BALKANTÜRKEVİ´NE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

?BALKANTÜRKEVİ, EKONOMİ, SANAT VE KÜLTÜRÜN ADRESİ OLACAK?

GÜNDEM 5.05.2018 18:43:40 0
/kanal16haber.com/2018-5/5/191709943b.mp4
BALKANTÜRKEVİ´NE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

BALKAN RUMELİ SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ VE BALKANTÜRK EĞİTİM VAKFI ÜYELERİNİN KATKILARIYLA BURSA´YA KAZANDIRILAN BALKANTÜRKEVİ AÇILDI. AÇILIŞA BURSA PROTOKOLÜ BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ.

Açılış törenine Bursa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BEV Başkanı Naci Şahin ve Bursa iş dünyasının temsilcilerinin yanı sıra Balkan ülkelerinin Bursa´daki Fahri konsolosları katıldı.

Bunun yanı sıra açılışa; Arnavutluk Bursa Fahri Konsolosu Necip Naci Doğru, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadovic, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tsvetan Simeonov, Hırvatistan Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Hrvoje Cikovic, Karadağ Ankara Büyükelçisi Branko Milic, Makedonya Ankara Büyükelçisi Zvonko Mutsunski, Litvanya Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga, Romanya Ticaret Ataşesi Corneliu Diaconita, Bulgaristan Bursa Ticari Ataşesi Aleksandar Aleksandrov, Bosna Hersek İstanbul Konsolosu Rabija Masic, İstanbul Ticaret Muşaviri Toshko Tomov ve Kosova Büyükelçisi Avni Spahiu katıldı.

Açılış konuşmasını yapan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan, BALKANTÜRKSİAD camiasının en önemli günlerinden birini yaşadığını ifade etti.

2017 Mart ayında göreve geldiklerinde BALKANTÜRKEVİ´nin tamamlanarak hizmete açılmasın, önceliklerinden birisi olarak belirlediklerini hatırlatan Tunakan, bunun başarmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tunakan, "Bugün açılışını yaptığımız BALKANTÜRKEVİ, kendi aramızdaki birlik ve beraberliğimizin çok güzel bir sonucu ve örneği oldu. Bu binanın her bir tuğlasında üyelerimizin katkısı bulunuyor" dedi. 8 Balkan ülkesinden gelen diplomatik misyon temsilcilerine de seslenen Tunakan, "Bugün sizlerin de katılımı ile açtığımız BALKANTÜRKEVİ; sizlerin de, nüfusu bakımından ülkemizin 4. büyük kenti olan, Türkiye´nin ihracatında İstanbul´dan sonra ikinci sırada yer alan Bursa´da kontakt noktanız olmaya adaydır" dedi.

"BALKANTÜRKEVİ, EKONOMİ, SANAT VE KÜLTÜRÜN ADRESİ OLACAK"

BALKANTÜRKEVİ ile ilgili teknik detayları da paylaşan Tunakan, şu bilgileri vererek konuşmasını tamamladı: "Toplam alanımız bin 200 metrekare. 4 kattan oluşmakta olan evimizin bodrum katında 300 metrekare sergi salonu yer alıyor. Bu sergi salonunu özellikle Balkan ülkesi sanatçılarının eserlerini sergilemesi için planladık. 300 metrekare kapalı alan ve 130 metrekare açık alanı olan zemin katta ise aynı zamanda üyemiz olan Siesta Cafe ile işletme desteği almak üzere anlaştık. Çatı katında ise 200 kişilik konferans salonu yer alıyor. Park alanımızı ise özellikle projelendirdik. 12 balkan ülkesinin bayrakları eni 4 metre olan yüksek platformun etrafına dizdik. Ortada ise Türk Bayrağını dalgalandırmayı hedefledik. 12 balkan ülkesine ayırdığımız bahçemizde tüm ülkelere ait kendi bitki örtülerini buraya ekleyeceğiz."

