Fatih’te 2’nci “Tarihi Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu” gerçekleştirildi

Fatih’te 2’nci “Tarihi Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu” gerçekleştirildi

GÜNDEM 26.10.2023 11:56:25 0
Fatih’te 2’nci “Tarihi Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu” gerçekleştirildi
Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen 2’nci “Tarihi Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu” Fatih Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyumda konuşan Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “Fatih’teki tüm tarihi çeşmeler ihya edilinceye, suya kavuşuncaya kadar faaliyetimiz devam edecek” dedi.
Fatih Belediyesi Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü’nün bu yıl ikincisini düzenlediği “Tarihi Su Kültürü ve Yapıları Sempozyumu” nun açılış programı gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında Prof.Dr. Suphi Saatçi’nin danışmanlığında hazırlanan “Osmanlı Devletinin En Büyük Projesi; Kırkçeşme Su Yolları Sergisi” Fatih Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyarete açıldı. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı İskender Pala ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan ile birlikte sergiyi gezdikten sonra sempozyuma katıldı.

“İlçemizde 534 adet tarihi çeşme tespit ettik”
Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, “2021 yılında, Fatih’in sınırları içinde yer alan, tüm tarihi çeşmelerin korunması ve ihya edilerek gelecek nesillere aktarılması amacıyla envanter, projelendirme, bakım-onarım ve restorasyon faaliyetlerini içeren kapsamlı bir çalışma başlattık. Devamında, ilçemizde 534 adet tarihi çeşme tespit ettik. Bunlardan 73’ü çeşitli sebeplerden dolayı günümüze ulaşamamıştır. Mevcut tarihi çeşmelerin yüzde 20’si, yani 106 adeti belediyemizin, yüzde 46’sı Vakıflar Genel Müdürlüğünün, yüzde 11’i İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, yüzde 6’sı Hazine ve Maliye Bakanlığının, yüzde 7’si ise diğer kamu ve şahısların mülkiyetindedir. Ayrıca, ada parseli bulunmadığı için herhangi bir mülkiyete tescil edilmemiş olan 54 adet çeşme bulunmaktadır” dedi.

“Yıllardır susuz kalan 58 çeşmenin onarımını gerçekleştirdik”
Yapılan çalışmalardan söz eden Turan, “2021-2023 yılları arasında, toplam 133 tarihi çeşmede, mimari proje, bakım onarım ve restorasyon çalışmaları yürüttük. Yine bu çalışmalar kapsamında, uzun yıllardır susuz kalan 58 çeşmenin onarımını gerçekleştirdik. Yapıları özgün işlevine kavuşturduk. 47 çeşmemiz de onarım çalışmaları devam etmektedir. Kültürel Miras Koruma Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan Kâgir Yapı ve Eser Atölyesi kurduk. Koruma işlemleri düzenli periyotlar hâlinde çeşmeler üzerinde yapıyoruz. Fatih Belediyesi’nin bir bakım ekibi var. Bu bir iş kolu hale geldi. Büyük hayalimiz şu; Fatih’teki tüm tarihi çeşmeler ihya edilinceye, suya kavuşuncaya kadar faaliyetimiz devam edecek” diye konuştu.

“Suriçinin korunması demek İstanbul’un korunması anlamına gelir”
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, “Aslında içinde bulunduğumuz Suriçi bölgesi, İslam medeniyeti açısından da her şeye rağmen yeryüzünde tarihi siluetini koruyan, bu medeniyetin bütüncül izlerini taşıyan yegane şehir olma özelliğine sahip. Bunun korunması çok önemli. Suriçi başlı başına bir hadisedir. Suriçinin korunması demek İstanbul’un korunması, Türk-İslam medeniyetinin korunması anlamına gelir. Bu da insanla oluyor. Mimari dönüşümle oluyor. Önce bir zihniyetle oluyor. Bu konuda Ergün Turan’ın yaklaşımını önemsiyorum” dedi.

“Gazze’de bebeklere su verilmiyor”
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı İskender Pala, “İnsanlığın suya erişim hakkının çiğnendiği bir dönemde yaşıyoruz. Gazze’de bebeklere su verilmiyor. Dolayısıyla böyle bir sempozyumda su kültürünün ve su yapılarının gündeme gelmesi, diri tutulması ve tekraren bu konuların anlatılması, insanlığa da, insanımıza da, uyanması gereken, uyandırılması gereken bizim insanımıza da önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu bakımdan burada toplanan hocalarımızın yaptığı iş, sadece bir tebliğ sunmak olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, sempozyumun kurul danışmanlarından Prof.Dr. Prof. Dr. Selçuk Mülayim’e hediyelerini verdi.

Yalova’da 2 otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Bisikletle Longoz'da kaybolan kişi 4,5 saat sonra bulundu

Yolda yürüyenleri sebepsiz yere korkutup saldırmışlardı, tutuklandılar

İşçi Bayramı’nda çalışırken demirlerin altında kaldılar: 3 yaralı

1 Mayıs Sakarya’da yürüyüş, konser ve tiyatro gösterisi ile kutlandı

Bursaspor’da ilk aday Avukat Levent Dönertaş

1 araba 2 motosiklet çalan hırsızlar yakalandı

Ayvacık açıklarında 20 kaçak göçmen kurtarıldı

Bursa'da 1 Mayıs coşkusu iki farklı yerde yaşandı

Ayvalık açıklarında lastik bot içinde sürüklenen 36 düzensiz göçmen kurtarıldı

Yalova’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Otogazda yarın gece indirime gidiliyor

Dünyanın en önemli savunma sanayi buluşmalarından IDEF, 2025 yılında düzenlenecek

1 Mayıs Bandırma’da kutlandı

Başkan Şehirli 1 Mayıs’ta emekçilerle birlikte yürüdü

Saraçhane'de gerginlik! Yasaklara rağmen toplanan kalabalığa polis müdahalesi

Beşiktaş’ta, Çaykur Rizespor maçı hazırlıkları devam etti

Ayvalık’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü coşkusu

Tarladan su motoru çalan hırsızlar yakalandı

İnşaat işçileri ekmek parası için 1 Mayıs’ta taş kırdı

1 Mayıs’ı zirvede kutladılar

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay'dan işçilere çarpıcı mesajlar

Yolcu otobüsünün bagajında 50 koli makaron ele geçirildi

Kırklareli’nde 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs kutlamalarına çizgi film ve sinema kahramanı Zoro kıyafeti ile katıldı

Çanakkale’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Yücel Paşmakçı'ya Vefa Konseri

Mudanya'da çürüyen duvar tehlike saçıyor

Bilecik’te 1 Mayıs’ı provoke etmeye çalışan 1 kişi yakalandı

Bursa'da 1 Mayıs coşkusu: Binlerce işçi meydanlarda!

Yükleniyor