Kayseri - Yerköy yüksek hızlı tren hattına 1.2 milyar euroluk kredi sağlanacak

Kayseri - Yerköy yüksek hızlı tren hattına 1.2 milyar euroluk kredi sağlanacak

GÜNDEM 5.01.2024 18:57:10 0
Kayseri - Yerköy yüksek hızlı tren hattına 1.2 milyar euroluk kredi sağlanacak
Uluslararası ihracat kredi kuruluşları, Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) öncülüğünde Yerköy-Kayseri hızlı tren hattı için 1,2 milyar euro finansman sağlayarak kredi sözleşmesine imza attılar.
Kayseri ve Yerköy arasında gerçekleştirilecek, UK Export Finance’in (UKEF), diğer ihracat kredisi kuruluşları ve MUFG bankası ile birlikte 1.2 milyar euro kredi sağladığı yeni yüksek hızlı elektrikli demiryolu hattının kredi sözleşmesi yapıldı. Törene, Birleşik Krallık Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch katıldı. Törende açıklamalarda bulunan Badenoch, “Türkiye, Birleşik Krallık için büyük iş fırsatları sunmaktadır. Türkiye ile yeni ticari ilişkilerimize imkan sağlayacak görüşmelere başlamaktan da büyük bir heyecan duyuyorum” dedi.
Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki güçlü ticari ilişkilerin göstergesi olan bu finansman Birleşik Krallık’ın sürdürülebilir, büyük ölçekli bir ulaşım projesinin geleceğini güvence altına almak için Türkiye ile üçüncü kez birlikte çalışmasına da işaret ediyor. İlk proje 2022 ikinci proje ise 2023’te gerçekleşmişti.
Etkinliğe, Birleşik Krallık’ın Ankara Büyükelçisi Jill Morris, Birleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve üstlenici şirketlerin yetkilileri katıldı.
“Türkiye, Birleşik Krallık için büyük iş fırsatları sunmaktadır”
Mevcut ticaret anlaşmasının 21’inci yüzyıla uygun bir hale getirmek için yapılacak görüşmeler öncesinde Türkiye’de olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Birleşik Krallık İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch, “Büyük ekonomisi ve stratejik konumu ile Türkiye, Birleşik Krallık için büyük iş fırsatları sunmaktadır. Türkiye ile yeni ticari ilişkilerimize imkan sağlayacak görüşmelere başlamaktan da büyük bir heyecan duyuyorum. Proje, Türk müteahhitlik firmaları Doğuş İnşaat, Çelikler ve Özkar’ın oluşturduğu ortak girişim tarafından hayata geçirilecek. Doğuş, Çelikler ve Özkar aynı zamanda yeni açılan Ankara - Sivas Yüksek Hızlı Demiryolu’nun da ana müteahhitleriydi. Bu, UKEF, SACE ve OeKB’nin Türkiye’ye ortak olarak destek verdiği üçüncü yüksek hızlı demiryolu projesi olacak ve bu destekleri, şu anda çok daha sürdürülebilir bir demiryolu ağı için 900 kilometreden fazla ray döşenmesine yardımcı olmakta” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin demiryolu altyapısına 70 milyar dolar tutarında ek yatırım yapmayı planlıyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı yazılı açıklamada, UKEF’in Türkiye’nin demiryolu ağını genişletme çabalarına verdiği desteği memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Türkiye’nin demiryolu sektörü projelerine son üç yılda 6,5 milyar euro finansman sağlandı. Önümüzdeki 30 yılda rekabet gücünü ve verimliliği artırmak amacıyla Türkiye’nin demiryolu altyapısına 70 milyar dolar tutarında ek yatırım yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
"Bu proje standart demiryolu bağlantısı açısından ülkemiz için çok değerli"
Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Kerem Dönmez de Birleşik Krallık’ın Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından olduğunu belirterek, “İkili ilişkilerin ekonomik, ticari ve kültürel işbirliği yoluyla her geçen gün daha da güçlenecek. Türkiye, kıtalar ve bölgeler arasındaki coğrafi konumu doğrultusunda uluslararası taşımacılığı desteklemek için çeşitli projeler yürütmektedir. Aynı zamanda düşük karbon salınımı konusuna da derinlemesine odaklanıyoruz. Bu projenin hayata geçirilmesinin, standart demiryolu bağlantısı açısından ülkemiz için çok değerli olacağına inanıyoruz” dedi.
"Türkiye’nin her yerini birbirine ve dünyaya bağlamaya devam edeceğiz"
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ise sürdürülebilir, güvenli, etkin ve verimli bir ulaşım altyapısı oluşturmanın her zaman öncelikleri olduğunu belirterek, "Son 20 yılda ulaştırma sektörüne yaptığımız büyük yatırımlarla hayata geçirdiğimiz hizmetler sayesinde vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükselttik. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye’nin her yerini önce birbirine, sonra da dünyaya bağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 2 (Maç sonucu)

Esenyurt E-5 yan yolda tır refüje çıktı

Tunca Nehri’nde öğrenciler ve vatandaşlar çöp topladılar

Kuzey Londra derbisinde kazanan Arsenal

Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Bandırmaspor: 1

Trendyol 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım oldu.

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı)

Galatasaray Petrol Ofisi, son haftaya lider girdi

Ümraniye’de kaldırıma çıkan İETT otobüsü iş yerine daldı

Yalova MAG-DER’den öğrencilere eğitim

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarına başladı

Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor: 0 (Maç devam ediyor)

Tekirdağ’da silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Aşere, Takrip ve Tayyibe İcazetnamesini alan kursiyer hocalar, kurra hafız oldu

CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı

Bisikleti ile Moğolistan’a giden İtalyan fizyoterapist Havran’da kayboldu

İsmail Yüksek’in ayak bileği bağında kopma tespit edildi

İstanbul Havalimanı 15-21 Nisan tarihlerinde Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

Türkiye oynayarak büyüyecek

Şampiyon Inter, Torino’yu Hakan Çalhanoğlu’nun golleriyle mağlup etti

Korhan Berzeg’e ait yeni bulgular dere yatağında aranıyor

Ticari taksi ile motosikletin çarpıştı: 4 yaralı

Önce zile bastı, sonra tetiğe

Balıkesir’de Briçte Egemenlik Turnuvası yapıldı

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: Biz hala Türkiye’yi yöneten partiyiz

Eyüpsultan’da otomobillere rastgele silahla ateş açan şüpheli 6 aracı kurşunladı

Osman Aşkın Bak: "Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ile Türkiye’nin turizm bölgelerini tanıtıyoruz"

AB Büyükelçisi Türkiye Delegasyon Başkanı İstanbul Yarı Maratonu’na katıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun ödül töreni yapıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu Frank van den Broek kazandı

Yükleniyor