Bursa’da Fetih Coşkusu yaşandı

Osmangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethinin 697.Yıl Dönümü coşkuyla kutlandı.

BURSA HABER 6.04.2023 10:44:00 0
Bursa’da Fetih Coşkusu yaşandı

Bursa’nın Fethinin 697.Yıl Dönümü kutlamaları, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz,siyasi parti temsilcileri ve Bursa Protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaşın katılımlarıyla Pınarbaşı Fetih Kapısı’nda düzenlenen tören ile başladı. 

Ulucami müezzininin Fetih selasının ardından,günün anlam ve önemini anlatan konuşmaların ilkini U.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü araştırma görevlisi Dr.Zeynep Akan yaptı. Akan, Bursa’nın ilk kuruluşunu, tarihsel gelişimini ve Osmanlı tarafından nasıl fethedildiğinden bahsetti. 

Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Osmangazi’nin hayali, Orhangazi’nin fatihi olduğu Bursa’mızın 697.fetih yılı kutlu olsun” dedi.

Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü:”“Dünya tarihinin, en önemli devletlerinden biri olan Osmanlı,üç kıta yedi iklimde medeniyetin ve adaletin timsali oldu.Devletin temellerinin sağlamlaştırıldığı ilk payitaht olan Bursamız her bakımdan stratejik bir öneme sahip. Sırtını heybetli dağa yaslayan,önemli yollara hakim,denize ve İstanbul’a yakın Bursamız, bu özellikleriyle başkentlik yaptığı Osmanlıya çok büyük katkılar sağladı. Osmangazi Bursa’yı almayı çok istedi, ama maalesef nasip olmadı. Oğlu Orhangazi bu şerefe nail oldu. Bursa’nın fatihi unvanını hak eden Orhangazi, fetihle birlikte şehri inşa etmeye başladı. Zaten fetih, imar ve ihya demektir. Osmanlı da bu konuya hassasiyet gösterdi. Ceddimiz bir şehre beldeye veya bölgeye sömürmek için asla gitmedi. O yeri insanlarıyla birlikte emanet olarak görüp,hep mamur etti.Allah’a vereceği hesabı düşünüp vicdanıyla hareket edip şehirleri inşa,insanları mutlu etti.Ünlü Arap seyyah İbni Batuta seyahatnamesinde Bursa’dan muazzam bir şehir diye bahsetmektedir.Orhangazi’yi görme imkanı bulan bu seyyah,büyük Hakanı da seyahatnamesinde şu şekilde anlatmaktadır:”Bursa’nın sultanı Osmancık oğlu Orhan Beydir.Bu hükümdar Türk padişahların en ulusu olduğu kadar,toprak ,asker ve varlık bakımından da onların en üstünde bulunmaktadır.”

Başkan Aktaş; ”Bursa’nın fethinden itibaren şehrimizin bugünlere gelmesi için canını kanını alın terini bilgisini fikrini ve zikrini ortaya koyan bu şehre emeği geçmiş bütün ecdadımızı şükranla rahmetle yad ediyorum ”şeklinde konuştu

Fetih kutlamaları kapsamında Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Uveys Temiz’in 'Bursa'da Zaman' adlı şiirini okumasının ardından Mehter Takımı, Marşlarını seslendirerek törene katıldı. Tahtakıran Kılıç Kalkan ekibinin gösterisi de programa renk kattı.

Daha sonra, Bursa'nın Fethi'nin 697. yılı anısına, Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın katılımıyla Tophane semtindeki  Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri ziyaret edildi ayrıca,Saygı Nöbeti Değişimi İcrası da  beğeniyle takip edildi.

Bursa’nın Fethinin 697.Yıl Dönümü kutlamalarının bugünkü bölümü daha sonra ,Yıldırım ilçesi Balaban Bey kalesi önündeki törenle devam etti.

Buradaki törende Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Tahsin Şahin konuşmasında; Bursa’nın bugünkü önemli konumunu Osmanlı’ya borçlu olduğunu, Fetihten sonra da bu kentin büyük bir Türk İslam şehri olduğunu söyledi. Daha sonra kürsüye gelen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da bu kadim kentin en parlak dönemini Osmanlı döneminde yaşadığını, Bursa’nın bu kutlu Fetihle birlikte daha da önemli bir kimlik kazandığını, Bursa’nın artık her alanda dünya ile yarışan bir simge kent haline geldiğini de belirtti. Başkan Yılmaz, Balaban kalesinin Osmanlının Bursa’da inşa ettiği ilk yapı olduğuna vurgu yaparken, Yıldırım ilçesinin Bursa’nın fetih kapısı olduğunu kaydetti.

Başkan Oktay Yılmaz, bu şehre hizmet etmenin kendileri için bir onur olduğunu, ilçede devam eden önemli projelerin de kısa sürede tamamlanarak bölgenin adeta bir yaşayan müze haline geleceğini söyledi.

7'den 70'e Bursalıların yoğun ilgi gösterdiği kutlamalar Yıldırım Mehteran Takımı'nın gösterisiyle son buldu.


Bilecik’te 90+1. dakikasında hakem kural hatası yaptığı gerekçesiyle tartışma çıktı

Gemlik’te 3 yaşındaki çocuk 3. kattan düştü

Trendyol 1. Lig: Sakaryaspor:0 - Tuzlaspor: 2

Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 2 - Ankara Keçiörengücü: 1

Kakava ateşi yerli ve yabancı on binlerce kişinin katılımıyla yakıldı

Bursa’da yaşlı kadın kamyon altında kalarak can verdi

Kakava Şenlikleri’ne giden gençlerin aracı alev aldı

Esenyurt’ta sokakta silahla ateş açan maganda kamerada

Emir Aral: "Mayıslara lider giren Galatasaray her zaman şampiyon olur"

Fenerbahçe, Konyaspor maçı hazırlıklarını tamamladı

Emine Ecem Esen: "Tarihe geçtik, gurur verici"

Berna Yeniçeri: "Adımızı altın harflerle yazdırdık"

Metin Ülgen: "Çok mutluyum, tarifi mümkün değil"

Ebru Topçu: "Hayalimi yaşıyorum"

Galatasaray Kadın Futbol Takımı şampiyon oldu

Bayramiç’te Mehmet Akif Ersoy anısına hayır ve şenlik düzenlendi

Bursa’da sokak köpekleri 3 çocuğa saldırdı, olay anı kameraya yansıdı

Balıkesir’de zeytinlik içine villa yapmaya kalkan kiracıyı jandarma çıkardı

Çal köyünde 5 bin kişilik köy hayırı düzenlendi

Fabrikanın dereye bıraktığı atık, mahalleliye eylem yaptırdı

Hollanda’da şampiyon PSV Eindhoven!

Müzik Enstrümanları Müzesi’nde “Contrasts” konseri

Eşrefoğlu Rumi vefatının 555. yılında İznik’te anıldı

5 araç ve sürücüleri dron denetiminden kaçamadı

Babaeski’de trafik kazası: 1 yaralı

Trafik denetimleri hız kesmeden devam ediyor

MEB AKUB öğrencilerine AFAD’tan çadır kurma eğitimi

Minik Edanur’un ölümüne ilişkin gözaltına alınan 1 işçi tutuklandı, 2 işçi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Beşiktaş, MKE Ankaragücü maçı hazırlıklarını sürdürdü

Durdurulan araç uyuşturucu deposu çıktı

Yükleniyor