DEVLET BAŞKANI ERDOĞAN, İSTANBUL´DA YAPILAN KUDÜS KONFERANSI´NDA KONUŞTU

Erdoğan´dan Suudi Arabistan´a çok sert mesajlar!

SİYASET 14.12.2018 17:32:47 0
/kanal16haber.com/2018-12/14/182014299b.mp4
DEVLET BAŞKANI ERDOĞAN, İSTANBUL´DA  YAPILAN KUDÜS KONFERANSI´NDA KONUŞTU
Erdoğan, İstanbul´da yapılan Kudüs Konferansı´nda konuştu. Cemal Kaşıkçı cinayetine değinen Erdoğan, Suudi Arabistan için "Bunlar dünyayı enayi zannediyor, bu millet enayi değil, hesabı sormasını bilir" ifadelerini kullandı

Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs Konferansı´nda bir konuşma yaptı.

Erdoğan´ın konuşmasından satır başları:

Kudüs davası yalnızca Filistin´deki bir avuç Müslüman´ın davası değildir. Kudüs, 1.7 milyarlık İslam aleminin onuru, namusudur. Bu dava hepimizin ortak davası, hepimizin ortak meselesidir. Kudüs bize Hz. Davud´un, Hz. Süleyman´ın, Hz. Yahya´nın hediyesidir, Kudüs insanlığa Hz. Meryem´in, Hz. İsa efendimizin armağanıdır. Bu şehrin her bir taşında, her bir sokağında yüzyıllardır ayakta duran her bir ibadethanesinde Müslüman idarecilerin emeği vardır.

"KUDÜS KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR DİYORUZ"

Bizim için Kudüs, arzın üstünde bir sancak, görkemli bir çınardır. Yüreğimizin yarısı Mekke, geri kalanı da Medine´dir. Bunların üzerinde bir tül gibi Kudüs vardır. Bunun için Allah resulünün miraca yükseldiği bu kutlu şehri, İstanbul´dan Bağdat´tan Mekke ve Medine´de ayırt etmeden seviyoruz. İşte bunun için biz Kudüs kırmızı çizgimizdir diyoruz. Kudüs´ü savunmanın insanlığı, barışı, adaleti savunmak olduğu bilinciyle bu meseleye sahip çıkıyoruz.

Bu ifadelerim ayrıştırıcı bir dinin değil bütünleştirici bir dinin mensubu olduğumuzun göstergesidir. İsrail son 50 yıldır kasıtlı bir şekilde Kudüs´te mirasın izlerini silmeye çalışıyor. Silemeyeceksiniz. Bu tarihi gerçeği yok edemeyeceksiniz. 1 milyar 700 milyonluk İslam dünyasının içinde gaflet içerisinde olan yöneticiler olabilir ama bu halkları yok edemeyeceksiniz. Müslümanlara yönelik evleri, işyerlerini ve ibadethaneleri gasp ederek bir kültürel soykırım yapıyorlar. Buralara konsolosluk taşıyarak Kudüs´ün şahs-ı manevisini yok edeceğiniz sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

"HOLOKOST NE İSE GAZZE´DEKİ ÇOCUK DA O"

İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa´daki Musevilere yapılan zulmün faturası masum Filistinlilere kesiliyor. 2. Dünya Savaşı´nı aratmayacak baskılara, yıldırma ve şiddet politikalarına bugün Filistin halkı maruz kalıyor. Holokost nasıl insanlık dışı bir suçsa, Gazze sahilinde top oynayan çocuklara bomba yağdırmak da aynı şekilde ağır bir insanlık suçudur. Biz mazlumlar arasında ayrım yapmadığımız gibi, zalimler arasında da ayrım yapmıyoruz. Nerede bir adaletsizlik, nerede bir zulüm varsa kimliğine bakmadan tavrımızı ortaya koyuyoruz.