"BALKANTÜRKEVİ BANA ÇOK BAŞKA HEYECAN VERDİ"

Balkantürk Eğitim Vakfı (BEV) Başkanı Naci Şahin de, "Bugün oldukça duyguluyum, doluyum. BALKANTÜRKEVİ´miz bana çok başka bir heyecan verdi. BALKANTÜRKSİAD ve BEV kurucu başkanı olarak, Bursa´mıza böyle bir ev kazandırabildiğimiz için çok mutluyum. Eminim ki Berat Başkanımla beraber çok daha güzel projelere imza atacağız. BEV de çelenk hizmeti ile çok önemli işler yapıyor. Birçok öğrenci kardeşimize de burslar veriyoruz" diye konuştu.

"BALKANTÜRK TİCARET MERKEZİ PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR"

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ise "Balkan ülkeleriyle 650 yıllık tarihi bir birlikteliğimiz var, özellikle Türkiye´nin son 15 yıl gelişimine baktığımızda ihracatı 30 milyar dolardan 160 milyar dolara ulaştı. Balkan coğrafyasıyla olan dış ticaretinde de 2002 yılında 3,4 milyar dolarlık dış ticaret rakamını 2017 itibariyle 17 milyar dolara çıkardı.

Bursa´da Balkan coğrafyasından gelen iş dünyasındaki temsilcilerimiz, hem Bursa ekonomisini hem ülke ekonomisini geliştirmekte ve büyütmekte. 1,2 milyar dolarlık Balkan coğrafyasıyla yapılan dış ticareti ben yeterli bulmuyorum. Bugün açtığımız bu tesis Balkanlarla olan ticaretimizin gelişmesinde ve iş dünyasının tüm toplantılarını gerçekleştirmesinde adeta bir merkez olacak. Geçtiğimiz dönemde BALKANTÜRKSİAD ile yaptığımız protokol neticesinde, New York´ta açtığımız ticaret merkezinin bir benzerini Balkan ülkelerinin birinde açacağız. Bu anlamda çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor" dedi.

"BALKANTÜRKSİAD MÜTHİŞ BİR AŞAMA KAYDETMİŞ"

Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tsvetan Simeonov da şunları söyledi: "Emeklerinizin meyvelerini almış olduğunuz ve Balkan ülkeleri ile birlikte yaşayacak bu yapıyı görmekten dolayı çok mutluyum. Tüm Balkan ülkelerinin bayraklarının burada Türk bayrağıyla birlikte dalgalandığını görmek bizim için gurur verici. BTSO Başkanı ile aynı fikirdeyim, Balkanlar ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için destek vermek zorundayız. Benim daha önceki ziyaretimde BALKANTÜRKSİAD daha kurulmamıştı, en son geldiğimdeki gelişmelere inanamadım, her şey müthiş derecede değişmiş. Bursa iş adamlarını tebrik ediyorum, ekonomiye destek oldukları için. Ve BALKANTÜRKSİAD´ı da bu gelişiminden dolayı kutluyorum."

"BALKANTÜRKEVİ KARDEŞLİĞİ ARTIRACAK"

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise şöyle konuştu: "Bir balkan torunu olarak bu yapılan işleri gördükçe heyecanımız artıyor. Burasının aslında bir hikâyesi var, bu hikâyeyi oluşturan tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum. BALKANTÜRKSİAD benim de üyesi olmaktan mutluluk ve gurur duyduğum önemli bir derneğimiz. Bu derneği bir misyonu da balkan ülkeleriyle ticaret hacmini arttırmak. Ama Balkan ülkelerinin de bizlerden beklentisi iş adamlarımızın Balkan ülkelerine yatırım yapmaları, istihdam sağlamaları, e tabi bunun için devlet iş adamlarımıza destek olmalı. Artık bundan böyle, bu güzel BALKANTÜRKEVİ´nde hem ticari faaliyetler artarak devam edecek hem de kardeşlik, beraberlik, dayanışma ortamının artacak."

