Bakan Topçu: Can suyu, dünyanın barışına da katkıda bulunsun

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinde, açılışı yapılan suyun KKTC halkının refahı, mutluluğu, geleceğe olan güvenini arttırmasını temenni ederek, ?Barışa da sadece Kıbrıs için değil dünyanın barışına da k

GÜNDEM 19.10.2015 13:02:18 0
Bakan Topçu: Can suyu, dünyanın barışına da katkıda bulunsun

 

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu´nun davetlisi olarak günübirlik olarak resmi temaslarsa bulunmak üzere Lefkoşa´ya geldi. Ercan Havalimanında KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, KKTC Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren ve Türkiye´nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay´ın karşıladığı Topçu, daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi.

Görüşme sırasında Bakan Topçu, su projesinin açılışının hemen ardından Lefkoşa´ya gelineceğini düşünmediklerini kaydederek, ?Bugün burada Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile Can Suyu, buna çok isimler koyabiliriz. Barış Suyu, Huzur Suyu, Refah Suyu. Suyun olduğu yerde refah, bereket, gerçekten insanlığın birbirlerine daha farklı bakışmalarıdır. Tabi bu su, buradaki kardeşlerimizin refahı, mutluluğu, geleceğe olan güvenini arttırsın ama barışa da sadece Kıbrıs için değil dünyanın barışına da katkıda bulunsun. Su bir noktada barıştır bu çerçevede bugünün arifesinde burada olmaktan çok memnunum. Ama bizim esasımız bugüne kadar anavatanın burada yaşayan kardeşlerimizin geleceğe daha güvenli bakmaları noktasında yapmış oldukları katkıları, kültür ve turizm anlamında ne kadar daha yukarıya taşıyabiliriz, var olanı daha ne kadar ileriye götürebiliriz. Onun için heyetle buraya daha evvel Faiz kardeşimizle konuştuğumuz gibi geldik? dedi.

Bu konuların karşılıklı görüşüleceğini kaydeden Bakan Topçu, ?KKTC tabi ki Akdeniz´imizin bir incisi aynı zamanda dünyanın da elması olması gereken bir yer. Hem turizmi konusunda hem kültür varlıkları aslında küresel marka olabilecek, küresel alıcısı olabilecek bir yer. Ama bizim bu tip çalışmalarımız önce Anadolu´nun bir tamamı gelip KKTC´nin sadece denizini, güneşini değil aynı zamanda kültür varlıklarını görsünler, eğitimden istifade etsinler. Burada güzel eğitim veren okullar var. Bu su konaklama alanlarını daha güzel hale getirsin, eğitim alanlarını daha güzel hale getirsin. Bu çerçevede görüşeceğiz? ifadelerini kullandı.

?TÜM BÖLGE ÜLKELERİNİN KAZANCINA YOL AÇABİLECEK KONJONKTÜR OLUŞTURMAKTADIR?

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, Bakan Topçu´nun Lefkoşa´daki temaslarının verimli geçmesini dileyerek, ?Kültür ve turizm ikisi bir arada giden konular ve bizim de gerçekten turizm anlamında dünyaya gösterebileceğimiz, paylaşabileceğimiz çok kültür varlıklarımız var, çok eski dönemlerden gelen. Osmanlı döneminden tutun ama onun öncesi, sonrasında İngiliz sömürgesi döneminden kalan tarihi mekanlar olarak ve sadece kültür tabi ki tarihi varlıklar, mimarisi anlamında değil bir yaşam biçimi aynı zamanda kültür. O nedenle dışarıdan gelecek insanlara takdim edebilecek güzel mutfağımız da var. Onlarla paylaşacağımız misafirperverliğimi var, Kıbrıs insanının hoş görülü, candan, sıcak yaklaşımları var? dedi. Su projesinin sadece Kıbrıs halkı için değil turizm için de önemli olduğunu belirterek, ?Su olmayan yerde hayat olmaz. Zaman zaman haberler çıkar Mars´ta su bulundu, su bulunan yerde hayat var deniyor. Su olmadığı yerde hayatın olamayacağı gerçeği son derece önemli. Geçen gün açılışını yaptığımız proje bu anlamda çok çok önemli. Bu vesile ile konuşmalarımda da altını çizmeye çalıştığımı sürdürülebilirlik kavramını kısaca değinmek isterim. Biz Türkler genellikle yaparız ve Allah´a havale ederiz. Bakım, idame denilen hadisede zaaflarımız oluşur yıllar içinde. Ama bu öylesine önemli ve büyük bir projedir ki gözümüz gibi bakım idamesini sürdürmemiz çok önemlidir? dedi.

