KEMİKLER GELİNLERİN ?BAŞ TACI? OLDU

5 Yıldır kemiklerden çeşitli ürünler üretiyor

KÜLTÜR SANAT 18.12.2018 16:12:23 0
/kanal16haber.com/2018-12/18/170233866b.mp4
KEMİKLER GELİNLERİN ?BAŞ TACI? OLDU

Bursa´nın Osmangazi ilçesinde Koruyucu İş Hanı´ndaki küçük atölyesinde el sanatlarıyla uğraşan 58 yaşındaki Karazeybek, yaklaşık 35 yıldır sedefkarlık yaptığını söyledi.



Son 5 yıldır kemiklere ilgi duyduğunu dile getiren Karazeybek, manda, koç ve sığır boynuzundan, büyükbaş hayvanların da bacak kemiğinden kolye, broş, tarak ve gelinler için taç yaptığını aktardı. 

Doğal malzemelerin sağlıklı olduğu için daha çok tercih edildiğini vurgulayan Karazeybek, "Doğal malzemeler, plastik gibi elektrik tutmuyor, elektriklenme yapmıyor. Yani vücuda negatif enerji veren yapıları yok. Organik dokular, yeterince steril edildiyse oldukça sağlıklı ve yararlı malzemeler." dedi. 



Karazeybek, tavsiye üzerine kemikten gelinler için taç yaptığını ifade ederek "Özel tasarım sonucunda kemikten taç yapmaya başladım. Yaklaşık 35 yıldır doğal malzemelerle çalıştığımı bilen modacılar ´Kemikten taç yapabilir miyiz?´ diye sordular. Ben de biraz düşündüm, olabileceğini söyledim ve serüven başlamış oldu." diye konuştu. 



Kemiklerin sıkı ve sert olmasının yanı sıra aynı zamanda işlenebilir bir dokuya sahip olduğunu, bu nedenle gelinlik aksesuarı olarak taca uygulamayı düşündüğünü dile getiren Karazeybek, taç yapımında genellikle büyükbaş hayvanların bacak kemiklerini ve boynuzlarını kullandığını söyledi. Karazeybek, kemikten taç yapma sürecini şöyle anlattı:



"Bacak kemiklerini kasaplardan alıyorum. Daha sonra sterilize ediyoruz. İçinden yağının atılmasının ardından kemik beyazlıyor. Beyazlama ile birlikte kurutulmaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra kemik ikiye ayrılıyor ve her iki tarafından kalın parçalar çıkarılıyor. Zımpara ile düz hale getirdikten sonra kemikleri çalışmaya başlıyorum. Üzerine desenler çiziliyor ve kıl testere vasıtasıyla kesiliyor. Tasarlanacak modeli elimize aldığımız parçalarla yapıyoruz."



Boynuzdan ürün yapacağı zaman genellikle bir yıl çürümeye bıraktığına işaret eden Karazeybek, "Bunda da sterilize söz konusu oluyor. Boynuzla birlikte ne kullanılacaksa onu da hazır hale getiririz. Boynuza sert bir şeyle baskı uygulayıp tabaka haline getiririz. Ürüne göre düz veya oval şekil veririz." dedi.



- Avrupa ülkelerinden de isteniyor

Gelin tacı yaparken sedef, çiçek, bakır gibi malzemeler kullandığına dikkati çeken Karazeybek, "İsteğe göre yapılıyor tabii. Reçine ile bunları birleştiriyoruz. Son olarak da cila ve kaplama yaparak ürünü hazır hale getiriyoruz. Kemik ve boynuzdan yaptığımız broş kolye ve tarak gibi ürünler de benzer süreçten geçiyor. Sadece son işleme kısımlarında şekil verirken değişiklik oluyor." diye konuştu.



Taç yapımının birkaç gün sürebildiğini anlatan Karazeybek, şunları kaydetti:

"Bazı modacılar, taleplerini belirliyorlar ve bize iletiyorlar. Biz de gelinler için ne istenmişse taç, tarak, kolye, broş gibi aksesuarları yapıyoruz. Özel sipariş üzerine ürünler yapıyoruz. Boynuz ve kemikten olan ürünlere Avrupa ülkeleri oldukça ilgili. Yanımda bulunan asistanla yurt dışındaki firmalarla iletişime geçip sipariş alıyoruz, üretip gönderiyoruz. İnternet yardımıyla görseller paylaşılıyor. Bunları beğenenler site üzerinden iletişime geçip sipariş verebiliyor. Geçen yıl özel sipariş üzerine kemikten yaptığımız taçlardan yurt dışına 50, yurt içine de 30 adet sattık. Bu yıl da satışlarımız çok iyi seviyede. Yurt dışında el işlerine karşı özel bir ilgi ve önem var. Hollanda, Norveç, Danimarka, Fransa, İngiltere gibi ülkeler bu tarz doğal malzemelere karşı daha yatkın ve siparişler bu ülkelerden geliyor."


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor