Bursa?daki muhtarlara deprem sürecinde yapması gerekenler anlatıldı

Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi işbirliğinde 1 - 7 Mart Deprem Haftası Muhtarlar Buluşması programında, deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında yapılacak çalışmalarda mahalle muhtarlarına düşen görevler anlatıldı.

2.03.2020 16:57:42 0
Bursa?daki muhtarlara deprem sürecinde yapması gerekenler anlatıldı

Elazığ, Malatya ve son olarak da İran’da meydana gelip, Van’da da can kaybı ve yıkımlara yol açan depremler, deprem gerçeğini gündemden düşürmüyor.

 

Deprem başta olmak üzere doğal afetlere karşı toplumsal bir bilinç oluşturulması amacıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının yanında sivil toplum kuruluşlarının da çalışmaları hız kesmiyor. Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi işbirliğinde 1 - 7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Muhtarlar Buluşması programı düzenlendi. Programın açılışında konuşan İl Afet Durum Vekili Mehmet Ali Gerdan, afet yönetiminin mahallede başladığını hatırlatarak, bu konuda mahalle muhtarlarına da önemli görevler düştüğünü belirtti. Bursa’da 17 ilçede de afet anında kullanılacak toplanma alanlarının belirlendiğini ifade eden Gerdan, bu alanların mahalle halkına anlatılması, alanların takibi veya toplanmaya müsait başka alanlar olması halinde bunlarında da AFAD’a bildirilmesinin muhtarların görevi olduğunu hatırlattı.

 

“SONUCA GİDEMİYORUZ”

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Elazığ depreminde bizzat yerinde tanık olduğu bir gerçeği hatırlatarak, depremin değil kalitesiz yapılan binaların öldürdüğünü vurguladı. Elazığ’da yan yara duran iki binadan birinin yerle bir olduğunu, birinin ise sapa sağlam ayakta kaldığını dile getiren Başkan Aktaş, “Kış geldiğinde aracımızın ona göre bakımlarını yapıp, kış lastiklerimizi takıyoruz. Yine mevsime göre kıyafetimizden ayakkabılarımıza kadar her şeyin bakımını yapıyoruz. Lakin ömrümüzü geçirdiğimiz, çocuklarımızla, ailemizle, sevdiklerimizle yaşadığımız evlerle alakalı ise ‘30-40 yıllık evlerimizi devlet alsın, metrekareye metrekare versin hatta daha fazla versin’ yaklaşımı içinde çözümü hep başkalarında arıyoruz.  Bu anlayış yüzünden kentsel dönüşümde sonuca gidemiyoruz. Hal böyle olunca 3-4 katlı binalar yerine 13-14 katlı binalar yapıyoruz. Sonunda da trafik problemi, sosyal donatı alanı ve yeşil alan yetersizliği ile yaşadığımız şehri kâbusa çeviriyoruz. Bu konuda mutlaka kendimizi revize etmeliyiz” diye konuştu.

 

HER AN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

 

Elazığ ve Malatya depreminde tüm ülkenin seferberlik havasına girdiğini, Bursa olarak da depremin hemen ertesi günü bölgeye 3 Tır yardım malzemesi ve bir arama kurtarma ekibi sevk ettiklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Ben 1999 depreminde belediye başkanı değildim. Gönüllü olarak deprem bölgesine gidip, çalıştım. O dönem maalesef ortada devlet yoktu. İmkanlar kısıtlıydı. Ülke 1 hafta 10 gün sonra kendime gelmeye başlamıştı. Ancak son yaşadığımız depremlerde hamdolsun anında 3 bakanla, tüm kurum ve kuruluşlarıyla devlet olay yerinde görev başındaydı. Deprem kuşağında bir ülkeyiz. Bursa olarak da riskli bir bölgedeyiz. Bu nedende deprem sırasında değil, daha deprem olmadan gerekli önlemleri almalıyız ve her an deprem olacakmış gibi Hazırlıklı olmalıyız” dedi.

