?DİPLOMASI VE SAVAŞIN ROLÜ?

Uludağ Uluslararası İlişkiler Kongresi başladı

EĞİTİM 8.10.2018 16:30:39 0
/kanal16haber.com/2018-10/8/170346338b.mp4
?DİPLOMASI VE SAVAŞIN ROLÜ?

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından 10.´su düzenlenen Uludağ Uluslararası İlişkiler Kongresi başladı.

3 gün sürecek kongrenin bu yıl ki ana teması ?Diploması ve Savaşın Değişen Rolü´ olarak belirlendi.

Kongrenin açılış töreninde konuşan Bursa Valisi İzzettin Küçük, büyük devletlerde dış politikanın sadece Dışişleri Bakanlığı´nın himayelerinde yürütülmediğini söyledi. Özellikle Amerika´da bu hususta bir çok düşünce ve araştırma kuruluşunun bulunduğuna işaret eden Vali İzzettin Küçük; ?Çünkü bu işin doğası, yani uluslararası ilişkiler dediğimiz şey; çok boyutlu, derinlikli bir konu olduğu için tek bir kurumun aklı, gücü buna yetmez, eksiz kalır.

Herhangi bir aktörün, neyi, niçin, nasıl yapacağını tahmin etmek, değerlendirmek, kavramsallaştırmak çok önemli bir bilgi birikimine ve projeksiyona ihtiyaç gösterir. Genelde ülkelerin başına gelen dış politikalardaki başarısızlığın ana nedeni; neyi, niçin hangi projeksiyonla yaptığını değerlendirememek veya yanlış değerlendirmekten kaynaklanır? dedi.

DIŞ İLİŞKİLER SADECE DIŞİŞLERİNE BIRAKILMASIN

Ana aktörlerin bir süre sonra gerçek hedeflerinin ortaya çıktığına işaret eden Vali Küçük; ?Başka hedefler ortaya çıkıyor. Amerika´nın Suriye´de ilk önce baskıcı rejim, zalim bir rejim hedefi olduğunu düşündük. Ancak sonra gördük ki Kuzey Suriye´de başka bir şey yapıyor.

Onun için ana aktörün, orta aktörün hareketlerini ve projeksiyonunu kavramsallaştırmak, manalaştırmak çok önemli bir iştir. Bunu da üniversitelerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz yapacaktır. Sadece dışişlerine bırakıldığı zaman size çok dar ve kısa vadeli ufuklar sunuyor.

Bu tür toplantılar o yüzden çok anlamlıdır ve değerlidir. Ayrıca bu toplantıların uluslararası barışın, insan haklarının korunmasının gerçekleşmesine katkıları olması gerekmektedir. Herkes barıştan bahsediyor, ancak en çok savaş var. İnsan haklarından bahsediliyor ama göçler ve insan haklarının ayaklar altına alınması olaylarına sık sık şahit oluyoruz.

Söylenen başka, yapılan başka. Bunun deşifre edilmesi ve kamuoyunun önüne koyulması çok önemlidir. Büyük güçler, olur olmaz bahanelerle sağı solu bombalamasın. Libya darma duman, kan gölü. Irak´ta barış getiriyoruz dediler, 2 milyon insan öldü.

Yani bunların deşifre edilmesi gerekiyor. İşte bu toplantılar da bu bakımdan çok önemli ve değerlidir? diye konuştu.

TAŞERON ÖRGÜTLER HUZURSUZLUK KAYNAĞI

BUÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise konuşmasında küresel diplomasinin aktörlerinin sadece devlet yöneticileri ve kurumlarının değil; hükümet dışı kuruluşlar, bölgesel kuruluşlar ve çok uluslu şirketler olduğuna değindi.

Uluslararası ilişkilerdeki dostluk ve müttefiklik kavramlarının artık global ve bölgesel siyaset ile ekonomik menfaatlere göre stratejik ortaklık odağında yeniden kurulmakta olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay; ?Küresel güç merkezlerinin çıkar hesaplarının sahası olan ülkelerde çıkarılan siyasi karışıklıklar, üretilen taşeron terör örgütleri ile birlikte devreye giren ekonomik saldırılar ne yazık ki ülkemiz olmak başta üzere tüm dünya için huzursuzluk kaynağı olmaya devam etmektedir.

Ne diplomasi ne de Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği gibi küresel istikrarın teminatı olarak görmek istediğimiz kurumlar ise bu gidişata engel olamamaktadır. Savaşların ve iç karışıklıkların neticesinde ortaya çıkan zulüm, göç dalgası, insan hakları ihlalleri gibi sorunlar tüm ülkelerin önünde bir samimiyet sınavı olarak duruyor.

Küresel barışı ve bölgesel istikrarı karşılıklı anlayış temelli iletişim ve sürdürülebilir işbirlikleri sağlamadan kurabilmek mümkün değildir? şeklinde konuştu.

3 GÜN SÜRECEK KONGREDE 143 PANELİST SUNUM YAPACAK

Kongre hakkında bilgiler veren BUÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Tayyar Arı da 17 farklı ülkeden 20´yi aşkın yabancı uyruklu katılımcının bulunduğuna işaret etti. Toplam 143 panelistin bulunduğunu açıklayan Dekan Prof. Dr. Tayyar Arı, 3 gün sürecek kongrede aynı anda 4 farklı oturumun gerçekleştirileceği aktardı.


Erdoğan'dan CHP'ye para sayma tepkisi: "Hayırdır yav ne iş bu?"

Kocaeli'de sanayi tüpünün patlaması sonucu 2 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

Mustafa Dündar ve Hakan Fidan Panorama 1326'da buluştu

İznik'te silah ticareti ve imalatı yapan şahıs yakalandı

Başkan Yılmaz'dan Gökdere'ye modern pazar yeri hediyesi

Esnaf ve Başkan Dündar Osmangazi Meydanı'nda buluştu

F-16'lar gökyüzünde Çanakkale Zaferi'ni kutladı

Enerji işçilerinden İBB yönetimine "maaş zammı" protestosu

İHH, Gazze'de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlar arasına girdi

Kırantepe'de gökyüzü şenlendi

İnegöl'de üzerine kumaş balyaları düşen işçi yaralandı

Hamidiye'de korkutan kaza: 2 çocuk yaralandı

İnegöl'de ehliyetsiz sürücü kaçarken kazaya karıştı

İnegöl'de Gastro İnegöl ve BURFAŞ Kafe bir araya geliyor

Dündar, kentsel dönüşümle yenilediği binada seçim ofisini açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale’de konuştu

Bursa'da 18 Mart'a yakışır bir tören

Nilüfer Altınova’ya gol yağdırdı

Bursa'da 18 Mart Çanakkale Zaferi anma töreni

Bursa'ya can suyu: Gölecik Barajı tamamlanma aşamasında

Bakan Şimşek 'faiz artırımı' iddialarına cevap verdi

Putin yeniden devlet başkanı seçildi

Kestel Belediyesi’nden Gölcük ve Ümitalan’a düğün salonu

Gürsu Belediyesi, İpekyolu Mahallesi'ne spor tesisi kazandırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale Zaferi, şanlı bir destan

Celil Çolak "Mustafa Kemal'in Kağnısı"nı seslendirdi

Karacabey 100. Yıl Sanat Galerisinde Çanakkale Zaferi sergisi

Alinur Aktaş'tan yeni evlilere düğün hediyesi

Bursa Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta 3 oyun sahnelenecek

4 İlde 3 organize suç örgütü çökertildi

Yükleniyor