Cep telefonuyla hem suluyor hem gübreliyor

Kahramanmaraşlı ziraat mühendisi Cafer Gençoğlan, geliştirdiği otomasyon sistemiyle cep telefonu ağı ile uzaktan bağlandığı sistemle bahçesindeki bitki ve meyve ağaçlarını hem suluyor hem de gübreliyor.

GÜNDEM 27.08.2015 10:45:44 0
Cep telefonuyla hem suluyor hem gübreliyor

 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cafer Gençoğlan, ?Programlanabilir Lojik Kontrol (PLC) endüstriyel´ sistemine dayalı sulama otomasyon sistemini yaygınlaştırmak adına yeni bir sistem geliştirdi. TÜBİTAK tarafından 2014 yılında kabul edilen proje, pano montajından sonra sulama otomasyon sistemi 1 yıl süreyle Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyo Sistem Mühendisliği Bölümü Atölyesi´nde yapılan testlerden tam not aldı. Yeni proje sayesinde özellikle çiftçilerin uzaktan, araziye gitmeden bitki ve meyve ağaçlarını sulama imkanı bulunuyor.
Cep telefonu ağı üzerinden IP numarası desteğiyle sisteme bağlanarak kullanılan sulama sistemiyle bir kişinin oturduğu yerden Ankara´daki, İstanbul´daki bahçesini sulayabildiğini kaydeden Prof. Dr. Cafer Gençoğlan, ?Ziraat Fakültesi armut bahçesine uyarlanan otomasyon sistemi, A sınıfı buharlaşma kabından aldığı verileri kullanarak armut bahçesinin sulama zamanını belirlemekte ve her sulamada ne kadar su verileceğini hesaplamakta, hesaplanan su miktarını dijital su sayaçlarına ölçtürerek armut bahçesine uygulamaktadır? dedi.

Sistem sayesinde zamandan ve vakitten önemli tasarruf ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Gençoğlan, ?Bu sistemle Türkiye´nin neresinde olursanız olun, hatta dünyanın neresinde olursanız olun IP numarası kullanarak istediğiniz sulama sistemini başlatabilir, durdurabilirsiniz. Diğer bir ifadeyle sulama sistemini istediğiniz şekilde kontrol edebilirsiniz. Bu sistem tamamen otomatik bir sistem. Sulamada kullanmış olduğumuz parametreleri kendisi otomatik olarak ölçüyor ve ölçtüğü değerlerden yararlanarak bitkiyi ne zaman ve ne kadar su vereceğini hesaplıyor ve bu bitkiye suyu veriyor. Sürekli sulama mevsiminin başlangıcından sulama mevsiminin sonuna kadar bu şekilde sürekli tekrar ediyor. Bu sistem Kahramanmaraş´ta bu özelliği itibarıyla tektir? diye konuştu.

Prof. Dr. Cafer Gençoğlan, bilgisayar üzerinden depodaki su seviyesini ve gübrelemeyi kontrol edebildiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
?Su depomuzdaki su seviyesinin ne kadar olduğunu, buharlaşma kabındaki su seviyesinin ne kadar olduğunu ve sulama konularımızdaki iki kök bölgesindeki su miktarının ne kadar olduğunu buradan görebiliyoruz. Gübreleme yapmak istediğimiz zaman burada bir düğmeye bastığımız zaman sistem otomatik olarak kendi gübrelemesini yapmaktadır. Sistem otomatik olarak sulama zamanı geldiği zaman motopompu çalıştırmakta ve bu sarımtırak olan net maviye dönmektedir. Bu şekilde tüm sistemi biz kontrol edebiliyoruz. Diyelim ki araziniz uzakta ise, sulama için araziye gideceksiniz ama cep telefonunuz üzerinizde ise cep telefonunuzdan bunu basıyorsunuz, sistemi çalıştırıyorsunuz, cep telefonuna bu ekran geliyor, bu ekrandan düğmeye bastığınız zaman motopomp çalışıyor ve sulama sistemimiz sulamaya başlıyor. Bu şekilde çiftçilere çok büyük kolaylık sağlayacak.? 


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor