Kadın yumurta hücrelerinin kalitesini artırmada kök hücre tedavisi umut olacak

Kadın yumurta hücrelerinin kalitesini artırmada kök hücre tedavisi umut olacak

GÜNDEM 12.10.2023 15:15:51 0
Kadın yumurta hücrelerinin kalitesini artırmada kök hücre tedavisi umut olacak
Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsü Kurucu Üyesi ve Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. H. Seda Vatansever’in kısırlık tedavisinde embriyonik bağ dokusunu oluşturan hücrelerden elde edilen kök hücreleri kullanmayı hedefleyen çalışması, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’ndan (TÜSEB) destek aldı.
Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile sağlık alanında yeni teknolojiler geliştirerek planlı ve sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlamak amacıyla kurulan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Kurucu Üyesi ve Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. H. Seda Vatansever’in kısırlık tedavisinde önemli rol oynayacak olan “In vitro Oosit Matürasyonunu Destekleyen Mezenkimal Kök Hücre Kaynaklı Eksozomlarda LINE-1, Orf1 ve FTO Varlığının Araştırılması” başlıklı projesine destek verdi. Tıp dilinde “infertilite”, toplum arasında ise “kısırlık” olarak bilinen sorun, çocuk sahibi olmak isteyen pek çok çift için büyük bir problem. Üreme sistemine bağlı olan bu sağlık sorunu, tek bir sebebe bağlı olabildiği gibi birkaç faktörün birleşmesi ile de gerçekleşebiliyor. Kadınlarda kısırlığa neden olan sebepler arasında “oosit” (kadın yumurta hücresi) kalitesine ait problemler ön plana çıkıyor. Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Kurucu Üyesi ve Bilimsel Araştırmalar Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. H. Seda Vatansever’in projesi de oosit kalitesi ve olgunlaşmasında, insan hücrelerinin bağ dokularında bulunan erişkin haldeki kök hücrelerden elde edilen küçük parçacıkların (eksozom) oosit olgunlaşması üzerinde oluşturduğu değişiklikleri inceliyor.
Bilimsel araştırmalarda niteliğin önemine vurgu yapan Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Çalışmalarını sürdüren bilim insanlarımız büyük bir verimlilikle bilimsel yayın üretmeye ve proje geliştirmeye devam ediyor. Gerek Türkiye’den gerekse yurt dışından alınan proje fonları ve kabuller de yürüttüğümüz projelerin niteliğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
“Üniversite olarak akademisyenlerimizin araştırmalarına destek vermeyi en önemli önceliklerimizden biri olarak görüyoruz” diyen Prof. Dr. Şanlıdağ, “Diğer yandan TÜSEB gibi değerli kurumların sağladığı destekler bilimsel üretkenliğin ve verimliliğin artmasına büyük bir katkı sağlıyor” vurgusu yaptı. Prof. Dr. Şanlıdağ, yakın zamanda destek alan yeni projeler ile ilgili açıklama yapacaklarını da sözlerine ekledi.

“Yürüttüğümüz projenin sonuçları kısırlık tedavisinde yeni bir ufuk açacak”
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’ndan destek alan araştırma projesi ile kök hücrelerden elde edilen ürünlerin kullanımı ile kadınlarda yumurta hücrelerinin kalitesini artırmada nasıl bir rol oynayacağını araştırdığını söyleyen Prof. Dr. H. Seda Vatansever, “Çalışmamız, oosit olgunlaşmasını inceleyerek klinik çalışmalar için ön veri sağlayacak” ifadesini kullandı.
“Özellikle olgunlaşmamış oositlerin yumurtalık dışında olgunlaşmasının tetiklenmesi kısırlık tedavisi açısından son derece önemli” diyen Prof. Dr. Vatansever, “Yürüttüğümüz projenin sonuçları, yeni oosit üretme ortamlarının da oluşturulmasını sağlayarak kısırlık tedavisinde yeni bir ufuk açacak” ifadesini kullandı.

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Fatih’te 4 katlı binada çıkan yangında 2 kişi yaralandı

Yükleniyor