HÜSEYİN ŞAHİN İÇ GÜVENLİK PAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

“ TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER GÜVENCE ALTINA ALINACAK”

SİYASET 20.02.2015 10:46:17 0
HÜSEYİN ŞAHİN İÇ GÜVENLİK PAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, son zamanlarda bir takım marjinal grupların toplantı ve gösteri yürüyüşü adı altında düzenledikleri eylemlerin şiddetle sonuçlandığını söyledi. Şahin, eylemlerde vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin tehdit edildiğini, can ve mal güvenliklerinin tehlikeye atıldığını, devlete ve esnafa ait bina, araç ve mallara zarar verilip yakıldığını hatta bu eylemlerin kimi zaman yağma girişimlerine dönüştüğünü vurguladı. Bu gibi gerekçelerle özgürlük-güvenlik dengesini bozmadan yeni tedbirler alınmasının zaruri hale geldiğini belirten Şahin, “Suç işlenmesinin önlenmesi, vatandaşlarımızın kendilerini güvende hissetmelerinin sağlanması, vatandaşın canına, malına kast eden, esnafın ticaret ve alışveriş hakkını elinden alan saldırıların engellenmesi için, mevcut düzenlemelere ilave olarak önleyici tedbirlerin alınması gerekli hale gelmiştir” dedi.


1/995 esas numaralı İç Güvenlik Reformu Kanun Tasarısı ile temel olarak beş kanunda ve toplam yirmi bir kanunda değişiklik yapılacağını kaydeden Milletvekili Hüseyin Şahin, şu bilgileri verdi:
“Molotof, Ceza Kanunu’nda tanımlanan silah kapsamına girmekle birlikte, ismen zikredilmemektedir. Yargıtay içtihadıyla molotof kokteyli kullanılması suç sayılmaktadır. Bu içtihatta, molotof kullanılıp can ve mala zarar verildikten sonra silah gibi ceza verilmektedir. Bir kişinin, eline molotof alarak etrafı yakıp yıkma teşebbüsünde bulunması halinde kolluğun bu saldırıyı önlemek için müdahale etme imkânı bulunmamaktadır. Böylece molotof öldürücü etkisi olan bir silah gibi kullanılmaktadır. Getirilen düzenlemeyle; halkın tek tek veya toplu halde bulunduğu alanlarda, molotof, el yapımı patlayıcı, demir bilye ve sapan kullanmak suretiyle insanların hayatını tehlikeye atanlar ve malını yakıp yıkanlara karşı, polise “saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde” zor ve silah kullanma yetkisi verilmektedir. 1991 yılında İstanbul’da bir mağazaya atılan molotof sonucunda 11 vatandaşımızın hayatını kaybettiği ve 14 vatandaşımızın ciddi şekilde yaralandığı, keza İstanbul’da 2009 yılında bir belediye otobüsüne atılan molotofla Serap Eser kızımızın vefat ettiği bilinmektedir. Son 6 yılda molotofla yapılan 5.458 saldırı olayında 3 polis ve 4 sivil vatandaş olmak üzere 7 insanımız şehit edilmiş, 406 polis, 1 asker ve 127 vatandaşımız yaralanmıştır. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerde molotof kullanılması, üretilmesi ve satılması suç sayılmaktadır”.
Şahin, bonzainin eroin sayılacağına dikkat çekerek, “Bonzai gibi isimleri olan sentetik uyuşturucuları satanlar kanundaki boşluktan yararlanıp daha az ceza alıyorlar. Bonzai eroinle aynı kapsama alınarak bu uyuşturucuyu satanlar ve kullananlar aynı derecede ağır ceza alacaklar. Okul, yurt, ibadethane ve kışlaya 200 metre mesafe içinde uyuşturucu kullanımı ve satışına verilen cezalar artırılmaktadır. Böylece, bu maddeleri satanların, satıcı ve kullanıcı ayrımından yararlanarak, “sadece kullanıcıyız” diyerek daha az ceza almalarının önüne geçilmektedir. 2014 Aralık ayında hükümetimiz tarafından faaliyete geçirilen Narkotimler’in de sürece katılması ile birlikte, ülke genelinde uyuşturucu ile mücadele kapasitemiz artmış olacaktır. Silah taşımaya 1 yıl ceza verilirken, sapan taşımaya 2 yıl ceza getirildiği iddiası tamamen gerçek dışıdır. Ateşli silahlarla ilgili kanunda, ateşli silahlar ve patlayıcı maddelerin ruhsatsız olarak bulundurulması halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda ruhsatlı dahi olsa silah ile toplantı ve gösterilere katılmak ayrı bir suç oluşturmaktadır. Bir şahıs, ruhsatsız silahla toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılması halinde hem ruhsatsız silah bulundurmak ve hem de silahla toplantı ve yürüyüşe katılmaktan iki ayrı ceza görecektir. İddia edildiği gibi; toplantı ve gösteri yürüyüşleri dışındaki alanlarda sapan veya demir bilye bulunduran kişiye herhangi bir ceza verilmesi söz konu değildir. Ancak bir şahıs, sapan ve demir bilye ile toplantı ve yürüyüşlere katılıyor ve ise işte bu suç olarak değerlendirilecektir. Bu malzemelerin silah gibi kullanıldığında öldürücü ve yaralayıcı etkisi bilinmektedir. Yapılacak düzenlemeyle toplantı ve gösteri yürüyüşlerine taş, sopa, demir bilye, havai fişek, yakıcı ve yaralayıcı maddelerle katılanlara verilecek cezalar artırılmaktadır. Bu sayede sapan ve demir bilyelerin silah gibi kullanılması önlenecektir” dedi.