"MİMARİSİYLE KENDİNİ GÖSTEREN BİR YAPI"

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Bursa´nın ülke ekonomisinin lokomotifi olduğuna dikkat çekerek Bursa´da böyle önemli yerlerin artması gerektiğini söyledi. Dündar, "Bursa üreten bir şehir. Bursa insanın alın teriyle ürettiği ürünler dünyanın birçok yerine yayılıyor. BALKANTÜRKEVİ, mimarisiyle kendini gösteren bir yapı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

"BURADA YAPILACAK PROJELER FARK YARATACAK"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zehra Sönmez, "Balkanlardan göç eden değerli hemşerilerimizin kimliklerini, değerlerini yaşatacakları ve aynı zamanda ekonomimize katkı sağlayacakları bu değerli evde çok güzel projeler yapılacağına inancım tamdır. BALKANTÜRKSİAD burada yapacağı projelerle Bursa´mızda farklılık yaratacaktır" ifadelerini kullandı.

"FİZİKİ SINIRLARIMIZ BELİRLİ OLSA DA BİZİM GÖNÜL COĞRAFYAMIZ ÇOK GENİŞ"

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise, "STKlar toplumun nabzını tutan kuruluşlardır. Balkanlar ve ülkemiz ortak tarihin, kültürün, medeniyetin birbirine dost ve akraba iki toplumu. Fiziki sınırlarımız belirli olsa da bizim gönül coğrafyamız çok geniş. Tarihten gelen bağımız hiçbir zaman kopmuyor, gönül bağımızla muhabbet her zaman devam ediyor. Tarihi ve kültürel birlikteliğimizi, ekonomik, ticari alanda ilişkiler kurarak güçlendirmek, Balkanlar´ın ve Anadolu´nun girişimci ruhunu ortaya çıkarmak hedefimiz olmalı diye düşünüyorum" dedi.

"600 SENELİK BİR YAŞANMIŞLIĞIMIZ, HATIRALARIMIZ, BERABERLİĞİMİZ VAR"

Son olarak konuşan Bursa Valisi İzzettin Küçük ise şunları söyledi: "Özellikle Balkan ülkelerinden buraya, bu açılış için gelen diplomatik ve ekonomik temsilcilere teşekkür ediyorum. Ancak onlar bizim misafirimiz değil. Bir Balkan şehri olan Bursa kendi şehirleridir. Bursa´yı Bursa yapan ana güç, yıllar önce Balkanlardan gelen hemşerilerimizdir. Güzel bir söz vardır: ´Coğrafya kaderdir´ diye. Burada hep birlikte olmamız bizim kaderimiz ve kaderimizi seveceğiz. Ayrıca 600 senelik bir yaşanmışlığımız var, çok hatıralarımız, beraberliğimiz var asla bunu unutamayız. Komşumuz iyi olursa biz de iyi oluruz anlayışındayız. Balkan ülkeleri ile son 10 yıldır ilişkilerimiz gittikçe güçleniyor. Türkiye özellikle TİKA aracılığı ile Balkan ülkelerinin hepsinde dil, din ayrımı yapmadan pek çok eseri karşılıksız, komşuluk hukukuna dayanarak restore ediyor. Devletlerimiz arasındaki güçlü ilişkimizi; ekonomik, sportif, kültürel alanda da genişleterek sürdürmeliyiz."

EMEĞİ GEÇENLERE PLAKET

Konuşmaların ardından BALKANTÜRKEVİ´nin yapımında emeği geçen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey´e, BEV Başkanı Naci Şahin´e, BALKANTÜRKSİAD Geçmiş Dönem Başkanı ve BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur´a, BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Fatih Şakir, Nurettin Göler, Seçil Bulcan Ürküt ve Rıdvan İşbaşaran´a; Bursa Valisi İzzettin Küçük ve BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

Daha sonra hep birlikte açılış kurdelesi kesildi. Kurdele kesiminin ardından BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan ve BEV Başkanı Naci Şahin tarafından konuklara BALKANTÜRKEVİ gezdirildi.

 


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor