Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Akkuyu Nükleer Enerji Santralindeki gelişmeler gayet iyi bir şekilde şu anda devam ediyor" dedi.

POLİTİKA 4.09.2023 13:59:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetine icabetle Soçi kentine geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Kremlin’e geçti. Rus lider, görüşmenin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile seçimlerin ardından ilk kez bir araya gelindiğini ifade ederek Erdoğan’ı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmeye devam ettiğini kaydeden Putin, “Rusya'yla ticaret hacmimizin 62 milyar dolar seviyeye ulaştı, olumlu bir şekilde gelişmeye devam ediyor. Geleneksel işbirliği alanları dışında tarım ve diğer alanlarda ilişkilerimiz gelişiyor ve bu sevindirici bir husus. Önemli bir ilerleme yaptık ve ilerleyen dönemde Türkiye’de doğalgaz merkezinin kurulması ile ilgili görüşmeleri neticelendireceğiz. Türkiye’nin enerji, ekonomik alanda önemli bir istikrara kavuşturacak. Türk tarım sektöründe, Rusya’ya sevkiyatlarının arttırılması söz konusu” ifadelerini kullandı. 

  “Ukrayna krizini görüşeceğiz” 

  Enerji alanında da güçlü bir ilerleme olduğunu sözlerine ekleyen Putin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

  “Türkiye tam olarak uluslararası nükleer güç ülkelerinin arasına girmiş durumda. Rusya’nın ilk nükleer yakıtının sevkiyatının tamamlanmasından sonra önümüzdeki yılda ilk ünitenin tamamlanması söz konusu. Bu konuda da yeni projeler söz konusu. Akkuyu’da 25 bin kişi çalışıyor. Ortak bölgemizin güvenliğinin sağlanmasını ele alacağız. Ukrayna krizini görüşeceğiz. Siz de tahıl anlaşmasını gündeme getireceksiniz. Bu görüşmelere açığız. Suriye konusunda da önemli gelişmeler oldu. Bu konunun Türkiye için ne kadar hassas olduğunu biliyorum ama Astana formatında elde ettiğimiz önemli başarılarımızı sürdürmemiz lazım. Libya önemli konulardan biri. Tüm bunları etraflıca ele alacağız” 

   

  "100 milyar dolar hedefine doğru yürüyor olmamız bizi gerçekten çok mutlu ediyor" 

  Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Putin’e teşekkür ederek başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 

  “Sayın Başkan öncelikle bu davetle Türkiye-Rusya ilişkilerinde çok farklı bir dönemdeyiz. Rusya, Ukrayna arasındaki savaşın geldiği böyle bir dönemde bu ziyareti gerçekleştirmiş olmak sizin bu daveti yapmış olmanız beni ve heyetimi gerçekten mutlu etmiştir. Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerde özellikle şu andaki dış ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olmuş olması ve 100 milyar dolar hedefine doğru yürüyor olmamız bizi gerçekten çok mutlu ediyor.  Burada Merkez Bankası Başkanlarımızın bir araya gelmesi, birbirleriyle ayrıca görüşecek olmaları aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğunu inanıyorum. Akkuyu Nükleer Enerji Santralindeki gelişmeler gayet iyi bir şekilde şu anda devam ediyor. Sizin de ifade ettiğiniz gibi yani 25 bine yakın orada istihdamın olması önemli bir olay. Tabii ilk üniteyle ilgili atılmış olan adım gayet güzel. Kaldı ki bizim daha önce de sizinle görüştüğümüz gibi Sinop Nükleer Enerji Santraliyle ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum. Tabii Trakya'da bir merkezin olacak olması o da ayrı bir zenginlik ve bir canlılık unsuru” 

   

  "Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak" 

  Türkiye-Rusya arasındaki en önemli adımlardan bir tanesi turizmdeki gelişmeler olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Turizmde de şu anda Rusya bizde bir numara. Böyle bir konumda. Bütün bunlarla beraber tabii en önemli adım herkes bugün Türkiye-Rusya ilişkilerinde bu ziyaretimizde Tahıl Koridoru meselesine bakıyorlar. Buradan Tahıl Koridoruyla ilgili bugün ne çıkacak diye bunu bekliyorlar. İnanıyorum ki yapacağımız görüşmeden sonra da basın toplantısıyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak. Bir diğer tabii aramızdaki en önemli konu savunma sanayine yönelik attığımız ve atacağımız adımlar. Enerji sektöründe zaten aramızdaki adım özellikle doğal gaz konusunda biz birinci derecede şu anda Rusya'yla doğal gazda çok önemli ilişki içerisindeyiz. Bunu daha da geliştirerek devam ettireceğimize inanıyorum. Bu arada bu yaz mevsimiyle ilgili malum yangınlar, orman yangınları ve bu konuda da bize gönderdiğiniz iki uçakla gerçekten çok ciddi derdimize derman oldunuz. Tabii bunu 2 kat daha, bir kat daha arttırabilirsek çok daha isabetli olacak. Çünkü bu yaz mevsimi devamlı bu tehdidin altındayız. Ve bu tehdidi atlatmamızda çok ciddi faydalar var. Ve ben arkadaşlarım yeni kabinenin yeni üyeleri hepsi adına tekrar çok çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

  Rus lider Putin, Erdoğan’ın yangın konusunda Rusya’nın verdiği desteğe teşekküre değinerek, “Rusya ilk olarak Türkiye’ye el uzatmıştır. Türkiye-Rusya ilişkileri yüksek seviyede. Bu da tüm işbirliği alanlarımıza büyük etki ediyor” dedi. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Yükleniyor