BURSA´DA HER KÖYE MÜZE GELİYOR

(FOTOĞRAFLI)

GÜNDEM 20.11.2015 11:55:01 0
BURSA´DA HER KÖYE MÜZE GELİYOR

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi her köye müze projesini hayata geçirdi. Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, her köye bir müze kazandıracaklarını ifade ederken, Osmanlı Köyü Cumalıkızık´taki müzenin ayda 12 bin ziyaretçiye ulaştığını söyledi. Aksu Köyü´ne müze kurmaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlardan bu konuda talep ve destek bekliyor. 
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal mirasın ayağa kaldırılması yönündeki çalışmalar Tarihi Kentler Birliği´ne üye belediyelere örnek gösteriliyor. YAPEX fuarı kapsamında düzenlenen ?Kırsal Yaşam Kırsal Miras´ konulu panelde konuşan Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Saffet Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi´nin kırsal mirası ayağa kaldırma yönündeki çalışmalarını örneklerle anlattı.
KÖYLERE SAHİP ÇIKMA BİLİNCİ ARTTI
?Kırsal Yaşam Kırsal Miras´ Konusunda Bursa Örneği´ konulu panelde ilk sözü alan Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, 2009 yılında kurulan Bursa Araştırmaları Merkezi bünyesinde hayata geçirilen köylerdeki saha çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sözlü tarih çalışmalarından köylerde var olan tarihi değerlerin envanterinin hazırlanmasına kadar geniş bir alanda çalışmaların yürütüldüğünü dile getiren Elbas, sivil mimari açısından önemli bir değer olan köy evlerinin yüzde 80´nin tescil haricinde olduğunu belirterek, tüm varlıkları kayıt altına aldıklarını söyledi. Köylerin yemek kültüründen çocuk oyunlarına, geleneksel mimariden cami, köy konağı, değirmen, demirci dükkanlarının ayağa kaldırılmasına kadar her ayrıntı üzerinde titizlikle durduklarını ifade eden Elbas, ?Bu çalışmalarla iki önemli sonuca ulaştık. Birincisi, köylülerde de köylerine sahip çıkma bilinci arttı. İkincisi de onların farklılıklarının farkına varmaları sağladık? dedi.
HER KÖYE MÜZE KURACAĞIZ
Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ise bir taraftan kent merkezindeki müzelere yenilerinin eklenmesi yolundaki çalışmalar devam ederken, şimdi de köylerden gelen yoğun talep üzerine köylere de köy müzesi kazandırma çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtti. 1925 yılında Adliye binası olarak yapılan tarihi yapının Kent Müzesi´ne dönüştürülmesi ile başlayan müzecilik faaliyetlerinin Karagöz Müzesi, Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, Göç Tarihi Müzesi ve Bilim Müzesi ile devam ettiğini belirten Erdönmez, ?Sırada Osmanlı Tarihi Müzesi, Tarım Müzesi, Vakıf Eserleri Müzesi, Bıçakçılık Müzesi, Kaplıca Kültürü Müzesi ve okul müzeleri var. Biz bu çalışmaları sündürürken önemli tarihi birikime sahip köylerimizden de müze kurulması talepleri geldi. Tarihi Osmanlı köyü olan Cumalıkızık´a bir müze kazandırdık. Bu müzemizi aylık ortalama 12 bin kişinin ziyaret ettiğini gördük. Bu, önemli bir rakam. Yine İpek Yolu üzerinde yer alan Aksu Köyü´ne de müze kazandırılması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Köylülerimizin getirdiği malzemelerle donatılan müzelerimiz öyle açılıp, bırakılmayacak. Koleksiyon düzenlenmesinden, sergileme ve yapılacak etkinlikler bakımından Bursa Kent Müzesi ile destekli bir çalışma yapılacak? diye konuştu.
2 AYDA 4 MİLYON KİŞİ TIKLADI
Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Saffet Yılmaz da sunumunda, tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak kadar önemli bir unsurun da tanıtım olduğunu söyledi. Bu nedenle ortaya çıkarılan değerlerin anlatılması ve tanıtılması için önemli bir çalışma içine girdiklerini dile getiren Yılmaz, Bursa´daki 11´i günlük 35 gazete, 30 kadar dergi, 6 yerel televizyon ve yüksek ziyaretçi sayısına ulaşan haber portallarında tarihi miras konusunda çok sayıda haber yayınlandığını kaydetti. 2011-2015 yılları arasında Büyükşehir Belediyesi ile ilgili yayınlanan haber sayıları incelediğinde tarihi miras haberlerinin toplam içinde yüzde 45-50 bandından hiç düşmediğini ifade eden Yılmaz, ?Bu da gösteriyor ki bu alanda yapılan çalışmalar toplumun tüm kesimlerinin dikkatini çekiyor. Bunun yanında ?Bursa´da her yer plato? sloganıyla kırsal alanda çekilen sinema filmlerine destek veriyoruz. Sosyal medyayı da aktif olarak kullanıyoruz. Bursa´nın tanıtımı için hazırladığımız ?Elimde Sazım Bursa´da Gözüm? adlı video klip çalışmamız, sosyal medyaya konulduğunda 2 ay içinde 4 milyon kişiye ulaştı. Sosyal medyanın en iyi şekilde kullanılması yönündeki çalışmalarımız devam ediyor? dedi.
ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, panelin sonunda Bursa´da hayata geçirilen çalışmalar nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi ekibini tebrik etti.


