Gizli tehlike şah damarı tıkanıklığı

Gizli tehlike şah damarı tıkanıklığı

GÜNDEM 17.06.2023 17:33:20 0
Gizli tehlike şah damarı tıkanıklığı
Gizli ilerleyen şah damarı hastalıkları kalıcı ve geçici felç riski taşıyor. Hastalıkla ilgili uyarılarda bulunan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğurlucan, “Şah damarı darlığı sinsi bir hastalıktır. Darlık erken dönemlerde semptom göstermez” dedi.
Şah damarı tıkanıklığı erken dönemlerde semptom göstermeden ilerleyen hastalıktır. Zamanla damar sertliğine bağlı olarak darlarımızda daralma meydana geliyor. Yüksek tansiyon, sigara içmek, düzensiz beslenmek ve kolesterol yüksekliği gibi faktörler damar sertliğine sebep oluyor. Damarlarda meydana gelen bu daralma hastalığın erken dönemlerinde semptom göstermiyor. Risk faktörleri olan hastaların tarama testleri ve doktor kontrolü yaptırmaları gerekiyor. Şah damarlarında darlık derecesi ilerlediğinde geçici ve kalıcı felç durumları meydana geliyor. Baş dönmesi, denge şikayetleri, konuşma problemleri, unutkanlık, kol ve bacakta tutmama, ani işitme kaybı gibi semptomları olan hastaların doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor.
Şah damarı hastalıkları hakkında konuşan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğurlucan, “Şah damarları boynumuzun sağ ve sol yanında bulunan beynimizin beslenmesi için temiz kan taşıyan atar damarlardır. Yaşımızın ilerlemesiyle birlikte vücudumuz gibi damarlarımızda yaşlanabilir. Yaşlanmanın sağlıklı bir şekilde olması gerekiyor. Şah damarlarımızdaki darlıklar zaman içerisinde gelişebilir. Damarlarımızda oluşan bu anormal daralmanın en büyük sebebi damar sertliğidir. Bu sertliğe sebep olabilecek bazı risk faktörleri vardır. Ailede kalp ve damar hastalıklarının bulunması, yüksek tansiyon, sigara içmek, şeker hastalığı, spor yapmamak, düzensiz beslenmek ve kolesterol yüksekliği bu faktörlere örnek verilebilir” dedi.
“Şah damarı darlığı sinsi bir hastalıktır”
Şah damarlarında meydana gelen darlığının erken semptom göstermediğini belirten Uğurlucan, “Şah damarlarımızdaki darlıklar önemlidir. Zaman içerisinde daralmanın artmasıyla birlikte beynimize giden kan ve oksijen miktarı azalacaktır. Şah damarların içerisinde küçük küçük pıhtılar oluşabilir. Bu pıhtılar koparak beynimizin içindeki küçük damarlara gidince tıkanıklığa sebep olabilir. Damarlardaki darlıklardan dolayı unutkanlık, ani görme kayıpları, sağ ve sol tarafta tutmama, denge kayıpları ve duyma problemleri oluşabilir. Şah damarı darlığı sinsi bir hastalıktır. Darlık erken dönemlerde semptom göstermez. Darlık derecesi ilerlediğinde geçici ve kalıcı felç durumlarında kliniğimize başvurabilirler ama iş işten geçmiş olabilir. Şah damarı darlıklarında risk faktörleri olan kişilerin tarama testleri ve doktor kontrolü yaptırmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
“60 yaşına kadar erkekler kadınlara göre daha risklidir”
Hastalıkla ilgili şikayeti olan hastaların mutlaka kontrollerimi yaptırması gerektiğini dile getiren Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Uğurlucan, “60 yaşına kadar erkekler kadınlara göre daha risklidir. 60 yaşından sonra ise bu durum eşitlenir. Şikayeti olup hastaneye başvuru yapanların gerekli tetkikleri yapılıyor. Boyun damarlarının ultrasonografisi, tomografisi, anjiyografisi ve emar anjiyografisi yapılarak darlık derecesi belirleniyor. Herhangi bir şikayeti olmayan hastalar bile mutlaka doktor kontrollerini yaptırmalılar. 2020 ve 2022 yılları arasında tüm dünyayı etkileyen büyük pandemiden ülkemiz de geçti. Bu dönemde hastaneler covit-19 hastalarının tedavileri için kapatıldı. Sokağa çıkma yasağı uygulandı. Hastalığın yayılmaması gibi gerekli tedbirler alındı. Bu dönemde birçok konuda olduğu gibi sağlık konusunda da aksamalar yaşandı. Düzenli kontrollerimizi yaptıramadık. Baş dönmesi, denge şikayetleri, konuşma problemleri, unutkanlık, kol ve bacakta tutmama, ani işitme kaybı gibi semptomları olan hastalar vakit kaybetmeden doktor kontrollerinden geçmeliler” ifadelerini kullandı.

TSK'dan terör örgütlerine sert darbe! 23 terörist etkisiz hale getirildi

Doğancı ve Nilüfer barajları 10 yıl sonra doluluk rekoru kırdı!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında neler masaya yatırılacak?

UEFA’dan Halil Umut Meler’e görev

Bursa’nın coğrafi zenginlikleri güç birliğiyle değerini buluyor

Bursa'da sevgilisiyle tartışan genç kız bıçakla saldırdı

TL Eylül 2021'den bu yana en değerli seviyesine çıktı

31 Mart seçimlerinin kesin sonuçları belli oldu

BUÜ’den üniversite-sanayi işbirliğine yeni halka

Kocaeli'de dehşet! Sürü halinde başıboş köpekler yavru köpeği ve kediyi parçaladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, Gazze sınavını en başarılı veren ülkelerden biri"

Gaziantep'te TIR ile minibüs çarpıştı: 8 kişi hayatını kaybetti

Bursa’da kamyon altında kalarak hayatını kaybeden kadın toprağa verildi

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa 355 milyonluk ceza

Otomotiv ihracatı Nisan ayında yüzde 2 arttı

Bursa Şehir Hastanesi, ’Anne dostu hastane’ oldu

Diyanet 2024 kurban kesim bedelini açıkladı! yurt içi 11.750 TL, yurt dışı 4.750 TL!

Prof. Dr. Kuzu: Hava kirliliğinin asıl nedeni trafik!

Trafik kazalarında can kaybı artıyor! 1 milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor

Numara taşıma rekoru kırıldı! 180 milyondan fazla numara taşındı!

Gürsu Belediyesi kadın çalıştayına hazırlanıyor

Akaryakıta müjde: Benzin ve motorine 1.5 TL indirim geliyor

Kütüphane müdavimleri ödüllerine kavuştu

Dünyanın en büyüğü Kyzikos’ta

Minik öğrenciler ilk namazlarını kılıp seccadelerini aldı

Eşrefoğlu Rumi vefatının 555. yılında İznik’te anıldı

Bursa’da tehlikeli yolculuk

Bu çiçeği koparmanın cezası 387 bin 141 TL

Sibergöz-38 operasyonu: 51 dolandırıcı yakalandı! 62 milyon lira ele geçirildi!

İnegöl'de piyano yıldızları sahne aldı

Yükleniyor