Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya Tütünsüz Günü Çağrısı DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ ÇAĞRISI· “

''Sigara bırakmaya söz verin. Başarabilirsin''

SAĞLIK 31.05.2021 13:59:00 0
 Bursa İl Sağlık Müdürlüğü

Tütün kullanımının önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğuna belirten Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Çetin 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

Tütün kullanımı sebebiyle ortaya çıkan hastalıklardan her yıl dünyada 8 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini aktaran Uzm.Dr. Çetin, “Yine araştırmalara göre dünyada 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 1,2 milyar kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Yani her üç erişkinden biri. Ülkemizde ise 15 yaş üzeri 17 milyon kişi tütün ürünü kullanıyor. Sigarayı 1 kez deneyen 4 kişiden 3’ü bağımlı hale geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre dünya genelinde tüm ölümlerin % 35’i kanserden meydana geliyor. Tüm kanserlerin %30’ unun nedeni sadece tütün ürünü” olduğuna dikkat çekti.

Uzm.Dr.Çetin, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü bu yıl “Sigara Bırakmaya Söz Ver“ teması belirlerken Sağlık Bakanlığı’nında “Başarabilirsin” kampanyası başlattığı bilgisini verdi.

Yaşanılan Kovid-19 salgının tütün ve tütün ürünü kullanımının zararlarıyla ilgili farkındalığa yol açtığını söyleyen Uzm.Dr.Çetin “Çalışmalar gösteriyor ki, sigara kullanan bireyler, Kovid-19 hastalığından daha fazla etkilenip daha zor atlatıyorlar. Koronavirüs özellikle akciğerleri hedef almaktadır. Bu nedenle tütün kullanımın zararları ile ilgili bu farkındalığı sürdürmek ve sağlığımızı korumak için gerekli önlemleri almamız gerekiyor. Kuşkusuz bu önlemlerin başında tütün ürünlerinden uzak durmak gelmektedir. Tütün ürünlerinden uzak durmanın sadece kendimizi değil, çevremizdeki insanları korumak anlamına da geldiğini unutmamalıyız.” şeklinde konuştu.

Hemen Başvurun

Bursa’da 18 ayrı poliklinikte sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara tıbbi yardım ve danışmanlık hizmeti verdiklerini kaydeden Uzm.Dr.Çetin, “Bugün ilimizde hemen hemen bütün hastanelerimiz ve sağlıklı hayat merkezlerimizde sigara bıraktırma polikliniklerimiz var. Bu polikliniklerde sigara bırakma konusunda eğitim almış uzman hekim, hekim ve diğer yardımcı sağlık personeli görev yapmaktadır. Hekim tarafından, Sigara kullanıcısı genel bir sağlık bakış açısıyla değerlendirilerek bağımlılık düzeyi ortaya konmaktadır. Gerekli tanısal testler, laboratuvar ve görüntüleme tetkikleri yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda farmakolojik tedavi düzenlenmekte, gerekli durumlarda davranışsal bilişsel danışmanlık hizmeti verilmektedir” dedi.

Başarabilirsiniz

Tütün bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilerin yine ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak danışmanlık hizmeti alabileceklerini sözlerine ekleyen Uzm.Dr.Çetin, “Vatandaşlara bugünü milat kabul ederek “Sigara bırakmaya söz verin. Başarabilirsiniz” diyerek çağrıda bulundu.


Yalova’da 2 otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Bisikletle Longoz'da kaybolan kişi 4,5 saat sonra bulundu

Yolda yürüyenleri sebepsiz yere korkutup saldırmışlardı, tutuklandılar

İşçi Bayramı’nda çalışırken demirlerin altında kaldılar: 3 yaralı

1 Mayıs Sakarya’da yürüyüş, konser ve tiyatro gösterisi ile kutlandı

Bursaspor’da ilk aday Avukat Levent Dönertaş

1 araba 2 motosiklet çalan hırsızlar yakalandı

Ayvacık açıklarında 20 kaçak göçmen kurtarıldı

Bursa'da 1 Mayıs coşkusu iki farklı yerde yaşandı

Ayvalık açıklarında lastik bot içinde sürüklenen 36 düzensiz göçmen kurtarıldı

Yalova’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Otogazda yarın gece indirime gidiliyor

Dünyanın en önemli savunma sanayi buluşmalarından IDEF, 2025 yılında düzenlenecek

1 Mayıs Bandırma’da kutlandı

Başkan Şehirli 1 Mayıs’ta emekçilerle birlikte yürüdü

Saraçhane'de gerginlik! Yasaklara rağmen toplanan kalabalığa polis müdahalesi

Beşiktaş’ta, Çaykur Rizespor maçı hazırlıkları devam etti

Ayvalık’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkusu

Tarladan su motoru çalan hırsızlar yakalandı

İnşaat işçileri ekmek parası için 1 Mayıs’ta taş kırdı

1 Mayıs’ı zirvede kutladılar

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay'dan işçilere çarpıcı mesajlar

Yolcu otobüsünün bagajında 50 koli makaron ele geçirildi

Kırklareli’nde 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs kutlamalarına çizgi film ve sinema kahramanı Zoro kıyafeti ile katıldı

Çanakkale’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Yücel Paşmakçı'ya Vefa Konseri

Mudanya'da çürüyen duvar tehlike saçıyor

Bilecik’te 1 Mayıs’ı provoke etmeye çalışan 1 kişi yakalandı

Bursa'da 1 Mayıs coşkusu: Binlerce işçi meydanlarda!

Yükleniyor