Başkan Aktaş:“Bu çok büyük bir acı çok büyük bir felaket"

Asrın felaketi "depremlerin ardından bölgede personeli ile gönüllü olarak buluna Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘İz Bırakanlar" programına konuk oldu

GÜNDEM 18.04.2023 13:11:00 0
Başkan Aktaş:“Bu çok büyük bir acı çok büyük bir felaket

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin ardından bölgede gönüllü olarak görev alan Büyükşehir Belediyesi personeli ile depremin ilk gününden itibaren bölgede bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘İz Bırakanlar’ programına  misafir oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi izlenimleri ve tespitlerini  o günkü heyecanıyla aktardı.

“Bu çok büyük bir acı çok büyük bir felaket. 

“Bu çok büyük bir acı çok büyük bir felaket. Bir deprem ortamı var. Hayat normale döndürülmeye çalışılıyor. Yıkılmış binalar, binaların içinde bir can daha kurtarabilir miyiz diye bakıyoruz. Eşimin, oğlumun, kızımın, annemin, babamın cesedini görebilir miyim. Onu alabilir miyim ? En azından mezara kendi ellerimle defnedebilir miyim? Çağrısına cevap vermeye çalışıyoruz. Bir yandan hayat devam ediyor. Bu insanların iaşelerini temin etmeye, geçici olarak barınma ortamlarını temin etmeye çalışıyoruz. Şimdi biraz daha kalıcı konutlar gelene kadar çadırdan daha medeni, konteyner ortamında kalması. Tuvalet ,banyo. Basit gibi gözüken en temel ihtiyaçlar. Battaniyedir, belki giyecektir, hatta iç çamaşırıdır. Bunların ulaştırılması noktasında bir gayret gösteriyorsunuz. Bir de ilçe ve büyükşehir belediye başkanlığı dönemimde  daha büyük bir park daha renkli bir hayat, daha sosyal faaliyetler. Burada tamamen asli ihtiyaçların giderilmesine yönelik çalışmalar var.

İbni Haldun “Coğrafya Kaderdir” der. Bizim kaderimiz. Ülkemizi değiştiremeyeceğimize, ülkemizin 85 milyon insanı bir başka coğrafyaya taşıyamayacağımıza göre, herkes bir deprem bölgesinde yaşadığımız gerçeğini artık idrak etmeli. Biz eğer bir deprem gerçeğini kabul edip, deprem coğrafyamızın depreme maruz kalma ihtimalinin yüksek olduğunu ve dönem dönem farklı tarihlerde 100 yılda 150 yılda bir depremle alakalı, deprem gerçeğiyle yüzleştiğimizi göz önüne alırsak, ben olayın yüzde yetmiş seksenini halledeceğimizi düşünüyorum. Artık evlerimizi ona göre hazırlayacağız. Şu bir gerçek. Biz bu kritik yerleri göz önüne alırsak ve buna göre şehirlerimizi imar edersek, mevcutları da buna göre tadil edersek, inanıyor ve umuyorum ki, biz böyle felaketleri bundan sonra yaşamayız veya en az hasarla atlatırız.

Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak tüm arkadaşlarım, bana göre hepsi inanın, yemeği yapan hazırlayan, bulaşığını toparlayan, grayderin, iş makinasının başında çalışan, arama kurtarma ekibi içinde bulunan, gerek personelimiz, gerek gönüllü arkadaşlarımız, itfaiye teşkilatımız, zabıta teşkilatımız, alt yapıyla ilgili vidanjör gibi belirli hizmetler. Her biri o kadar kahramanca o kadar samimiyetle mücadele ettiler ki. Allah’a tek duam: Allah göstermesin yeni bir sıkıntının, yeni bir acının ortaya çıkmaması.

Bursa Hatay’da çok özel  bir iz bıraktı.