"İSRAİL´İN ŞIMARIKLIĞINA TEPKİ GÖSTERMEK ANTİ-SEMİTİZM DEĞİL"

İsrail´in şımarıklıklarına tepki göstermek asla anti-semitizm değildir. Bizim medeniyetimizde bir insana sırf inancından, ırkından dolayı düşmanlık edilmez. İşte bunun için, bizim tarihimizde sömürgecilik lekesi de soykırım lekesi de yoktur. Biz böyle tertemiz bir tarihe sahibiz. 500 yıl önce İspanya´dan kaçan Musevilere kapılarını kim açtı? Böyle bir millet olarak gayemiz Filistin´de kalıcı barış ve istikrardır. Bunun için gerekli olan 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin devletinin kurulmasıdır.

"KİMDİR YERLİ İŞBİRLİKÇİLER? BUNU AÇIKLAMAYA MECBURSUN"

Müslümanlar bugün enerjilerini tüm dünyada iç kavgalarla ve kısır tartışmalarla tüketiyor. Yakın zamanda İstanbul´da, Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda bir Cemal Kaşıkçı olayı yaşandı. Kaşıkçı, ne yazık ki alçakça bir operasyonla şehit edildi. Dışarıda nişanlısı bekliyordu. Tabi bizi Suudi Arabistan´dan aradılar. Biz gerek babaya gerek oğluna her şeyi anlattık. Özel temsilcilerini göndermek istediler, gönderin dedik. Kendilerine anlattık. İstihbarat şeflerine tüm belgeleri gösterdik. Fakat bütün bunlara rağmen, Kral´a ben şunu sordum; bu 15 kişi İstanbul´a neden gönderildi? Bunlar İstanbul´a geldiyse konsoloslukta ne iş yaptılar? Bu katili isterseniz çıkartırsınız ve ilan edersiniz dedim. Kral´ın verdiği cevap şu oldu; Şu an 18 kişiyi tutukladık. Tamam da tutuklamak çıkış yolu değil. Yargılayamıyorsanız, suçun işlendiği yer İstanbul olduğu için bunu İstanbul mahkemelerinin yargılaması gerekir. Gönderin biz yargılayalım. İstediğiniz zaman istediğini yerden vatandaşları suçlu suçsuz demeden ülkenize alıyorsunuz. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, ´yerli işbirlikçiler´ dedi. Kimdir bu yerli işbirlikçiler, bunu açıklamaya mecbursun. Veliaht Prens dedi ki, Cemal Kaşıkçı başkonsolosluktan çıktı. Cemal Kaşıkçı çocuk mu? Nişanlısıyla beraber ayrılmaz mıydı? Bunlar dünyayı enayi zannediyor, bu millet enayi değil hesabı sormasını bilir.

"İSLAM DÜNYASI DA BU ŞEKİLDE BİR YERE GELEMEZ"

Amerika, CIA geldi dinledi. Adam açık açık diyor ki ben kesmesini iyi bilirim diyor. Niye çünkü morg mensubu. Bunların hepsi kayıtlarda var. Belgeleri yok etmek için bizden almak istediler. Eninde sonunda denilen yere geldiler. ABD Senatosu ne diyor? Suudi yönetimini suçluyor. BM Temsilcisi isim vererek, bu işin faili odur diyor. Daha birçok şeyler çıkacak. Buradan çok şeyler çıkıyor. Artık insanlar bunlara tahammül edemez. İslam dünyası da bu şekilde bir yere gelemez. 

Yaşadıklarımızın Müslümanlıkla, İslam´la, hayırda yarışmakla ilgisi yoktur. İkili münasebetlerde beliren fay hatları, düşmanlara fırsat veriyor. İslam dünyasında gerilim yükseldikçe, Batılı şirketlerin karları da yükseliyor. Türkiye´ye oynadıkları oyun da bu. Biz Müslüman kardeşlerimize o dönem de, gelin imkanlarınız var, en azından bir borç takviyesinde bulunabilirsiniz. Yine biz kendi göbeğimizi kestik. Ortadoğu´da çatışma arttıkça, Batılı devletlerin silah satışları da artıyor. Bakın Somali´de bizden başka kimse yok. Oradaki kardeşlerimizin yanında biz varız. ABD, İngiltere konteyner içerisinde büyükelçilik kurmuş. Dünyada en büyük büyükelçiliğimiz Somali´de. 

