Elif Çakal davasında karar: 2 kişiye 13’er yıl 4’er ay hapis cezası

Elif Çakal davasında karar: 2 kişiye 13’er yıl 4’er ay hapis cezası

GÜNDEM 15.12.2023 14:40:54 0
Elif Çakal davasında karar: 2 kişiye 13’er yıl 4’er ay hapis cezası
Sultangazi’de uçurumda cesedi bulunan 15 yaşındaki Elif Çakal’ın ölümüne ilişkin 4 kişinin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, suça sürüklenen çocuklar S.T. ile T.Y.’yi ayrı ayrı toplam 13’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırdı. Diğer 2 sanık ise 5’er yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.
İstanbul Sultangazi’de uçurumda cesedi bulunan 15 yaşındaki Elif Çakal’ın ölümüne ilişkin olay tarihinde 2’si 18 yaşından küçük olan 4 kişinin yargılandığı davada karar çıktı. İstanbul 18.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada suça sürüklenen çocuk sıfatıyla T.Y. ile S.T. hazır bulundu. Duruşmaya sanık avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da katıldı.

"Geriye doğru koştuğunda anlamadık, şok olduk"
Duruşmada savunma yapan S.T. üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini belirtti. Suça sürüklenen çocuk T.Y. ise savunmasında, "O gün amacımız sadece piknik yapmaktı. Oraya, birlikte aldığımız kararla gittik, oturduk ve alkol aldık. Tartışma olduktan sonra tekrar konuştuk. Geriye doğru koştuğunda anlamadık, şok olduk. Ambulansı aradık. Atılı suçları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum" dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı mahkemede mütalaaya katıldığını belirterek, sanıkların ve suça sürüklenen çocukların hükümle birlikte tutuklanmalarını talep etti. Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin tutuksuz yargılanmalarını ve beraatlarını talep etti.

‘’Elif’in bu durumundan dolayı çok üzgün olduğumu söylemek istiyorum’’
Son sözü sorulan suça sürüklenen çocuk S.T. beraatını talep etti. Sanık T.Y. ise son sözünde, "Elif’in bu durumundan dolayı çok üzgün olduğumu söylemek istiyorum. Beraatımı istiyorum" ifadelerini kullandı.

13’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırıldılar
Kararını açıklayan mahkeme, suça sürüklenen çocuklar S.T. ile T.Y.’yi ayrı ayrı ‘ihmali suretle adam öldürme’ suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Suçun işlendiği tarihte 15-18 yaş aralığında olduklarını ve verilecek cezanın gelecekleri üzerindeki etkilerini de dikkate alan heyet, bu cezayı 10’ar yıl hapis cezasına indirdi.
Mahkeme, suça sürüklenen çocuklar S.T. ile T.Y.’yi ‘birden fazla kişiyle birlikte ve çocuğa karşı hürriyeti tahdit’ suçundan, suçun işlendiği tarihte 15-18 yaş aralığında olduklarını ve verilecek cezanın gelecekleri üzerindeki etkilerini de dikkate alarak 3 yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırdı. Suça sürüklenen çocuklar toplamda 13’er yıl 4’er ay hapis cezasına çarptırıldı.

2 sanığa 5’er yıl hapis cezası
Sanıklar Gürkan Kalmaz ile Ufuk Bökü’yü ‘birden fazla kişiyle birlikte ve çocuğa karşı hürriyeti tahdit’ suçundan 5’er yıl hapis cezasına çarptıran heyet, sanıkların ayrı ayrı ‘ihmal suretiyle adam öldürme’ suçundan delil yetersizliği gerekçesiyle beraatına hükmetti.
2 sanık ve 2 suça sürüklenen çocuğun ayrı ayrı ‘sağlık için tehlikeli madde temini’ suçundan, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatına karar veren mahkeme, ayrıca hepsinin adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmetti.

Olayın geçmişi
İstanbul Sultangazi’de 26 Haziran 2021’de 15 yaşındaki Elif Çakal’ın uçurumda cesedi bulunmuştu. İddiaya göre olay tarihinde 17 yaşında olan şüpheli S. T. ve 15 yaşında olan şüpheli T.Y., yine 15 yaşında olan maktul Elif Çakal’ı darp etmeyi planlamışlardı. Elif Çakal, 26 Haziran 2021’de şüpheliler S. T., T. Y., Gürkan Kalmaz ve Ufuk Bökü ile buluşmuştu. Soruşturma aşamasında ortaya çıkan görüntülerde ise S.T. ile T.Y.’nin Çakal’ı tekme, tokat ve yumruklarla darp ettiği, Kalmaz ve Bökü’nün ise müdahale etmeyerek video çektiği görülmüştü.
Yeni görüntülerin ortaya çıkması öncesi olaya ilişkin gözaltına alınan şüpheliler S.T., T.Y., Ufuk Bökü ve Gürkan Kalmaz tutuklanma talebiyle sevk edildikleri nöbetçi hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Olaya ilişkin yeni görüntülerin ortaya çıkması üzerine tekrar gözaltına alınan şüphelilerden Kalmaz, Bökü ve S.T. tutuklanmıştı. Diğer şüpheli T.Y. ise ev hapsi şeklindeki adli kontrol uygulanmıştı. Soruşturma devam ederken 3 şüpheli de 25 Ekim 2021’de tutukluluk incelemesi sonrası adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.
Daha sonra şüpheliler S.T., T.Y., Ufuk Bökü ve Gürkan Kalmaz hakkında Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açılmıştı.

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Sinirini çöp kutusundan çıkardı

Bursa'da annesi ölen kuzuyu bebek gibi sevgiyle büyütüyorlar

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Yükleniyor