Akıncı, projesinin sadece Kıbrıs halkı için değil onun ötesinde de pozitif yansımaları olacağını belirterek, ?Doğu Akdeniz´deki enerji ile mütalaa ettiğimde daha da geniş bir ufuk açılıyor diye düşünüyor. Tüm bölge ülkelerinin kazancına yol açabilecek konjonktür oluşturmaktadır diye düşünüyorum. Doğu Akdeniz´deki enerji yataklarını ya gerginlik olarak kullanabilirsiniz ya da barış amaçlı tüm tarafların kazançlı çıkabileceği yeni bir anlayışla ele alabilirsiniz. Güney´deki Rum kardeşlerimize de söylüyoruz, geleceğin ortakları olarak kendilerini görmek istiyoruz. Bu topraklarda kardeşçe, barış içinde yaşamak istiyoruz. Geçmişin acılarını paylaştık şimdi de geleceğin nimetlerini paylaşalım diyoruz. Su da onlardan biridir. Bunu Türkiye´nin en yetkili kişisinin cumhurbaşkanının ağzından işittiler. Biz de bunu defalarca söylüyoruz Gelecekte bu teknoloji sürdürülebilirliği ve gelecek garantisi sağlandığında da ki öyle olacağına inanıyorum. Onlarla da paylaşabiliriz miktarlarını arttırmak suretiyle. Hatta Ortadoğu´ya da ulaştırılabilecek bir senaryo yaşama geçirilebilir. Enerji koridoru olarak da Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa istikametinde gidecek bir boru en mantıklı, en kestirme ve en az maliyetli yoldur ? ifadelerini kullandı. 


İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Başkan Bozbey, AK Partili Belediye başkanlarını ağırladı

Bursa’da atlara eziyet kamerada: Kamyonetin arkasına bağladığı 4 atı götürdü

Bursaspor efsanesi Baba Müfit Gürsu vefat etti

Başkan Aydın mesaiye personeli ziyaret ederek başladı

İnegöl Belediyesi ilçe tarımın veteriner hekimlerini ağırladı

Uzmanlar uyarıyor: Türkiye'de sıcaklıklar artıyor ve rekorlar kırılıyor

Mehmet Şimşek: "Enflasyonla mücadele için ilave adımlar atılacak"

36 bin sağlık personeli alımı Resmi Gazete'de! Bakan Koca'dan "hayırlı olsun" mesajı

Gürsu Kent Meydanı son aşamaya geldi

Motosikletiyle ön kaldırdı, kayarak yere düştü

Fenerbahçe ile Beşiktaş 359. randevuda

Bursa'da son alem ustasından üzücü haber: 120 yıllık aile mesleği kaybolma tehlikesinde!

Bursa'da kavgaya tutuşan gençler caddeyi ringe çevirdi

Kartal’da kadın cinayeti: Ailesini arayıp ’intihar etti’ dedi

Bursa’da mobilya dükkanında çıkan yangın evlere sıçradı

Bursa'da "Mahzen-32" operasyonu ile suç örgütü çökertildi

KTSOİ öğrencilerinden beğeni toplayan tiyatro gösterisi

Yıldırım'da 4 bin 142 çocuk sporla buluştu

Aydın'dan Bursa'ya sahte zeytinyağı getirenler gözaltına alındı

Bursa Büyükşehir Belediyesporlu kanocular Muğla’da 12 madalya 1 kupa kazandı

Ertuğrulgazi Mahallesi’nde 37 sokakta asfaltlama yapıldı

Sıfır atık'a tam destek: Yıldırım'da kahvehane masaları çevreye dost oluyor

Çocuk Korosu izleyicilerden tam not aldı

Yükleniyor