 

“MUHTARLAR GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ”

 

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Bursa’nın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde olduğunu hatırlatarak, MTA verilerine göre Bursa’da aktif 7 fay hattı bulunduğunu söyledi. Doğal afetlerle mücadeleden sadece bir kurum veya bir makamın sorumlu olmadığını vurgulayan Canbolat, “Toplumun en alt biriminden en üst birimine kadar vatandaşların tamamı bu çalışmaların bir parçası olmalı. Afetle mücadelenin temelini, toplum tabanlı tüm önlemleri almak oluşturmalı. Bu bağlamda muhtarlar mahallelerini çok iyi bilmeli. Mahallesinin her köşesine hakim olmalı. Afet anında muhtarlar bizim gözümüz kulağımız olacak. Mahalle sakinlerinin, toplanma alanlarını bilmesini sağlamalısınız. Mahallenizdeki riskli grupları tespit etmelisiniz. Yine gönüllü ekipler oluşturmak için mahalle sakinlerini teşvik etmelisiniz. Başarı ancak, herkesin üzerine düşen görevi ciddiyetle yapmasıyla mümkün olacaktır” diye konuştu.

 

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Arif Karademir ise deprem dışındaki afetlerin çoğunun insan kaynaklı olduğunu, bilimsel gerçekler üzerinden şehirlerin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Afet öncesi, afet sırasında ve sonrasında yapılacaklarla ilgili hem Bursa Teknik Üniversitesi hem de Uludağ Üniversitesi’nin her türlü çalışmayı yaptığını ve yapmaya devam edeceğini hatırlatan Karademir, elde edilen bilimsel verilerin yerel idareler tarafından sahiplenilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

 

Toplantının açılış konuşmalarının ardından Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyhan Bayhan da yapı güvenliği, konut alırken dikkat edilecek hususlar, deprem öncesi, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri içeren bir sunum yaptı.


Kamu kurumlarında servisler kaldırılıyor, toplu taşıma kartı geliyor!

Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG'li teröristlere operasyon

Erzincan İliç'te heyelan faciası: 2 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Sigara fiyatlarına yeni zam: Cep yakacak artışlar devam ediyor

Başakşehir ile Kasımpaşa 20. randevuda

Uludağ'da mevsim dışı kar sürprizi

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu görevini bırakacak

İstanbul - Sivas YHT ilk seferini yaptı

Sultangazi’de kaldırımda yürüyen gence bıçaklı saldırı

Balık tutmak için açıldıkları denizde mahsur kalanlar kurtarıldı

Masaj salonlarına fuhuş operasyonu: 33 kişi yakalandı

Galatasaray ile Sivasspor 36. randevuda

Hırsız polis tarafından motosikletli vatandaşın yardımıyla yakalandı

Çerkezköy’de feci kaza: Kırmızı ışıkta duran otomobilin altına girdi

Esenyurt’ta uyuşturucu serasına çevrilen eve operasyon

Kağıthane’de bir kişi araç içinde kafasından silahla vurulmuş halde bulundu

Esenler’de cadde ortasında tekme tokat kavga: 1 yaralı

İstanbul'da "Daltonlar" suç örgütüne operasyon: 14 şüpheli yakalandı

Pendik’te 3 aracın karıştığı zincirleme kaza: 4 yaralı

Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı

Beykoz’da kontrolden çıkan hafif ticari araç otomobile çarptı: 2 yaralı

Maltepe’de alkollü sürücü otobüs durağına girdi

Mustafakemalpaşa'da trafik kazası: Baba hayatını kaybetti

Balıkesir açıklarında 7’si çocuk, 21 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bursa'da şerit ihlali faciası: Anne ve oğlu hayatını kaybetti

Nilüfer Belediyesi’nde işçi kıyımı iddiası

Bursa'da aniden başlayan sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti

Starbucks'ın değeri İsrail saldırıları protestolarında eriyor

Endüstriyel yemek sektöründen kırmızı ve beyaz et fiyatlarına tepki

Osmangazi Çağrı Merkezi 7/24 hizmette

Yükleniyor