Ben, belediye başkanlığı makamımdan dolayı, kurumu temsilen buradayım. Ama ben her bir çalışan arkadaşım, hangi görevde olursa olsun.1600 civarında arkadaşımız bölgede. Ağırlıkla Hatay olmak üzere, aynı anda 1600 rakamlarını gördük. 300 -400 lü rakamlara düştük şu anda. Tabii ki hayırlarıyla, maddi yardımları, ayni yardımlarıyla. Beraberinde telefon açıp bu acıyı paylaşan bir sürü insanımızın, hemşehrimizin. Ben buralarda iz bıraktığını ve inşallah bunun ecrine nail olacağına yürekten inanıyorum.Özellikle ekip arkadaşlarıma,gayretli çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Normal şartlar altında bir insanın 10 gün 15 gün aralıksız gerçekten çadır ortamında, karavan ortamında,soğuk var, yağmur var,rüzgar var..İnanın bir saniye bile öf demeden bu gayretli çalışmalarına, nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum.Allah hepsinden razı olsun. Ben şuna yürekten inanıyorum.Gaziantep de Bursa özellikle Nurdağı ve Islahiye’de güzel bir iz bıraktı. Ama Bursa özellikle görev yeri Hatay olması hasebiyle Bursa Hatay’da çok özel  bir iz bıraktı.Biz bu sürece çok güzel destekler verdik.Hatay’ın çocukları, gençleri bir gün ilerleyen yaşlarda Bursa ile alakalı güzel şeyleri anlatacaklar ve ben Hatay ile Bursa arasında ,ikisi de çok kadim iki şehir.Hatay sosyolojik olarak Bursa’ya göre çok daha renkli bir şehir.İki kadim şehir arasında çok önemli bir dostluğun temellerinin atıldığını düşünüyorum”


Okan Buruk: "Beklemediğimiz kadar rahat bir galibiyet oldu"

Bülent Uygun: "Arda Kardeşler’i bilseydim, Taha Akgül ve Sebahattin Öztürk’ü getirirdim"

Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu

Şişli’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı

Sakaryaspor’da Burak Süleyman’la da yollar ayrıldı

Sokak ortasında önce eski ortağını sonra kendini vurdu

Lapseki’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı

Yolcu otobüsü tıra çarptı, faciadan dönüldü

Galatasaray yenilmezlik serisini 23 yaptı

Maç sonu 3’lüsü Hakim Ziyech’ten

Mauro Icardi, ligdeki 23. golünü kaydetti

Galatasaray, Süper Lig puan rekorunu kırdı

Galatasaray sahasında kaybetmiyor

Çatalca Kaymakamlığından "bungalov ev" açıklaması

Hentbolda Kadınlar Türkiye Kupası’nı Konyaaltı Belediyespor kazandı

Beyaz ayakkabı ile girdi siyah ayakkabı ile çıktı: Kameralara yakalandı

Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 6 - Sivasspor: 1 (Maç sonucu)

Hakim Ziyech ligdeki gol sayısını 6 yaptı

Dries Mertens ligde 8. golüne ulaştı

Sakaryaspor, Coşkun Demirbakan ile anlaştı

Şampiyon Galatasaray Kadın Futbol Takımı, RAMS Park’ta taraftarlarla buluştu

Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 2 - Sivasspor: 0 (İlk yarı)

Sakaryaspor, Tuncay Şanlı ile yolları ayırdı

Edirne Selimiye Meydanı’na turist akını

Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 1 - Sivasspor: 0 (Maç devam ediyor)

Okan Buruk son iki haftanın 11’ini bozmadı

Kakava ateşi ilk kez Tekirdağ’da yakıldı: Sokaklar doldu taştı

Sakaryaspor-Tuzlaspor maçının ardından

Bandırmaspor-Ankara Keçiörengücü maçının ardından

Bilecik’te 90+1. dakikasında hakem kural hatası yaptığı gerekçesiyle tartışma çıktı

Yükleniyor