Alzheimer hastalarının neşe dolu günü

Nilüfer Belediyesi Lions&Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi sakinleri, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde gerçekleştirilen etkinlikte yıl boyunca öğrendiklerini sergiledi.

BURSA HABER 22.09.2023 14:32:00 0
Alzheimer hastalarının neşe dolu günü

Hafif ve orta evre alzheimer hastalarının temel ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olmak, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, nitelikli zaman geçirmelerini sağlamak ve hasta yakınlarına destek olmak amacıyla hizmet veren Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi özel bir güne ev sahipliği yaptı. Nilüfer Belediyesi’nin 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde düzenlediği etkinlikte Alzheimer hasta konuk evinde kalan sakinler, şarkılar ve şiirler söyleyerek, yıl boyunca öğrendiklerini sergiledi.Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, 118K Yönetim Çevresi Lions Federasyon Başkanı Mine Şahin, Uludağ Lions Kulübü Geçen Dönem Başkanı İsmail İşyapan, Balat Lions Kulübü Başkanı İstikbal Gündoğdu, Uludağ Lions Kulübü Başkanı Selahattin Ekim ile hasta yakınlarının da katıldığı günde, renkli anlar yaşandı.

Etkinliğin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, Alzheimerın hasta ve hasta yakını için zor bir süreç olduğuna dikkat çekti. Gece ve gündüz bölümüyle hizmet veren Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi’nin hasta ve hasta yakınlarına önemli destek verdiğini vurgulayan Özer, Alzheimer hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak, bu hastalıkla mücadele eden hastalar ve yakınlarının desteklenmesi ile vatandaşların bu konuda bilinçlenmesini önemsediklerini söyledi. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, 118-K Lions Federasyonu Başkanı Mine Şahin, Uludağ Lions Kulübü Geçen Dönem Başkanı İsmail İşyapan, Balat Lions Kulübü Başkanı İstikbal Gündoğdu’ya destekleri için teşekkür ederek belge verdi. 

118K Yönetim Çevresi Lions Federasyon Başkanı Mine Şahin de, yaşanan toplumsal ve iklimsel koşullar, çağın gerekleri son dönemde Alzheimer hastalığının artmasına neden olduğunu söyledi. Hasta ve hasta yakınlarının yaşadığı sorunlara değinen Şahin, “Hasta yakınları olarak da rehabilitasyona ihtiyaç var. Nilüfer Belediyesi’ne bize bu imkanı sağladığı için çok teşekkür ediyorum. El ele vererek bu güzel kurumu oluşturduk. Bir nebze de olsa bundan muzdarip olan insanların yaralarına merhem olduk” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından sahneye, Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi sakinleri çıktı. Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası eşliğinde “Yıldızların altında”, “Kâtibim”, “Bir şarkısın sen”, “Sallasana mendilini” şarkılarını birlikte söyleyen Alzheimer konuk evi sakinleri, performanslarıyla taş çıkardı. Alzheimer konuk evi sakinlerinden Mustafa Tamer de, okuduğu şiir ve dans performansıyla alkış aldı. Yıl boyunca düzenlenen etkinliklerde yaptıkları el emeği ürünleri de beğeniye sunan Alzheimer Konuk Evi sakinleri, hem yakınlarının hem de etkinliğe katılanların beğenisin topladı. Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, davetliler ve hasta konuk evi sakinlerinin hep birlikte pasta kestiği bu özel gün, Nilüfer Belediyesi Roman Orkestrası ve solist Hübeyye Arun’un şarkı performansıyla sona erdi. Yüzlerden gülümsemenin eksik olmadığı bu renkli günde Alzheimer Hasta Konuk Evi sakinleri, yakınlarıyla birlikte keyifli bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşadı. 

