CUMHURBAŞKANI MOSKOVA´DA

ERDOĞAN, TÜM DÜNYAYA TOLSTOY´UN SÖZLERİYLE SESLENDİ

SİYASET 24.09.2015 17:55:24 0
/kanal16.com.tr/2015-9/24/184626017b.mp4
CUMHURBAŞKANI MOSKOVA´DA

 

Rusya´nın başkenti Moskova´da Türkiye ve Rusya´nın ortak girişimiyle inşa edilen Moskova Merkez Camii´nin açılışına konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci dramı konusunda tüm dünyaya, Tolstoy´un "Hayatta en önemli uğraş, iyiliktir" sözüyle seslendi.

Rusya´nın başkenti Moskova´da Türkiye ve Rusya´nın ortak girişimiyle inşa edilen Moskova Merkez Camii, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus lider Vladimir Putin ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas´ın da katıldığı törenle açıldı.

Yapımı 7 yıl süren ve aynı anda 10 bin kişinin namaz kılabildiği caminin açılış töreninde konuşan Erdoğan, Avrupa ülkelerine Tolstoy´un sözleriyle mesaj gönderdi.

 Cumhurbaşkanı, "Biz bu güzel manzara karşısında memnuniyetimizi ifade ederek maalesef dünyanın pek çok yerinde tam tersi görüntüler yaşanıyor" diye devam eden Erdoğan, "İsrail´in Filistinliler uyguladığı ayrımcı politikalar, Kudüs´te Mescid-i Aksa´nın kutsiyeti ihlal edilerek tehlikeli bir yere götürülüyor. Bilhassa Suriye, Irak, Libya, Mısır, Yemen gibi yakın çevremiz ile bu bölgelerden kaçan insanların yöneldiği Avrupa sınırlarında tüm insanlığı utandırması gereken hazin manzaralar yaşanıyor. İnançları, kökenleri ve bölgelerinin ötesinde insanların bizatihi bu sıfatla sahip oldukları haklardan dahi mahrum bırakıldıklarını görmekten dolayı üzüntülüyüz. Akdeniz´de Ege´de ölen insanlığın vicdanıdır, insanlığın ta kendisidir. Ben bu vesile ile Avrupa ülkelere ile tüm dünyaya tüm devletlere, tüm halklara büyük Rus edebiyatçısı Tolstoy´un şu güzel mesajını iletmek istiyorum: ?Hayatta en önemli uğraş iyiliktir?. Tolstoy başka bir hikayesinde de ´art niyetle yakılan bir ateşin bu evle birlikte tüm köyü de yok edebileceğini´ söylüyor. Bölgemizde yaşanan tüm hadiselere de bu açıdan bakmalıyız. Ortadoğu´daki ateşi orda yaşan insanların kendi tarihi, kültürel, sosyal gerçeklik çerçevesinde iyilikle, adaletle vicdanla söndürmeye çalışmalıyız. İşte biz bunun için sınırlarımıza gelen Irak´tan Suriye´den 2 milyon mağduru hiç tereddüt etmeden kabul ettik? dedi.

4 yıldır bu insanlara her türlü yardımın sağlandığını kaydeden Erdoğan, ? Onları ülkemizde barındırıyoruz. Mülteci sorununun çözümü, sınırları kapatmaktan ya da bu insanları denizlerde ölüme terk etmekten değil, ülkelerini onlar için yeniden yaşanabilir haline dönüştürmekten geçiyor. Sayın Cumhurbaşkanları, değerli misafirler. Türkiye tarih boyunca farklı inançlardan insanların hoşgörü içinde bir arada yaşayabildikleri ülke olmuştur. İstanbul başta olmak üzere pek çok şehrimizde camilerle, kiliseleri, havraları birlikte görebilmek mümkündür. Birlikte yaşama tecrübesi konusundaki zenginliğimiz Türkiye ile Rusya´nın önemli bir müştereğidir. Bugün açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz Moskova Merkez Cami bunun en son ve en somut örneklerinden biridir. İstanbul ve Antalya başta o0lmak üzere ülkemizde yaşayan on binlerce Rus vatandaşını inanç özgürlüğü başta olmak üzere her bakımdan kendi vatandaşlarımızdan ayrı tutmadığımızı özellikle belirtmek isterim. Biz onları ülkemizde misafir ediyor olmaktan memnunuz. Moskova´da ve Rusya´nın çeşitli bölgelerinde yaşayan çok sayıdaki vatandaşımızın, soydaşımızın ve dindaşımızın da aynı duygular içinde olduğuna inanıyorum. Avrasya´nın iki kadim kültürünün temsilcileri olarak bizim ortaya koyacağımız samimi iş birliği ve dayanışma kendi halklarımızla birlikte tüm dünyanın da hayrına sonuçlanacaktır. Bu duygularla açılışını yaptığımız Moskova Merkez Camii´nin Rusya Müslümanlara, Rusya´daki tüm dost ve kardeş topluluklara İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum. Yapımındaki himayeleri sebebiyle değerli dostum sayın Putin´e özellikle teşekkür ediyorum. Bu vesile ile yarın idrak edeceğimiz mübarek kurban bayramınızı en kalbi dileklerimle kutluyor, sevgilerimi saygılarımı sunuyorum? diye konuştu.


İnegöl'de dayı yeğenine ateş etti! Saldırgan dayı tutuklandı

Traktör ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

İnegöl'de şüpheli, polislerden kaçarken balkondan düştü

Dünyada bir ilk! İnegöl'de yarı tavuk yarı horoz doğdu

Başkan Erol: "Kestel kirliliğin pençesinden kurtulacak"

Kadavra köpekleri ormanda Korhan Berzeg’e ait iz arıyor

Şehitler Abidesinde 57. Alay Vefa Yürüyüşü kapanış programı düzenlendi

İmrahor İlyas Bey Camii’ne uzay kafes: 100 yıl sonra üstü kapatılacak

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: Maskelerle kahveyi taradılar

Çorlu tren kazasında karar çıktı

Marmarabirlik’ten ortaklarına 630 milyon liralık ödeme

Otomobilin içinde ailesine bıraktığı notlar ve cesedi bulundu

Adana Demirspor ile Galatasaray 40. randevuda

Avcılar’da esrarengiz cinayet

Balkan göçmenleri, İnegöl'de 23 Nisan'ı coşkuyla karşıladı

Bursa’da alkollü sürücü terlikle araç kullanırken kaza yaptı

Bursa'da 'Huzur' operasyonu! Görükle'de kontrol yapıldı

Uyku apnesi sendromu olanlara ehliyet yasağı

Mart ayında trafikte patlama! Taşıt kayıtlarında yüzde 18,2 artış yaşandı

Trendyol Süper Lig’de 34. hafta yarın başlayacak

Çanakkale Kara Savaşları’nda broşürle propaganda savaşı

İsmail Kartal’ın 10. derbi heyecanı

Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler"

Anzaklar ‘Şafak Ayini’ ile atalarını andı

Bursa Şehir Hastanesi bahçesi boks ringine dönüştü

Bursa'da rögar giderinden ses geldi, vatandaş köpeği kurtardı

Bursa'da Doğancı Barajı'na inşaat atığı döken kişiye 15 bin lira ceza

Bursa’da suç örgütüne yapılan operasyonda 3 kişi tutuklandı

Marketlerde etiket değişimi bitecek! Ambalaj üzerine tavsiye fiyatı geliyor!

Bursa'da ilçe belediye başkanları Vali Demirtaş'ı ziyaret etti

Yükleniyor