Bakan Ersoy Kültür Başkenti Bursa'da

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın katılımıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Bursa'nın Kültür Logosu' tanıtım toplantısı gerçekleşiyor.

BURSA HABER 29.12.2021 14:12:00 0
Bakan Ersoy Kültür Başkenti Bursa

Türk dünyasının UNESCO'su olarak da tanımlanan 'Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı-Kültür Başkenti' kapsamında '2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti' seçilen Bursa; kültürel değerleri, doğal zenginlikleri ile dünya çapında markalaşma yolunda ilerliyor.

Bursa'nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi vesilesiyle planlanan projelerin ayrıntılarını paylaşmak üzere Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Valisi Yakup Canbolat'ın katılımıyla basın toplantısı düzenleniyor.

Bursa tanıtım filminin gösterimiyle başlayan programda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptığı konuşmada;

"Kadim tarihi ile farklı medeniyetlerin buluşma noktası olan, Türk şehri, Osmanlı payitahtı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 4. büyük şehri, tarihin, kültürün, tabiatın, tarımın, turizmin, sanayinin önde gelen şehri Bursa'mızın Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesini çok kıymetli buluyoruz Amacımız dünya çapında markalaşmak ve Türk dünyası gelenek ve göreneklerini tüm dünyaya tanıtmak" dedi. 

Tarihi Baharat Yolu ile Tarihi İpek Yolu'nun kesiştiği, ticaretin kalbinin attığı, kültürlerin buluştuğu, aynı zamanda önemli bir ticaret ve ihracat şehri de olan Bursa'nın '2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti' seçilmesini hem Bursa hem de Türkiye için için çok büyük bir kazanım olarak gördüklerini belirten Aktaş, tüm değerleri ve zenginlikleri ile Bursa'nın turizmden aldığı payı daha da artırmak için yoğun çaba harcadıklarını kaydetti. 

Tarihi yapılarıyla Bursa dünyanın en önemli şehirlerinden biri Bursa'nın tarihi yapılarıyla açık hava müzesini andırdığını söyleyen Aktaş, Bursa'yı başta Türk Dünyası olmak üzere tüm dünyaya tanıtmak istediklerini dile getirerek, "Şehrimizin bilinirliğini artırmak için Bursa'ya gönül vermiş tüm paydaşlarımızla devamlı çalışıyor ve yeni projeler üretiyoruz. Ulusal ve uluslararası birçok etkinlik düzenliyoruz. Türkiye'nin en köklü festivallerinden biri olan Uluslararası Bursa Festivalinin 59'uncusunu bu yıl Ağustos ayında gerçekleştirdik. TÜRKSOY ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde de: Ata Sporları, Sergiler, Kültür Sanat Faaliyetleri, Sempozyum ve Yayınlar, Türk Dünyası Müzeler Buluşması  faaliyet gerçekleştireceğiz. Bizim arzumuz, TÜRKSOY ile bu iş birliğini arttırmak ve şehrimizin tanınırlığını tüm dünyada sağlamak" diye belirtti.

2022 yılı, Bursa için önem arz eden, yıl dönümleri ve etkinliklerin Bursa'da bir araya geldiği bir. Yıl olarak öne çıkacak. 2022, Mevlid yazarı Süleyman Çelebi Hazretleritnin vefatının 600. anma yılı, aynı zamanda Bursa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü. 4. Dünya Göçebe Oyunları da bu yıl İznik ilçesinde gerçekleştirilecek. Tüm bunların yansıra Bursa'nın, 'UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı' listesine de dahil edilmesiyle 2022, 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' Bursa için şehrin tanıtımı, değerlerinin dünyaya anlatılması, turizm ve hizmet sektörünün canlanması ve yapılacak etkinlik ve faaliyetlerin kent ekonomisine ciddi katkı sunmasının beklendiği bir yıl olacak. 

Böylesi anlamlı bir yılda "2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti" olarak gerçekleştirecek projelerle Türk Dünyası'yla gönül bağlannın güçlendirilmesi, kültürel mirasın yaşatılması, siyasi ve iktisadi birliğin geliştirilmesi hususunda önemli kazanımlar elde edileceğine değinen Alinur Aktaş, edebiyattan güzel sanatlara, halk danslarından klasik müziğe kadar sanat ve kültürün her alanında, geleneksel zanaatlardan modern sanayiye, yatırım ve üretimden ihracata kadar ticaret ve iktisadi hayatın her alanında Türk Dünyası'na ve Bursa'ya katkı sunmayı hedeflediklerini kaydetti. 

