı kurtarma operasyonu

Mobilya’nın kalbi 22-27 Nisan’da İnegöl’de atacak

Cezaevi firarisi yakalandı

Ayvalık açıklarında 42 düzensiz göçmen yakalandı

Süper Lig’de 32. hafta tamamlandı

Yükleniyor