AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Merkez Bankasının dünkü kararını hayati bir dönüm olarak görüyorum.

SİYASET 26.07.2019 18:54:25 0
26072019_e9f8338f7993a74b0b27.mp4
AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

ERDOĞAN, AK PARTİ GENEL MERKEZİ'NDE DÜZENLENEN GENİŞLETİLMİŞ İL BAŞKANLARI TOPLANTISI'NDA KONUŞTU. CUMHURBAŞKANI VE AK PARTİ GENEL BAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, "MERKEZ BANKASININ DÜNKÜ KARARINI HAYATİ BİR DÖNÜM OLARAK GÖRÜYORUM. BUNUNLA BİRLİKTE ENFLASYONUN DA SÜRATLE DÜŞMEYE BAŞLADIĞINI GÖRECEĞİZ." DEDİ.

 

31 Mart seçimlerine birkaç gün kala ekonomi alanında gerçekleştirilen ikinci saldırıyı süratle etkisiz hale getirmeyi başardıklarını belirten Erdoğan, o günlerde kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye karşı nasıl tavır aldığının hatırlanmasını istedi.


Bu kararların bir kıymetiharbiyesi bulunmadığını ifade eden Erdoğan, "Bunlar, kendilerine göre Türkiye hakkında bu kararları alıyor. Bu kararlar siyasi, samimi değil. Aldılar da ne oldu? Hiçbir şey, biz yolumuza kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Özellikle saldırı kanallarını hızlı bir şekilde kapattık." diye konuştu.
Finansal alanda Türkiye'ye karşı art niyetli girişimlerin gerçekleştiği Swap piyasasına ilişkin bazı düzenlemeler yapıldığını anımsatan Erdoğan, Türk lirası işlemlerinde Türkiye'nin öncelikli hale gelmesini sağlayacak adımları hızla hayata geçirdiklerini, böylece birtakım kötü amaçlı girişimlere karşı tedbir aldıklarını söyledi.
Swap işlemlerinin Borsa İstanbul bünyesine alınarak bankalardaki Türk lirası ve döviz likiditesinin yurt içinde kalmasının sağlandığına işaret eden Erdoğan, bu sayede önemli ölçüde işlemin yurt içinde yapıldığı ve bu konudaki kararlılığın devam ettiğini vurguladı.
Piyasa şartlarında karşılıklı güvene dayalı ortam güçlendirilirken Türkiye'ye bu işlemler kapsamında önemli bir kabiliyet kazandırıldığını belirten Erdoğan, sermaye piyasasında da önemli adımlar atıldığının altını çizdi.
Varlığa kayalı menkul kıymet ihracı ile sermaye piyasalarına daha önce olmayan bir ürün kazandırıldığını hatırlatan Erdoğan, bu şekilde son 10 yılda yapılan varlığa dayalı menkul kıymet ihraç tutarının ikiye katlanarak ülkeye 4 milyar liranın üzerinde bir finansman sağlandığını bildirdi.
"Atılan bu adımlarla, kuru 9-10 liraya çıkarma çabasında olanların heveslerini kursaklarında bıraktık." diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Uzun zamandır, yüzde 24 oranındaki faizlerin ülkemiz için oldukça yüksek olduğunu savunuyordum. Tabii yüzde 24'ün üzerine çıktığı zamanlar da oldu. Bundan ne kadar rahatsız olduğumu uzun yıllardır hep söyledim. Ama bunu maalesef o dönemlerin Merkez Bankası başkanlarına ulaştıramadık. Ne dediysek, hep böyle oyalama taktikleriyle gittiler. Her dile getirdiğimizde birileri çıkıyordu, faiz oranlarında dramatik düşüşlerinin ekonomiyi tepetaklak edeceğini öne sürüyordu. Dün Merkez Bankası faizlerde 425 baz puanlık bir düşüşe gitti. Peki ne oldu, battık mı, bittik mi? Her şey yerle yeksan oldu mu? Hayır. Piyasalar bu durumu gayet normal karşıladı. Zira, olması gereken zaten buydu. Bu bile yeterli değil. Yıl sonuna kadar bunun kademeli şekilde devamı gerekir."
Faiz konusunda ABD, Japonya, Avrupa ve İsrail'deki oranlara bakacaklarını belirten Erdoğan, bu ülkelerde böyle bir faiz oranı bulunmadığına dikkati çekti.
Erdoğan, "Öyleyse bunu usturuplu bir şekilde indireceğiz. Unutmayın, tekrar söylüyorum, bunu hep söylemişimdir, faiz düştükçe enflasyon düşer, faiz çıktıkça enflasyon da çıkar. Diğerleri yan unsurlardır. Üretimin ve yatırımın önünü kesen, ülkemizin potansiyelini sınırlayan yüksek faiz oranları Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük engeldir." ifadelerini kullandı.
 

 


Edirne’de Bulgarların alışveriş mesaisi sürüyor

Tescilli Osmaneli karpuzunun üreticisi fideleri toprakla buluşturdu

Kocaeli'de freni boşalan kamyon, 2 araca ve evin duvarına çarptı

Tescilli "Beyaztrak" bitkisi kuraklıktaki verimiyle sevindirecek

Kırklareli'nde Yıldız Dağları'nın eteklerinde açan gelincikler doğayı renklendirdi

Kol çantasına yapıştırılan oyuncağın içindeki uyuşturucu kadın polislerin dikkatinden kaçmadı

Küçükçekmece'de caminin abdesthanesini sağanaktan dolayı su bastı

Minik Edanur’un ölümüne ilişkin 4 İBB çalışanı hakkında gözaltı kararı

Van Spor FK, Bursaspor maçından çekildi

Yenişehir’de rota turizme çevrildi

Park halindeki kamyon 2 otomobile ve duvara çarparak durabildi

6 tane aynı araçtan çaldı, sevgilisini görmeye gidince yakalandı

Yaya geçidinde küçük kız çocuğuna çarptı

İçişleri Bakanlığı tasarruf tedbirleri kapsamında koruma araç ve polis sayılarını azalttı

Akaryakıtta müjde! Benzine 1,80 TL, motorine 1,20 TL indirim bekleniyor!

Keşan’da hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

BUÜ Veteriner Fakültesi’nde 46. yıl coşkusu

Dev iş makinası Erdek’te caddeye sığmayınca kamu malını parçalayarak yol aldı

Kamu kurumlarında servisler kaldırılıyor, toplu taşıma kartı geliyor!

Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'li teröristlere operasyon

Erzincan İliç'te heyelan faciası: 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Sigara fiyatlarına yeni zam: Cep yakacak artışlar devam ediyor

Başakşehir ile Kasımpaşa 20. randevuda

Uludağ'da mevsim dışı kar sürprizi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu görevini bırakacak

İstanbul - Sivas YHT ilk seferini yaptı

Sultangazi’de kaldırımda yürüyen gence bıçaklı saldırı

Balık tutmak için açıldıkları denizde mahsur kalanlar kurtarıldı

Masaj salonlarına fuhuş operasyonu: 33 kişi yakalandı

Galatasaray ile Sivasspor 36. randevuda

Yükleniyor