Aspendos Antik Tiyatrosu´nda mermer tartışması

Antalya´nın en çok turist çeken tarihi mekanlarından olan Aspendos Antik tiyatrosunda 2013 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının tamamlanması beraberinde eleştirileri de getirdi. Restorasyon çalışmaları çerçevesinde tarihi basamaklara döşenen beyaz

KÜLTÜR SANAT 29.09.2015 15:33:33 0
Aspendos Antik Tiyatrosu´nda mermer tartışması

 

MS. 2. yy da Marcus Aurelius (161-180) döneminde inşa edilen ve Tanrılar ile devrin imparatorlarına adanan ve 19. yüzyılda başlayan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkarılan Aspendos antik tiyatrosunda restorasyon çalışmaları sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında hazırlattırılan ve ocak 2013 yılında başlatılan tiyatronun restorasyon çalışmaları sebebiyle geçen yılın ilk dört ayında ziyaretçi alınmazken, mayıs ayından itibaren belirli bölümlerine ziyaretçi alınmaya başlamıştı.  Aspendos, 2013 yılında yıl elde ettiği yaklaşık 1.5 milyon lira ile turizmin darphanesi gibi çalışmıştı.

BAKANLIK AÇIKLAMASI
Eleştirilerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aspendos Antik Tiyatrosu´nda yapılan çalışmalarının restorasyon projesine ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararlarına uygun olarak tamamlandığını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aspendos Antik Tiyatrosu´nda yapılan restorasyon çalışmalarında tarihi yapının orijinal dokusuna uygun malzemeler kullanılmadığına yönelik medyada yer alan haberlere ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Antalya´nın Serik ilçesi sınırlarında bulunan Aspendos Antik Tiyatrosu´nun restorasyon çalışmalarının Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu´nun kararı ile uygun bulunan rölöve, restorasyon, restitüsyon, statik ve elektrik projeleri doğrultusunda yapıldığını belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

?Restorasyon projesi kapsamında, Aspendos Tiyatrosu´nun cavea basamaklarının eksik taşlarının tamamlanması uygun bulunmuştur. Bu doğrultuda tiyatronun orijinal basamaklarından numune alınmış ve çeşitli bölgelerdeki taş ocakları araştırılarak söz konusu numunelere uygun taş örnekleri toplanmıştır. Sonrasında orijinal taşın ve örnek alınan numunelerin analizleri yapılmak üzere laboratuvara gönderilmiştir. Laboratuvar sonuçları doğrultusunda ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu´nun yerinde yaptığı inceleme sonucu ?eksik taşların yerine, laboratuvar testleri sonucu, renk, doku gibi fiziksel özelliklerinin yanında, basınç dayanımı, kütlece su emme, yoğunluk vs mekanik özellikleri ile de özgün taşlara en yakın özelliklere sahip, homojen yapıda, ?Korkuteli Beji? rengindeki kireç taşının kullanılması´ kararı alınmıştır. Bu karar doğrultusunda eksik basamak taşlarının tamamlama uygulamaları Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanları denetiminde yapılmıştır.?

Ayrıca söz konusu tiyatronun orijinal taşlarının yaklaşık 2 bin yıllık olup, çevresel etmenlerle yıprandığının ve üzerlerinin grileştiğinin vurgulandığı açıklamada, restorasyonda kullanılan taşların renginin de iklim ve tabiat şartlarının etkisi ile zamanla değişerek, patina oluşturacağı ve orijinal taş malzemenin rengini alacağı kaydedildi.

Yapılan uygulamaların, bu kapsamda restorasyon projesine ve Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararlarına uygun olarak tamamlandığı bildirildi.

ASPENDOS TİYATROSU
Aspendos tiyatrosu tüm dünyadaki en iyi korunmuş Roma tiyatrosu, hatta en iyi korunmuş antik tiyatrodur. İki tepe üzerine kurulu Aspendos´un tiyatrosu, küçük tepenin doğu yamacına yaslanmıştır.
MS. 2. yy. da Marcus Aurelius (161-180) döneminde inşa edilen antik tiyatro 19. yüzyılda başlayan arkeolojik çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır. Ulu Önder Atatürk´ün 1930 yılında ziyaret edip "onarılıp yeniden kullanılması" için direktifler verdiği Aspendos Tiyatrosu Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın organizatörlüğünde, kendi adıyla anılan Opera ve Bale Festivali´ne her yılın yaz aylarında dünya milletlerine ev sahipliği yapıyor. 


Gaziantep’te cinayetten hüküm giyen zanlı Yalova’da yakalandı

A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın EURO 2024’teki rakipleri belli oldu

Babaeski’de tüp yüklü kamyonda korkutan yangın

Skytrax’tan dünyanın en iyi 10 havalimanı arasına giren İstanbul Havalimanı’na iki ödül

Yalova’da 2 hektar ormanın yanmasına neden olan zanlı gözaltına alındı

Doktoru darp etmişti: Mahkeme yurtdışına çıkışını yasakladı

Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık belediyenin borç bilançosunu açıkladı

Bursaspor’da hazırlıklar devam ediyor

Sultanlar Ligi: Eczacıbaşı Dynavit: 3 - Fenerbahçe: 0

Bakırköy’de kuyumcuya silahlı saldırı: Saldırganın kaçış anı kamerada

Sarıyer’de taksiciler öldürülen meslektaşları Yaşar Yanıkyürek için eylem yaptı

Pendik’te hafriyat kamyonu ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Edirne Balkanların ticaretin merkezi oluyor

Ataşehir’de tır yan yattı, cadde trafiğe kapatıldı

Türkiye’de artış hızı Avrupa’nın 3 katından fazla

Beyoğlu’nda askeri üniforma ile müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı

JASAT hırsızı kıskıvrak yakaladı

Hayır çeşmesi yapmak isterlerken hayatlarını kaybettiler

Yayanın tırın altında kaldığı kaza anı güvenlik kamerasına yansıdı

Keşan’da trafik denetimlerinde 144 bin 31 TL idari para cezası kesildi

Sultangazi’de ‘5. Akıl ve Zeka Oyunları Turnuvası’ düzenlendi

Gömeç, Burhaniye ve Edremit ilçelerinde uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Kırklareli’de firari hükümlü yakalandı

Market yangınında bin 350 metrekare kapalı alanın tamamı kül oldu

Çocuklar, bayramlarını Burhaniye’de doyasıya kutlayacak

Ayvalık’ta 29 düzensiz göçmen ve 2 organizatör yakalandı

Ayvalık’ta Turizm Haftası kutlandı

Polis ve jandarmadan motosiklet sürücülerine yelek hediyesi

Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder: “Hata lüksümüz yok”

Zorlu Enerji, abonelerine dijital faturaya geçme çağrısında bulundu

Yükleniyor