"Kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verilecek"

"Kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verilecek"

GÜNDEM 25.12.2023 11:28:26 0
’Yarısı Bizden’ kampanyasına ilişkin açıklamalarda bulunan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Program çerçevesinde kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verilecek. Destek miktarı bağımsız bölümlerin maliyetine göre değişmeyecek. Bunun 700 bin TL’si hibe, 100 bin TL’si tahliye desteği, 700 bin TL’si de kredi desteği olarak verilecek. Verilen kredi ilk yıl faizsiz, 10 yıl vadeli olacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Yüzyılın Dönüşümü İstanbul’ programında İstanbul’un kentsel dönüşümdeki yol haritasını açıkladı. İstanbul’un dönüşümünde "Yarısı Bizden" kampanyası ile kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verilecek. Kampanyaya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Program çerçevesinde kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verilecek. Destek miktarı bağımsız bölümlerin maliyetine göre değişmeyecek. Bunun 700 bin TL’si hibe, 100 bin TL’si tahliye desteği, 700 bin TL’si de kredi desteği olarak verilecek. Verilen kredi ilk yıl faizsiz, 10 yıl vadeli olacak. Kredilerin ödemesine evler tamamlandıktan sonra başlanacak, ilk yılı faizsiz tahsil edilecek. Kalan yıllarda kredi maliyet oranı TÜFE’nin yarısı kadar olacak. Vatandaş ruhsatı aldıktan sonra anlaştığı müteahhidi bildirecek, ödemeler inşaat seviyesine göre aşamalı olarak yapılacak” dedi.

"Öncelik oy birliği olan yapılarda"
Bakanlık verilerine göre “Yarısı Bizden” kampanyasına İstanbul’da toplam 1 milyon 233 bin bağımsız bölüm için müracaat yapıldığını da hatırlatan Özelmacıklı “Dönüşümün öncelikli olarak yüzde yüz anlaşma sağlanan binalardan başlayacağını değerlendiriyoruz. Yüzde yüz uzlaşma sağlanan bina sayısı 14 bin olarak açıklandı. Bu da yaklaşık 72 bin bağımsız bölüme denk geliyor. Şimdiye kadar 800 bine yakın bağımsız bölümün dönüşüme girdiği İstanbul’da, 170 bin 941 bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam ediyor” dedi.

"İstatistikler ile İstanbul"
Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’nin 2021 yılı verileri üzerinden de İstanbul’un yapı stoğu hakkında bilgiler veren Özelmacıklı, “İstanbul’da yaklaşık 1 milyon 448 bin 341 adet yapı birimi bulunuyor. Bu yapılar içinde 6 milyon 384 bin 524 adet bağımsız birim konut işlevi ve 1 milyon 176 bin 474 adet bağımsız birim ise işyeri işlevi görüyor. İstanbul içindeki yapılar yapım yılı ve ilçe dağılımına göre hesaplandığında, 246 bin 47 yapı 1980 öncesi 538 bini ise 1980-2000 yılları arası inşa edilmiş. Bu konutların ise önemli bir kısmı mühendislik hizmeti almamış durumda. Bu durum özellikle İstanbul için önemli bir deprem riski oluşturuyor. Ayrıca İstanbul halkının yaklaşık yüzde 30’u kiralık konutlarda, yüzde 62,4’ü ise mülkiyetine sahip olduğu konutlarda yaşıyor” dedi.

"Kentsel dönüşümde emlak işletmeleri rol almalı"
Ülke genelinde yetki belgesi almış olan 56 bine yakın emlak işletmesi sahibi ve 130 binin üzerinde emlak danışmanı olduğunu ifade eden Özelmacıklı, “Emlak danışmanları ve işletmeleri kendi uzmanlık bölgelerindeki ana yapıların mevcut durumunu en iyi bilen kişilerdir. Mevcut deneyim ve tecrübeleri ile “Yarısı Bizden” kampanyasına destek olabilir, kat malikleri ile iletişim kurarak müteahhitler ile tarafları bir araya getirebilirler. Bakanlık ve belediyeler bu networke sahip olan emlak işletmeleri ile ortak projeler yürütmelidir. Dönüşüm sürecine emlak işletmeleri de dahil edilmelidir” dedi.

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı

Arkadaşını silahla kovalayan 15 yaşındaki çocuk yakalandı

Başarılı sporcu Türkiye 3’üncüsü olarak milli takıma girdi

Döküm sahasında toprak kaydı, hafriyat kamyonu devrilmekten son anda kurtuldu

Polis elini hangi çekmeceye attıysa ya mermi ya da hap çıktı

Keşan’da bir evin bahçesindeki 2 köpek zehirlendi

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

Yükleniyor