Franchise ekosisteminde 2023’teki istihdam sayısının 8,7 milyon olması bekleniyor

Franchise ekosisteminde 2023’teki istihdam sayısının 8,7 milyon olması bekleniyor

GÜNDEM 12.10.2023 10:23:59 0
Franchise ekosisteminde 2023’teki istihdam sayısının 8,7 milyon olması bekleniyor
Uluslararası Franchise Derneği’nin (IFA) hazırladığı rapora göre, 2022’de 825,4 milyar dolar olan franchise ekosisteminin pazar değerinin bu yıl sonuna kadar yüzde 4,2 artarak 860,1 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
İş kurmak isteyenler için sıfırdan bir marka oluşturmak, tanınmış markalarla rekabet etmeyi zorlaştırıyor. Girişimciler, çözümü franchise sisteminde buluyor. Çalışmada dikkat çekici bir diğer detay olarak ise pandemi sürecinde zor dönemden geçen franchise sahiplerinin yüzde 50’sinin iş ağlarının desteğiyle enflasyonist baskıları ve salgın dönemindeki diğer iş zorluklarıyla daha iyi başa çıkabildiklerini belirtmeleri oldu. Maydonoz Döner’in kurucusu ve Genel Müdürü Ömer Şeyhin de yeni nesil franchise sistemleriyle yatırımcılara sundukları fırsatları anlatarak, sektörün dinamiklerini değerlendirdi. Faaliyetlerine yaklaşık 5 yıl önce başlayan Maydonoz Döner olarak mottolarının yeni nesil franchise modeli olduğunu söyleyen Şeyhin, “Günümüzde yatırım yapmak isteyenler, müşterilerin güvenlerini kazanmaları, lezzeti tutturabilmeleri, pazarlama kampanyaları derken hatırı sayılır bir zaman ve maliyet kaybı yaşıyor. Öncelikle kadın ve genç girişimcilerimize destek olmak adına kurulduğumuz günden itibaren düşük maliyetli, kârlı yatırımla bayilik ağımızı genişlettiğimiz çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

“Hedefimiz Avrupa’da daha fazla şubeleşmek”
“Ürünlerimizin üretimini çok kısa sürede tamamen kendimiz yapar hale geldik. Bu üretim gücümüz de bayilerimizin kazancından geliyor. Bayilerimiz doğru ve kaliteli hizmet verirken, biz de en kaliteli üretim için son teknolojik imkanlardan faydalanıyoruz” diyen Şeyhin, “Pandemi sürecinde diğerleri gibi yiyecek içecek sektörü de en çok etkilenenler arasındaydı. 2019’da 11 şubemiz vardı. Ağır ama emin adımlarla geçirdiğimiz o dönemde 5 şube daha açtık. Ardından hızlı bir yükselişe geçtik ve kısa sürede 180 şubemiz daha açıldı. Bugün 2 bin 500 metrekarelik kendi üretim tesisimiz, 2 bin metrekare kapalı alanı olan lojistik depomuzla ve kendi sevkiyat ağına sahip bir marka olarak yurt içinde ve globalde güçlü adımlarla ilerliyoruz” şeklinde konuştu.
Franchising ekosistemindeki istihdam sayısının 2023’te yüzde 3 artarak 8,7 milyona ulaşacağının altını çizen Şeyhin, “Yurt dışı operasyonlarımızı da Gürcistan’ın Batum şehrinde başlattık. Sonrasında Tiflis’te de bir şube açtık ve bir diğerini de yakın zamanda açacağız. Almanya Stuttgart’ta şube açılışımız için gerekli kiralama süreçlerini tamamladık ve tadilat sürecinin sonuna geldik. Şimdiki hedefimiz de Avrupa’daki ve Türkiye’deki şube sayılarımızı artırarak daha çok kişiye iş imkanı ve istihdam kazandırmak. Bugün, markamız, üretim tesislerimiz ve şubelerimizle birlikte istihdam sayımız 3 bine yaklaştı” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de tam donanımlı iki üretim tesisine sahip olduklarını ve franchise noktalarına kendi lojistik araçlarıyla ücretsiz dağıtım yaptıklarını kaydeden Şeyhin, "3 bin 500 metrekare alana sahip yeni üretim tesislerimiz, son teknoloji üretim ekipmanları ve sürdürülebilir üretim prosesleri ile donatıldı. Avrupa’daki tesislerimiz de döner üretim alanında en iyilerinin başında geliyor. Avrupa’da sahip olduğumuz üretim tesislerimiz ile bir Türk markasının Avrupa’da hızlı ve kaliteli büyüme gücünü artıracağız. Bu sayede ürün kalitemizi daha da yükseltecek ve çevreye olan duyarlılığımızı artıracak bir alan oluşturduk. Ayrıca yeni üretim tesislerimizde çalışanlarımıza modern ve güvenli bir çalışma ortamı sunmaktan dolayı da mutluyuz. Bu yatırım, franchise noktalarımıza ve müşterilerimize daha hızlı ve daha verimli hizmet sunma kapasitemizi artırmamıza da olanak tanıyacak. Ürünlerimizi daha hızlı bir şekilde üretebilir ve teslimat sürelerini kısaltabiliriz. Bu da franchise noktalarımıza daha fazla esneklik ve rekabet avantajı sağlayacak" dedi.

“AR-GE çalışmalarımız sonucu 40 farklı baharatla özel bir sos hazırladık”
Gıda standartlarına uygun bir şekilde geleneksel lezzet dönere yeni bir tat katmak adına uzun AR-GE çalışmaları yaptıklarını belirten Şeyhin, "Özel soslu dönerin yeni adresi ve tadı olmak istedik. Uzun ürün geliştirme çalışmaları sonunda 40’a yakın baharatla tatlandırdığımız özel soslu dönerimizle 7’den 70’e her yaştan insanın damak tadına hitap ediyoruz. Özel soslu et döner ve tavuk dönerlerimizi incecik taş fırın lavaşlarıyla servis ediyoruz. Ayrıca çok sevilen ürünlerimizden olan May Tako’nun mucidi olduk. Döner sektörünün menüsüne yeni bir ürün eklenmesine öncülük ettik. Et döner ve tavuk döner başta olmak üzere menümüzde toplam 34 tane ana ve yan ürünle hizmet veriyoruz. Özellikle gençlerin en çok tercih ettiği 45 santimetrelik dürüm dönerimiz en popüler ürünler sıralamasının başında diyebilirim” diye konuştu.

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı)

Galatasaray Petrol Ofisi, son haftaya lider girdi

Ümraniye’de kaldırıma çıkan İETT otobüsü iş yerine daldı

Yalova MAG-DER’den öğrencilere eğitim

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarına başladı

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 0 (Maç devam ediyor)

Tekirdağ’da silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Aşere, Takrip ve Tayyibe İcazetnamesini alan kursiyer hocalar, kurra hafız oldu

CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı

Bisikleti ile Moğolistan’a giden İtalyan fizyoterapist Havran’da kayboldu

İsmail Yüksek’in ayak bileği bağında kopma tespit edildi

İstanbul Havalimanı 15-21 Nisan tarihlerinde Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

Türkiye oynayarak büyüyecek

Şampiyon Inter, Torino’yu Hakan Çalhanoğlu’nun golleriyle mağlup etti

Korhan Berzeg’e ait yeni bulgular dere yatağında aranıyor

Ticari taksi ile motosikletin çarpıştı: 4 yaralı

Önce zile bastı, sonra tetiğe

Balıkesir’de Briçte Egemenlik Turnuvası yapıldı

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: Biz hala Türkiye’yi yöneten partiyiz

Eyüpsultan’da otomobillere rastgele silahla ateş açan şüpheli 6 aracı kurşunladı

Osman Aşkın Bak: "Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ile Türkiye’nin turizm bölgelerini tanıtıyoruz"

AB Büyükelçisi Türkiye Delegasyon Başkanı İstanbul Yarı Maratonu’na katıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun ödül töreni yapıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu Frank van den Broek kazandı

Keşan’da kamyonetin çarptığı yaya yaralandı

Sınır ötesi e-ticarette hedef "bir numara" olmak

Etiler’de Nusret’e silahlı saldırı: Kurşun bankaya isabet etti, polisler kovalayıp ateş açtı

Lastiği patlayan otomobil bariyerlere çarptı

Bursaspor Divan Kurulu Toplantısı 8 Mayıs’ta yapılacak

Ünlü sanatçılar Altıeylül ve Balıkesir’in tanıtımı yapıldı

Yükleniyor