Kabe´deki inşaat bitiyor tavaf alanı büyüyor

Suudi Arabistan´ın dört yıl önce başlattığı Kabe-i Muazzama´da metaf alanını büyütme çalışmaları son safhaya geldi. Onlarca vinç gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor.

GÜNDEM 11.09.2015 12:02:04 0
Kabe´deki inşaat bitiyor tavaf alanı büyüyor

 

Kabe´deki çalışmalarda ana akslardaki devasa taşıyıcı unsurların inşaatları bitti. Otoban görünümündeki üst kat, tavaf sırasındaki kalabalığın ürpertici rakamlara çıkacağının işaretlerini veriyor. Daha önce 2 milyon kişinin tavaf edebildiği Kabe´de yeni genişletme çalışmaları ile aynı anda 3.5 milyon kişi ibadet edebilecek.

Kabe´deki çalışmalarda zemin yüzde 60 oranında büyüyecek. Kraliyet ailesine ait Ecyad kalesi tarafındaki eski misafirhanenin yıkılması değerlendiriliyor. Ancak bina halâ kullanılıyor.

Üç farklı katta hacı adayları genişleyen halkalar halinde tavaflarını yapabilecek. Daha önce sekizgen şeklinde elipse yakın olan üst katların bu defaki büyütme çalışmalarında tam daire şeklinde inşa edilmesi de
tavaf üst kattan olmuyor endişelerini ortadan kaldıracak. Özellikle Türk hacı adayları edeben zemin katlarda tavaf ediyorlar. Suudi yöneticilerinin Kabe-i Muazzama´da bir katı tamamen kadınlara tahsis etme planı müslümanlardan destek görüyor. Tavaf sırasında ani kalabalıklaşmalar da kadın ve erkek hacıların bir aradaki tavafları büyük sıkıntı veriyor.

Kabe´nin büyütülmesi çalışmalarında bu yıl ana imalatların bitirilerek ince işçiliklere başlanması dikkat çekiyor. Özellikle devasa klimaların milyonlarca insanı serinleteceği klima sistemleri devasa borularla
hazırlanıyor. Bu sistemlerin 24 saat 365 gün hiç durmadan çalışma prensibi ile hizmet vereceğinden dolayı iklimlendirme çalışmalarına büyük titizlik gösteriliyor. Kabe-i Muazzama´nın her köşesi inşaat şantiyesi
görünümünde bulunuyor. Bu sebeple hacılara Kabe´ye girebilmeleri için 4-5 kapıdan geçiş imkanı veriliyor. Bu da bazı bölgelerde yığılmalara sebep oluyor. Mekke-i Mükerreme´de yeni otellerin hizmete girmesi ile hac ve umre ziyaretlerinde aynı anda 5 milyon kişiyi misafir etmeyi planlayan Suudi yöneticiler bu konudaki yatırımları aralıksız ve hızlı bir şekilde yerine getiriyor. İş makinalarının yoğunluğundan dolayı
Mekke-i Mükerreme´de mazot sıkıntısı yaşanıyor. Su tankerlerine mazot verilmesine sınırlama getirildi. Şehirde kullanım suyu ile alakalı yeni yatırımların yapılması gündemde bulunuyor.

Yoğun çalışmalar sebebiyle gece gündüz çekiç ve vinç sesleri arasında tavaflarını yapan hacı adayları Kabe´yi görünce yaşadıkları huzur ve huşudan bir şey kaybetmiyor. Büyük bir huşu içerisinde milyonlarca insan hiç ara verilmeden Beytullah´ı tavaf etmeyi sürdürüyor. Bu kadar yoğun ziyaret arasında ciddi bir problem yaşanmadan inşaat çalışmalarının devam etmesi, hacı adaylarını sevindiriyor.
Servislerle kabeye 3-4 kilometre uzaklıktaki otellerinden tavafa gelen Türk hacılar verilen hizmetlerden memnun olduklarını ifade etti. Cuma namazlarında yollar, caddeler insanlarla doluyor. Milyonlarca mümin sokaklarda namazlarını kılıyor. 


Gazze'de can kaybı 32 bin 623'e yükseldi

Bursa'da patlama ve yangın sonrası bodrumda ceset bulundu

Bursa'da gençlere müjdeler: Gençlik Merkezleri 50'ye Çıkıyor, YKS Kursları 15'e Ulaşıyor

Nilüfer'e 300 kişilik kız öğrenci yurdu kazandırılıyor

Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Yükleniyor