BURSA´DA TRAFİĞİN KÂBUSU KAMYONLAR

Trafiğin en çok yoğun olduğu İzmir Yolu Mudanya Kavşağı ile Acemler Kavşağı arasındaki güzergâhtan günlük ortalama 165 bin araç geçiyor, bunun yüzde 30´unu kamyonet ve büyük araçlar oluşturuyor

GÜNDEM 17.09.2017 10:43:59 0
BURSA´DA TRAFİĞİN KÂBUSU KAMYONLAR

 

 

Bursa´da Pazartesi günü yaklaşık 600 bin öğrenci ve 33 bin öğretmen ders başı yapacak. Okul servisleri ile çocuklarını okula götürmek isteyen velilerin özel araçlarının eklenmesiyle trafik yükünün yüzde 20 artması bekleniyor. Bursa´da trafiğin kabus olmaması için polise, belediye ve sürücülere önemli görevler düşüyor. En yoğun nokta olan İzmir yolu Mudanya Kavşağı ile Acemler arasında günde 165 bin araç geçiyor. Bunun yüzde 30´unu kamyonet ve büyük araçlar oluştururken, izinli olmadığı halde yasak saatlerde bu güzergahı kullanan kamyon ve TIR sürücülerine "dur" denilmesi gerekiyor. 

Bursa Valisi İzzettin Küçük, 820 bin aracın kayıtlı olduğu şehirde trafik meselesi için Emniyet Müdürlüğü´nden rapor istedi. Bu rapor için son çalışma yapılırken, pazartesi günü için alarm seviyesi hem emniyet, hem de belediyede üst seviyeye çıkarıldı.
İster okul döneminde isterse yaz tatili döneminde şehir içini kullanan kamyon ve büyük araçlar adeta kuralları çiğniyor. 31 Temmuz tarihli veriye göre İzmir Yolu Mudanya Kavşağı ile Acemler Kavşağı arasındaki güzergahtan günlük ortalama 165 bin araç geçiyor. Bunların yaklaşık 116 bin tanesini küçük araçlar, 37 bin tanesini kamyonet, 12 bin tanesini ise büyük araçlar oluşturuyor. UKOME Kurulu´nun aldığı karara göre, Bursa´dan transit geçiş yapacak, sanayi bölgeleri ile bağlantılı kamyon, TIR vb. ağır tonajlı araçlarla, Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali´ne gidip-gelen otobüslerin 06.00 - 10.00 ile 16.00 - 20.00 saatleri arasında şehir içine kesinlikle girmemesi gerekiyor. Bu saatler arasında şehir içine girmeleri mecburi olan araçların Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü´nden izin almaları gerekiyor. Bu yasağın sınırlarının genişletilmesi, izin ve denetim işinin daha ciddi takibi gerekiyor.
Öte yandan Bursa´da uzmanlar tarafından hazırlanan raporlarda, şehir içinde yetersiz yolların yanı sıra hangi unsurların çileye sebep olduğu şöyle belirlendi:


Şehrin ana ulaşım arterlerinde otobüs durak cepleri ve BursaRay istasyonları, yaya alt üst geçit bölgelerinde yolcu indirmek ve bindirmek için duraklama ve bekleme yaparak en sağ şeridin işgal edilmesi trafiği kilitliyor. Şehir içi güzergahlarda özellikle sabah saatlerinde alışveriş için yolun sağ şeridini sürekli işgal eden sürücüler, köprülü kavşak ve yol ayrımlarına gelmeden önce dönüş yapılacak şeride girmeyerek diğer sürücülerin yavaşlamasına sebep olan sürücüler de yoğunluğu artırıyor. Sabah ve akşam saatlerinde trafikte geçen yolculuk süresinin daha uzun olacağını dikkate alarak daha erken yola çıkmayıp, trafik sıkışıklığı yaşandığında panik yaparak hızlı ve kontrolsüz araç kullanmaya çalışanlar da sistemi kilitliyor. Trafikte saygılı olmayarak trafiği tehlikeye düşürücü sollama, sağlama yapmak, boş görülen yoldaki ayrım-katılım şeritlerine girerek önündeki araçları geçmeye çalışanlar da trafikte etkili oluyor. Yol güzergahlarında yaşanan küçük maddi hasarlar yüzünden yolun uzun süre daraltılması, kamyon, tır, iş makinesi gibi ağır taşıtların alternatif güzergahlar yerine şehir merkezindeki yasaklanmış güzergahları kullanması da önemli. Ana güzergahlarda belediye görevlilerinin gelişigüzel ve yoğun saatlerde tadilat ve peyzaj bakımı yapmaları da trafiği çileye dönüştürüyor.


Bu arada, Emniyet Müdürü Osman Ak´ın göreve gelmesiyle birlikte Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü´ne yeni takviyeler yapılacak. Vali İzzettin Küçük de FETÖ operasyonları sonucu el çektirilen polislerden dolayı Bursa´da 1500 polis açığı olduğunu, bunun Trafik Şube Müdürlüğü´ne de etkisinin bulunduğunu hatırlatmış ve gerekli takviyelerin yapılacağı sözünü vermişti. Trafik polisleri de okulların açılmasıyla birlikte en üst seviyede planlama yaparak 105 noktada 158 trafik personeli ile ana güzergahlar başta olmak üzere servis araçları ve diğer araçların denetimlerine ağırlık verecek.
Öte yandan, üniversite gibi toplu ulaşımın yanı başında bulunan kurumlarda şehri boydan boya geçen özel servisler yerine toplu ulaşımın özendirilmesi de gerekiyor. 


Bursa’da 500 polisle ’huzur’ uygulaması: 14 kişi yakalandı

Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada

Bursa’da ’21. Yüzyılda Öğretmen Olmak’ konulu panel düzenlendi

Nilüfer Afet Merkezi envanterini güçlendirdi

Nilüfer’de Frankofon Film Festivali başladı

Altınova’da marketlere sıkı denetim

D vitamini eksikliği olanlarda bunama riski yüzde 19-25 artıyor

Çanakkale’de dehşet kaza: Havada taklalar attı

Bandırma’da 3 ayda 68 işletme açıldı

Bursa’da istinat duvarı apartmanın üzerine çöktü, 2 kişi yaralandı

’Berzeg Sendromu’ mahalleyi boşalttı

Başkan Gökçe özel çocukları ağırladı

Ferruh Duygu Spor Sahasına sentetik çim

Gümüş balığının ihracat serüveni başladı

Gaziosmanpaşa’da toprak kaymasının meydana geldiği alan günün ilk ışıklarıyla böyle görüntülendi

İstanbul’da sabah saatlerinde sağanak yağış etkili oldu

Direksiyon hakimiyeti kaybeden otomobil sürücüsü aydınlatma direğine çarptı: 1 ölü

Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı

Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti

Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp 1 milyon 260 bin TL dolandırdılar

Kadıköy’de narkotik köpeği "Giz" ile ’Huzur ve Güven İstanbul’ uygulaması yapıldı

Ayvacık açıklarında 29 kaçak göçmen yakalandı

Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 2 - MKE Ankaragücü: 0 (Maç sonucu)

Beşiktaş 5 maç sonra galibiyetle tanıştı

Beşiktaş’a teknik direktör değişiklikleri yarıyor

Muleka 5 ay sonra golle tanıştı

Ernest Muçi 3. golünü attı

Beşiktaş’ta Svensson, Fenerbahçe derbisinde yok!

Tayyip Talha Sanuç 3 ay sonra geri döndü!

Yükleniyor