Nilüfer Belediyesi ’Belediye Kütüphaneleri Bölge Semineri’ne ev sahipliği yapıyor

Burhaniye Belediyesi Fen İşleri ekipleri çalışmalarına devam ediyor

Dr. Doğan: "20’li yaşlar cilt bakımı rutinine başlamak için ideal bir zaman"

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde bir aracın lastiği patladı: Kilometrelerce araç kuyruğu havadan görüntülendi

Taste Of The World Dünya Lezzetleri CarrefourSA’da buluştu

Babasıyla aynı adı taşıdığı için muhtarlığı düşmüştü, YSK kararını verdi

Kadıköy Fikirtepe’de 2 metrobüs kaza yaptı

Selma ninenin ördüğü bereler Cudi Dağında Mehmetçik’i ısıtacak

Ayakkabı hırsızlığı suçu ile aranan çocuk yakalandı

"İngiltere’nin sigarayla mücadele konusunda almış olduğu kararı destekliyoruz"

Başkan Şadi Özdemir: "Nilüfer tehlikenin eşiğinde"

Doğa uyanıyor: Tarlalarda papatya şöleni

Kağıt yırtmak Down sendromlu genç kızın terapisi oldu

Bursaspor, deplasmanda 1 maç seyircisiz oynama cezası aldı

15 yıl kesinleşmiş hapis cezası vardı: Deldiği duvardan kaçmaya çalıştı

İşadamına uygunsuz görüntülerle şantaj mahkemeye taşındı

Sultangazi’deki çocuk kütüphanesinde birbirinden renkli etkinlikler düzenleniyor

Çocuklar 23 Nisan’ı Ataşehir’de büyük neşeyle kutlayacak

Fatih’te durağa yanaşan İETT otobüsü, başka bir otobüse çarptı: Bazı yolcular hafif şekilde yaralandı

TAV’ın beş havalimanına Frankfurt’da ödül

İzmit’te "Yeni Nesil Yerel Yönetimler Akademisi" kuruluyor

Yanan sandalye fabrikası havadan görüntülendi

Market alev alev yanmıştı, tahribatın boyutu ortaya çıktı

Bursa’dan TEKNOFEST’E rekor katılım

Asker eğlencesinde havaya ateş açan şüpheli yakalandı

Mudanya’da polis uyuşturucuya göz açtırmıyor

Osmanlı döneminde şehzade sünnetlerinde ikram edilen ’zerde’ tatlısı yarışmada birinci oldu

Yakup Altun Stadı’nda sentetik çim seriliyor

Gelecek Etki Fonu’ndan OctaiPipe’ye 3 milyon sterlin yatırım

Babaeski’de yol kontrol noktasında KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı

Yükleniyor