Çeşm-i Cihan Ebru Sergisi’nden renkli kareler

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Ebru Sanatçısı Yakup Cihan’ın 44 eserinden oluşan ‘Çeşm-i Cihan Ebru Sergisi’, Muradiye El Yazmaları Müzesi’nde ziyarete açıldı.

KÜLTÜR SANAT 6.11.2023 09:31:00 0
Çeşm-i Cihan Ebru Sergisi’nden renkli kareler

Bursa’da altyapıdan spora, kültürden sanata kadar birçok alanda çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, bu kez de anlamlı bir sanat çalışmasına destek verdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Ebru Sanatçısı Yakup Cihan tarafından hazırlanan ‘Çeşm-i Cihan Ebru Sergisi’, Muradiye El Yazmaları Müzesi’nde düzenlenen törenle ziyarete açıldı. Aynı zamanda öğretmen olan Yakup Cihan tarafından ebru sanatının geleneksel battal, çiçekli, akkase ve kaplan gözü teknikleriyle hazırlanan toplam 46 eser, sanatçının kendi ortaya çıkardığı çeşmi cihan tekniğiyle ziyaretçilere sunuldu.

Vakıflar Bölge Müdürü Haluk Yıldız ve çok sayıda sanatsever ile öğrencinin katıldığı serginin açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fethi Yıldız, ebru sanatının Türk-İslam medeniyetinin en güzel süsleme sanatlarından biri olduğunu söyledi. Suyla sanatın birleştiği özel bir sanat olduğunu belirten Yıldız, “Ebru sanatı bakanlara bir ahengi göstermektedir. Bu ahengi kendi yaşamımıza da yansıtmamız gerekir. Yakup Cihan yaptığı çalışmalarla ve ortaya çıkardığı eserlerle gençlere rol model oluyor. Kendisini çalışmaların dolayı tebrik ediyorum. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür güzel çalışmalara her zaman destek olmaya devam edeceğiz. Sergimiz hayırlı olsun” dedi.

Ebru sanatçısı olmasının yanında bir eğitimci de olan Yakup Cihan, 17 senedir ebru sanatını ilk günkü heyecanla yaptığını ifade etti. Bursa’nın en kıymetli mekanlarından birinde sergi açmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Cihan, desteklerinden dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Ebru sanatının kendisi için vazgeçilmez bir tutku olduğunu anlatan Cihan, “17 senedir fırçayı her elime alışımda aynı heyecanı hissediyorum. Bu sergide yer alan 46 eserde, ebru sanatının en temel tekniği olan battal ebru, çiçekli ebru, akkase ebru ve biraz daha moderne kaçan kaplan gözü ebru tekniğini uyguladım. Bursa tekstil şehri. Görev yaptığım yerde de çok sayıda tekstil fabrikası var. İplik bobinleri atılıyordu. Bende bu bobinleri talep ettim. Aldığım bobinleri yeniden kullanarak tarz-i kadim battal ebru tekniğini uyguladım. Tarih ve sosyal bilgiler öğretmeni olarak Fatih Sultan Mehmed’i çok seviyorum. Amasra için ‘Çeşmi Cihan’ yani dünyanın göz bebeği ifadesini kullanmış. Muradiye Müzesi’nin bulunduğu alanda da Fatih Sultan Mehmed’in babası 2. Murad’ın kabri bulunuyor. Sözle oğlu İkinci Mehmed’i, mekanla da baba 2. Murad’ı bir araya getirmek istedik. Tüm sanatseverleri sergimize bekliyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından sanatçı Yakup Cihan tarafından ebru sanatının örnekleri uygulamalı olarak gösterildi. Başkanvekili Fethi Yıldız tarafından Sanatçı Yakup Cihan’a günün anısına tablo hediye edildi. Sergi, 1 Ocak 2024 tarihine kadar Muradiye El Yazmaları Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

Muhabir - Kerem KAPLAN


Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Sinirini çöp kutusundan çıkardı

Bursa'da annesi ölen kuzuyu bebek gibi sevgiyle büyütüyorlar

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Yükleniyor