AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ´NİN TEMELİ ATILDI

TÜRKİYE´NİN İLK NÜKLEER SANTRALİ OLAN AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ´NİN TEMELİ ATILDI. AÇILIŞA CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR PUTİN VİDEOKONFERANS YÖNTEMİYLE KATILDI. NÜKLEER SANTRALİN İLK ÜNİTESİNİN 2023 YILINDA DEVREYE GİR

GÜNDEM 3.04.2018 18:40:02 0
/kanal16haber.com/2018-4/3/185018283b.mp4
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ´NİN TEMELİ ATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rusya ile bölgesel meseleler hususundaki iş birliğimizi de her geçen gün daha da artırarak sürdürmekte kararlıyız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nden video konferansla AkkuyuNükleer Santrali Temel Atma Töreni´ne katıldı.

Törendeki konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Erdoğan, konuğu Putin´e ve heyet üyelerine "Hoşgeldiniz." dedi.

"Bugün gerek ülkemizin kalkınması gerekse Rusya Federasyonu ile enerji iş birliğimiz adına gerçekten tarihi bir ana şahitlik ediyoruz" ifadesini kullanan Erdoğan, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali´nin temelini bugün burada değerli dostum Putin ile atmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Kendisine ve kıymetli heyet üyelerine bu anlamlı günde heyecanımıza ortak oldukları için şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

İki ülke arasında özellikle son 15 yılda ikili ilişkilerde katedilen büyük mesafenin gelecek adına önemli bir referans olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bugün, yedinci toplantısını gerçekleştireceğimiz üst düzey işbirliği konseyi, ilişkilerimizin geldiği seviyenin adeta sembolü olmuştur." ifadesini kullandı.

Rusya Federasyonu ile birçok stratejik projeyi de hayata geçirdiklerini belirten Erdoğan, S-400 Hava Savunma Sistemleri, Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı ve temeli atılacak AkkuyuNükleer Güç Santrali´nin bunlardan sadece birkaçı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun yanında ülkelerimiz bilhassa Suriye´deki terör tehdidinin ve çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi noktasında da yakın işbirliği içindedir." dedi.  

"Hayali dahi kurulamayacak projeleri hayata geçirdik"

Türkiye´nin 2003-2017 yılları arasında ortalama yüzde 5,8 büyüdüğünü, 2017 yılında da yüzde 7,4 büyüme başarısı sergilediğini ifade eden Erdoğan, "Cumhuriyetimizin 100´üncü yıl dönümü olan 2023´te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu durum, enerjiye olan ihtiyacımızın da artması anlamına geliyor. Gerek petrol ve doğalgaz gerekse yenilenebilir kaynaklarda son 15 yılda daha önce hayali dahi kurulamayacak projeleri hayata geçirdik." değerlendirmesinde bulundu. 

Enerji güvenliğinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda, enerji sektörünün her alanında yatırımların kesintisiz devam ettiğini söyleyen Erdoğan, "Ülkemizin güvenli, sürdürülebilir enerjiye sahip olacağı bir gelecek için yaptığımız planlamalar içinde nükleer enerji önemli bir yer tutuyor." ifadesine yer verdi. 

Dünyada 31 ülkenin kullandığı elektriğin önemli bir bölümünü faaliyette olan 450 nükleer santralden elde ettiğini, 16 ülkede 55 nükleer santralin de inşa halinde olduğunu söyleyen Erdoğan, bugün temeli atılan Akkuyu ile bu sayının 56 olduğunu dile getirdi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Akkuyu Nükleer Güç Santrali´nin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler ailesine dahil olmuş olacaktır. Böylece Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100´üncü yılını enerji alanında da tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız. Akkuyu, tüm üniteleriyle devreye girdiğinde, tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10´unu karşılayabilecektir. Böylece, halen ağırlıklı olarak petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha sağlıklı hale getirmiş olacağız."

Karbondioksit salınımı bulunmayan nükleer santrallerin temiz bir enerji kaynağı olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları belirtti:

"Bu santral, enerji güvenliğimize katkı sağlarken, aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadelede de önemli bir rol oynayacaktır. Bu tecrübenin nükleer enerji alanında yetkin, uluslararası çapta söz sahibi insan kaynağımızın yetişmesine de ciddi katkısı olacaktır. Nitekim şu an yüzlerce gencimiz Rusya´daki üniversitelerde nükleer enerji konusunda öğrenim görüyor. İnşallah bu gençlerimiz, öğrenimlerini tamamladıktan sonra ülkemize dönerek önemli görevler üstlenecektir." 

Türkiye´nin pek çok yatırımı ve eseri gibi yarım asırlık hayali Akkuyu projesini hayata geçirmenin de kendilerine nasip olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Akkuyu projesine karar verdiğimiz andan itibaren sayın Putin başta olmak üzere, tüm Rus makamlarıyla siyasi ve teknik düzeyde çok yakın bir mesaimiz oldu. Kendileri bu aşamaya gelinceye kadar gerçekten takdire şayan bir iş birliği sergilediler. Böylesine çetrefilli bir konuda kısa sürede mesafe almamızın sebebi süreç boyunca iki tarafın ortaya koyduğu iş birliği ruhudur. Bunun için dostum Putin başta olmak üzere tüm Rus yetkililere teşekkür ediyorum. Aynı şekilde sayın Başbakanımıza, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve milletvekillerine de bu süreçte verdikleri destek için daha önceki enerji bakanlarım için hepsine de ayrıca teşekkür ediyorum.Tabii gece gündüz demeden çalışarak, bu projeyi hayata geçiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ile her düzeyden yetkilimize de tebriklerimi iletiyorum."

Erdoğan, dört reaktörden oluşacak santralin ilk reaktörünün 2023 itibarıyla işletmeye alınması hedefi doğrultusunda hep birlikte çalışılacağını aktararak, "Rusya ile bölgesel meseleler hususundaki iş birliğimizi de her geçen gün daha da artırarak sürdürmekte kararlıyız. Bu düşüncelerle temelini atacağımız bu tesisin inşaatının en kısa zamanda sonuçlandırılmasını, ülkelerimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum." sözlerine yer verdi. 


İnegöl artık 7/24 bu merkezden izlenecek

Merkezparkın 200 araçlık otoparkı hizmete girdi

Gürsu'da Başkan Aktaş'a sevgi seli

Yüksek Seçim Kurulu'ndan iftar kararı

Türkiye yerel seçim için sandığa gidiyor

Zekai Gümüşdiş ortaokulu öğrencileri çilek ve marul dikerek tarımla buluştu

Borsa İstanbul ilk yarısında yükseldi

Meral Akşener'den CHP'ye tepki: Bana abla mabla demeyin artık

Gazze'de can kaybı 32 bin 623'e yükseldi

Bursa'da patlama ve yangın sonrası bodrumda ceset bulundu

Bursa'da gençlere müjdeler: Gençlik Merkezleri 50'ye Çıkıyor, YKS Kursları 15'e Ulaşıyor

Nilüfer'e 300 kişilik kız öğrenci yurdu kazandırılıyor

Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Yükleniyor