 

Alzheimer hastalığı hakkında bilinçlendiler

Nilüfer Belediyesi’nin 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü çerçevesinde düzenlediği panelde de, Prof. Dr. Mustafa Bakar ve Doç. Dr. Enver Yusuf Sivrioğlu, Alzheimer hastalığının seyrinde çıkan sorunlar, çözümleri ve Alzheimer hastalarında psikiyatrik sorunlarla başa çıkma yöntemleri konusunda önemli bilgiler paylaştı. Nilüfer Belediyesi İnci ve Taner Altınmakas Huzurevi ve Çamlıca İzzet Şadi Sayarel Huzurevi sakinleri ve çalışanlarının katıldığı panelde, Prof. Dr. Mustafa Bakar, Alzheimer hastalığının nedenleri, hastalığın evreleri ve seyri, risk ve koruyucu faktörlerini örneklerle açıkladı. Alzheimer hastalığının kişinin değil, ailenin hastalığı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Bakar, bu hastalıkta ailenin tavrının önemine değinerek, hasta yakınlarına davranış, güvenlik önlemleri ve beslenme konusunda önerilerde bulundu. Türkiye’de yaklaşık 850 bin Alzheimer hastası olduğunu belirten Bakar, “Hastalık, teşhis edildikten yaklaşık 20 yıl önce başlıyor ancak biz onu göremiyoruz” dedi. Erken yaşlarda düşük eğitim düzeyi, orta yaşlarda işitme kaybı ve travma, tansiyon, yalnızlık, alkol, obezite, ileri yaşta sosyal içe kapanmalar ile fiziksel aktivite bozukluklarının Alzheimer hastalığının risk faktörlerinden birkaçı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bakar, yüksek eğitim düzeyi, zihinsel aktivite, seyahat, bulmaca çözmek, fiziksel egzersizler, aktif sosyal yaşamın da koruyucu ve geciktirici etkenleri olarak sıraladı. 

Doç. Dr. Enver Yusuf Sivrioğlu da, Alzheimer hastalarının çocuk yerine konmadan ancak çocuğa yaklaşır gibi yaklaşılması gerektiğini söyledi. Daha sağlıklı bakım için bakım yükünün paylaşılması gerektiğine dikkat çeken Sivrioğlu, hasta yakınlarına ve bakanlara şu tavsiyelerde bulundu: “Sevgi ve saygının hiçbir zaman eksik etmeyin. Onlarla konuşun, sohbetin dışında bırakmayın. Kendilerini ifade edebilmeleri için onlara zaman verin. Birlikte gülün, hala neler yapabiliyorsa onu yapmasına olanak verin. Eleştirmeyin, sık düzeltmeler yapmayın, tartışmayın, basit ve sıralı emirler verin, anlatmak istediğinizi görseller kullanarak da anlatın.”

 


Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı)

Galatasaray Petrol Ofisi, son haftaya lider girdi

Ümraniye’de kaldırıma çıkan İETT otobüsü iş yerine daldı

Yalova MAG-DER’den öğrencilere eğitim

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarına başladı

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 0 (Maç devam ediyor)

Tekirdağ’da silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Aşere, Takrip ve Tayyibe İcazetnamesini alan kursiyer hocalar, kurra hafız oldu

CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı

Bisikleti ile Moğolistan’a giden İtalyan fizyoterapist Havran’da kayboldu

İsmail Yüksek’in ayak bileği bağında kopma tespit edildi

İstanbul Havalimanı 15-21 Nisan tarihlerinde Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

Türkiye oynayarak büyüyecek

Şampiyon Inter, Torino’yu Hakan Çalhanoğlu’nun golleriyle mağlup etti

Korhan Berzeg’e ait yeni bulgular dere yatağında aranıyor

Ticari taksi ile motosikletin çarpıştı: 4 yaralı

Önce zile bastı, sonra tetiğe

Balıkesir’de Briçte Egemenlik Turnuvası yapıldı

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: Biz hala Türkiye’yi yöneten partiyiz

Eyüpsultan’da otomobillere rastgele silahla ateş açan şüpheli 6 aracı kurşunladı

Osman Aşkın Bak: "Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ile Türkiye’nin turizm bölgelerini tanıtıyoruz"

AB Büyükelçisi Türkiye Delegasyon Başkanı İstanbul Yarı Maratonu’na katıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun ödül töreni yapıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu Frank van den Broek kazandı

Keşan’da kamyonetin çarptığı yaya yaralandı

Sınır ötesi e-ticarette hedef "bir numara" olmak

Etiler’de Nusret’e silahlı saldırı: Kurşun bankaya isabet etti, polisler kovalayıp ateş açtı

Lastiği patlayan otomobil bariyerlere çarptı

Bursaspor Divan Kurulu Toplantısı 8 Mayıs’ta yapılacak

Ünlü sanatçılar Altıeylül ve Balıkesir’in tanıtımı yapıldı

Yükleniyor