Türk Dünyası'na yeni kalıcı eserler kazandırma hedefi, bu hedef paralelinde, 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' organizasyonu kapsamında Bursa, 2022 yılında pek çok dev organizasyona, muhteşem görsel şölenlere ev sahipliği yapacak. Türk dünyası temalı mimari eserler, park ve meydan düzenlemeleri, Türk Dünyası'ndan getirilen sembol ağaçlarla hatıra ormanı, restorasyonlar, Yaşayan Türk Dünyası Kültür Merkezi, Türk mimarisi sempozyumu, Türk mimarları buluşması ve geçmişten günümüze farklı coğrafyalarda Türk mimarisi temalı çalışmaları bu projelerden sadece bazıları. ilim, fikir, sanat ve yayın hayatına değer katacak pek çok projeyi de gündemlerine aldıklarını söyleyen Aktaş, hedeflerinin aynı zamanda Türk Dünyası'na yeni kalıcı eserler kazandırmak, Bursa'yı dünya çapında markalaştırmak ve Avrupa Kültür Başkentleri arasında yerini almasını sağlamak olduğunu belirtti. 

Bursa Eski Valisi İzzettin Küçük ise yaptığı konuşamada, 

"Bursa'nın her köşesinde osmanlının damgasını görüyoruz. Bursa aynı zamanda bir tarım tuzrizm kaplıca kentidir, dağ ve deniz sporları kentidir. Anadolu'nun batıya açılan kapısıdır. 

Bursa'mızın Kültür Başkenti olarak yapılacak her hizmette burs analizi olarak başımız gözümüz üzerine diyoruz. 

Bursa'nın 2022 Yolu Kültür Başkenti olmasında Büyükşehir Belediyesine ve Kültür Başkanlığımıza teşekkür ediyorum" dedi.


Bariyer ve aydınlatma direğine çarpan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

Okan Buruk: "Beklemediğimiz kadar rahat bir galibiyet oldu"

Bülent Uygun: "Arda Kardeşler’i bilseydim, Taha Akgül ve Sebahattin Öztürk’ü getirirdim"

Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu

Şişli’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı

Sakaryaspor’da Burak Süleyman’la da yollar ayrıldı

Sokak ortasında önce eski ortağını sonra kendini vurdu

Lapseki’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı

Yolcu otobüsü tıra çarptı, faciadan dönüldü

Galatasaray yenilmezlik serisini 23 yaptı

Maç sonu 3’lüsü Hakim Ziyech’ten

Mauro Icardi, ligdeki 23. golünü kaydetti

Galatasaray, Süper Lig puan rekorunu kırdı

Galatasaray sahasında kaybetmiyor

Çatalca Kaymakamlığından "bungalov ev" açıklaması

Hentbolda Kadınlar Türkiye Kupası’nı Konyaaltı Belediyespor kazandı

Beyaz ayakkabı ile girdi siyah ayakkabı ile çıktı: Kameralara yakalandı

Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 6 - Sivasspor: 1 (Maç sonucu)

Hakim Ziyech ligdeki gol sayısını 6 yaptı

Dries Mertens ligde 8. golüne ulaştı

Sakaryaspor, Coşkun Demirbakan ile anlaştı

Şampiyon Galatasaray Kadın Futbol Takımı, RAMS Park’ta taraftarlarla buluştu

Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 2 - Sivasspor: 0 (İlk yarı)

Sakaryaspor, Tuncay Şanlı ile yolları ayırdı

Edirne Selimiye Meydanı’na turist akını

Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 1 - Sivasspor: 0 (Maç devam ediyor)

Okan Buruk son iki haftanın 11’ini bozmadı

Kakava ateşi ilk kez Tekirdağ’da yakıldı: Sokaklar doldu taştı

Sakaryaspor-Tuzlaspor maçının ardından

Bandırmaspor-Ankara Keçiörengücü maçının ardından

Yükleniyor