Bir süredir Şii-Sünni ayrımı üzerinden alevlendirilen bölgesel çatışmaların kazananı asla Müslümanlar olmayacaktır. Böyle bir tabloda cebine dolduracak olan Batılı silah ve petrol şirketleridir. Hiçbirimizin böyle bir oyuna düşmemesi gerekiyor. Meselelere ön yargılardan önce, Müslüman´a yakışan bir basiretle bakarak tuzağı bozacağımızı düşünüyorum.

"İSRAİL´İN İŞLEDİĞİ SUÇLARIN HESABINI VERMESİ İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNDUK"

ABD´nin büyükelçiliğini Kudüs´e taşıması son derece provokatif bir adımdı. 13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul´da ev sahipliğini yaptığımız Olağanüstü Kudüs zirvesi tarihi bir toplantıydı. Çok kısa sürede toplanan bu zirve Kudüs hassasiyetimizi de ortaya koymuştur. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nu acil toplantıya çağırdık. Sayın Papa´nın, Venezuela´nın ve diğer kardeş ülkelerin desteğiyle önemli kararlar aldık. Bu kararda Kudüs´e yönelik tek taraflı adımların yok hükmünde olduğunu belirttik. 18 Mayıs´ta İstanbul´da toplanan olağanüstü zirvede İsrail´in işlediği suçların hesabını vermesi için girişimlerde bulunduk. 

Filistinli kardeşlerime özellikle sesleniyorum. Aranızdaki ayrıma son vermeniz gerekiyor. Kardeşliğimizin gereğini yerine getirmemiz lazım. Yapacağız ki kuvvet bulalım. Filistinli grupların arasındaki gerilimler en çok İsrail´i sevindiriyor. Önümüzdeki dönemde Filistinli kardeşlerimizin birlik ve dayanışmalarını perçinlemesini bekliyoruz. Türkiye olarak meselenin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. 


İnegöl'de gaziler ve şehit aileleri iftar sofrasında buluştu

Nilüferli minikler de artık ‘Ana Kucağında’

Görükle Kampüsü'ne 3 spor salonu ve 2 yüzme havuzu kazandırıldı

Bursa'da ulaşımda dev yatırım

Erdoğan'dan CHP'ye para sayma tepkisi: "Hayırdır yav ne iş bu?"

Kocaeli'de sanayi tüpünün patlaması sonucu 2 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

Mustafa Dündar ve Hakan Fidan Panorama 1326'da buluştu

İznik'te silah ticareti ve imalatı yapan şahıs yakalandı

Başkan Yılmaz'dan Gökdere'ye modern pazar yeri hediyesi

Esnaf ve Başkan Dündar Osmangazi Meydanı'nda buluştu

F-16'lar gökyüzünde Çanakkale Zaferi'ni kutladı

Enerji işçilerinden İBB yönetimine "maaş zammı" protestosu

İHH, Gazze'de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlar arasına girdi

Kırantepe'de gökyüzü şenlendi

İnegöl'de üzerine kumaş balyaları düşen işçi yaralandı

Hamidiye'de korkutan kaza: 2 çocuk yaralandı

İnegöl'de ehliyetsiz sürücü kaçarken kazaya karıştı

İnegöl'de Gastro İnegöl ve BURFAŞ Kafe bir araya geliyor

Dündar, kentsel dönüşümle yenilediği binada seçim ofisini açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale’de konuştu

Bursa'da 18 Mart'a yakışır bir tören

Nilüfer Altınova’ya gol yağdırdı

Bursa'da 18 Mart Çanakkale Zaferi anma töreni

Bursa'ya can suyu: Gölecik Barajı tamamlanma aşamasında

Bakan Şimşek 'faiz artırımı' iddialarına cevap verdi

Putin yeniden devlet başkanı seçildi

Kestel Belediyesi’nden Gölcük ve Ümitalan’a düğün salonu

Gürsu Belediyesi, İpekyolu Mahallesi'ne spor tesisi kazandırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çanakkale Zaferi, şanlı bir destan

Celil Çolak "Mustafa Kemal'in Kağnısı"nı seslendirdi

Yükleniyor