Bursa'da Doğancı Barajı'na inşaat atığı döken kişiye 15 bin lira ceza

Bursa’da suç örgütüne yapılan operasyonda 3 kişi tutuklandı

Marketlerde etiket değişimi bitecek! Ambalaj üzerine tavsiye fiyatı geliyor!

Bursa'da ilçe belediye başkanları Vali Demirtaş'ı ziyaret etti

Kurşunlu sahilinde bir ceset bulundu, kayıp mürettebata ait olduğu tahmin ediliyor

Osmangazi’de metruk bina yıkımları hız kazandı

Milli takımın yarısı İnegöl’den

Okul Sporları Yarışmasında İnegöl Belediyespor farkı

7 terörist MİT ve Hudut Kartalları operasyonuyla yakalandı!

Bursa'da müstakil evde çıkan yangın söndürüldü

Bursaspor Divan Kurulu toplantısı ertelendi

Son dakika! Eski Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Ali Yılmaz hayatını kaybetti

Bursa’da U-17 maçında kavga! Antrenörün dili boğazına kaçtı

Emniyet şeridi ihlali yapana tam 6 bin 440 TL ceza!

İnegöl arıcılığında yeni dönem başladı

Bursa'da market çalışanını öldüren şahıs tutuklandı

Bursa'da ayı köye indi! Yiyecek bulamayınca çöplere daldı

Enerji Bakanı Bayraktar'dan yaz saati uygulamasına net mesaj

Kıskaç-13 ile 13 eski askeri öğrenci yakalandı

İçişleri Bakanlığı'ndan Sibergöz-34 operasyonu

Bursa'da çocuklar Nil Karaibrahimgil ile eğlendi

Başkan Oktay Yılmaz: "Bursa için elbirliğiyle çalışacağız"

Bursa mobilya sektörü temsilcileri Milano’da

İnegöl'de 23 Nisan ruhu yaşandı

İnegöl'de yan bakma nedeniyle sopalı ve bıçaklı kavga

Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4’üncü sırada

Kayıp ekonomist Korhan Berzeg'e ait eşyalar bulundu

Konut fiyatları Şubat’ta yıllık yüzde 58,3 arttı

Cezaevindeki hükümlüler üretti, fuardaki ürünler yoğun ilgi gördü

Motorin fiyatına gece yarısı indirim: 1,17 kuruş azalma bekleniyor

Yükleniyor