İbrahim Öztek: “Yağlı Güreş Dünya Federasyonu’nu artık kurmalıyız”

İbrahim Öztek: “Yağlı Güreş Dünya Federasyonu’nu artık kurmalıyız”

GÜNDEM 24.12.2023 19:00:51 0
İbrahim Öztek: “Yağlı Güreş Dünya Federasyonu’nu artık kurmalıyız”
Dünya Aba Güreşi Federasyonu Kurucu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, milli sporlara sahip çıkılması gerektiğini dile getirerek, “Yağlı Güreş Dünya Federasyonu’nu artık kurmalıyız” dedi.
Dünya Aba Güreşi Federasyonu Kurucu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan ve 662 yılını dolduran yağlı güreşin merkezinin Türkiye olduğunu tüm dünyaya göstermek için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Aba güreşlerinin 50-60 ülkeye tanıtılmış olmasına rağmen devlet olarak yeterli sahip çıkılmadığını dile getiren Öztek, “Biz devlet ve millet olarak sporlarımıza sahip çıkıp, resmen dünyaya tanıtamıyoruz. Neden derseniz; judo, karate, tekvando, sambo, vuşu, furaş ve daha birçok spor düne kadar geleneksel diye isimlendirilirken, bugün hepsi dünyaca tanındı ve çoğu olimpik sporlar oldu. Aba güreşimizi 50-60 ülkeye tanıtmış olmamıza karşın devletçe sahiplenemiyoruz. Yağlı güreşimiz de öyle. Daha önce de Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin tüm dünya devletlerine açılması ve Dünya Yağlı Güreş Federasyonu’nun Türkiye tarafından ivedi kurulması gerektiğini dile getirmiştim. Bu kuruluşun Türkiye’ye neler kazandıracağını da belirtmiştim” diye konuştu.

“Köstence’de yağlı güreş semineri verildi”
İbrahim Öztek, geçtiğimiz günlerde Kuzey Makedonya Geleneksel güreşler Federasyonu Başkanı Hamid Bakiya’dan bir davet mektubu aldığını ifade ederek, "Hamid Bakiya aynı zamanda bizim kurmuş olduğumuz Dünya Aba Güreşi Federasyonu’nun da Makedonya Başkanı’dır. Beni 2024 yılında Kuzey Makedonya’da yapılacak olan Balkan yağlı güreşleri turnuvasına davet ediyordu. Dolneni kentine bağlı Debreşte köyünde yapılan yarışmalara Balkan ülkeleri yanı sıra bazı Avrupa ülkelerinin de katıldığını gördüm. 2023 Nisan sonu yapılan yarışmalara Edirneli güreşçilerin de katıldığını öğrendim. Hamit Bakija’nın ekibi 3-4 Eylül’de Romanya Köstence’de yağlı güreş semineri vermiş ve basın yayın organları karşısında yağlı güreşi tanıtmıştır" açıklamasında bulundu.

“Balkanlarda 500 yıldır devam eden bir Osmanlı mirasıdır”
Yağlı güreş kültürünün Balkanlarda uzun süredir olduğunu söyleyen İbrahim Öztek, “TİKA ve K. Makedonya kültür bakanlığınca 7 yıldır Üsküp’ün Studeniçan köyü çayırlarında aralıksız olarak yapılan yağlı güreşler konusunda, Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu ve Eğitim, Kültür, Spor ve Ekoloji (AKSİ) Derneği başkanı Yaşari’nin belirttiğine göre bu gelenek bu bölgede 500 yıldır devam eden bir Osmanlı mirasıdır. Bunun yanı sıra Yunanistan’da Gümülcine’de, Bulgaristan Şumnu’da yağlı güreş turnuvalarının yapıldığını ve birçok ülkeden sporcuların buradaki yarışmalara katıldığını izliyoruz. Seyircisi de birkaç bini geçiyor” açıklamalarında bulundu.

“Balkan, Avrupa ve dünya yağlı güreş federasyonları ivedi kurulmalıdır”
Kültürel mirasın korunması için gerekli federasyonların hızlı bir şekilde kurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Öztek, “Görülüyor ki, yağlı güreşimiz sessiz adımlarla Balkanlar’dan Avrupa’ya yayılıyor ve dünyada tanınıyor. Geleneksel sporlara merak ve ilgi giderek artıyor. Bu arada yağlı güreşimiz de Aba güreşi gibi mahalli olmaktan çıkmıştır. Ama devletimiz bu sporlara yeterince sahip çıkmıyor. Organizasyonları derneklere veya kişilere bırakıyor. 2024 yılında yabancı bir organizatör tarafından Eyfel kulesi dibinde dünya yağlı güreş şampiyonası düzenlediğini duyarsak da hiç şaşırmayalım. Israrla belirtiyorum ki, yarın bir gün Makedonya veya Yunanistan kalkar da biz Avrupa veya Dünya yağlı güreş federasyonunu kurduk ve tescil ettirdik derlerse biz ne yaparız. Sadece bakakalırız. Dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan ve 662 yılını dolduran Yağlı güreşimizin merkezinin, serbest güreş gibi başka ülkelerde, yabancı şehirlerde federasyonlaşması bizi derinden yaralar. Onun için bir tüzük hazırlayarak, Balkan, Avrupa ve dünya yağlı güreş federasyonları ivedi kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Yükleniyor