Kenya´da kadın istihdamına destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kenya´nın Murang´a Eyaleti´ndeki Karathe Kadınlar Grubu´nun güçlendirilmesi kapsamında teknik proje desteğinde bulunuldu.

GÜNDEM 15.10.2015 11:10:26 0
Kenya´da kadın istihdamına destek

 

TİKA, faaliyet gösterdiği ülkelerde gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Kenya´da farklı sektörlerde önemli projelere imza atan TİKA tarafından Kenya´nın Murang´a Eyaleti´ndeki Karathe Kadınlar Grubu´nun güçlendirilmesi kapsamında teknik proje desteğinde bulunuldu. TİKA tarafından sağlanan teknik proje desteği sayesinde Keson kuyunun rehabilite edilmesi, su tesisatı sistemi kurularak jeneratör yardımı ile kuyudan çekilen suyun yüksek bir yerdeki su deposuna gönderilmesi, oradan borular vasıtasıyla cazibe ile halihazırdaki seraya ulaştırılması sağlandı. Söz konusu projenin uygulanması ile bölgedeki kadınlar seradaki tarım ürünlerini düzenli olarak sulayabilme ve böylece çeşitli tarım ürünlerini burada yetiştirebilme imkanına kavuştu. Ayrıca, yetiştirdikleri ürünlerin bir kısmını aileleri ile birlikte tüketecekler, geriye kalan fazla ürünleri ise yerel pazarlarda satarak ekonomik anlamda güçlenecekler ve bu sayede ailelerinin yaşam standartlarının yükselmesine katkı verebilecekler. Proje Karathe Kadınlar Grubu´nun bölgedeki yetim ve kimsesiz çocuklara sağladığı desteğin artmasına, daha iyi bakım hizmeti ve eğitim imkanı verebilmesine de olanak tanıyacak.

Proje açılışına Nairobi Büyükelçisi Deniz Eke, TİKA Orta Asya ve Kafkaslar Daire Başkanı Ali Özgün Öztürk, TİKA Nairobi Koordinatörü Halil İbrahim Okur, eyalet yönetimi yetkilileri ve kadın grubunun üyeleri katıldı. Büyükelçi Eke, törende yaptığı konuşmada, TİKA tarafından gerçekleştirilen projeden duyduğu memnuniyeti belirterek, kadınların bu projeden en iyi şekilde faydalanmasını beklediğini ifade etti. İki tarafın da işbirliğinin artarak devam etmesi temennilerinin ardından tören sona erdi. 

1998 yılında 27 kadın üye ile faaliyetlerine başlayan Karathe Kadınlar Grubu´nun şu anda 42 aktif üyesi bulunuyor. İlk başlarda dönüş şeması yardımlaşma metodu kullanarak asıl amacı üyelerin ve ailelerinin refah ve sağlık içinde yaşamalarını sağlamak olan grup, şimdilerde Sağlık Bakanlığı, Bölge AIDS Kontrol Konseyi ve diğer yerel sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışarak HIV/AIDS hastalığına yakalanmış kişilere evde bakım hizmeti programı uygulayarak destek veriyor. Ayrıca söz konusu grup, bölgedeki yetim ve kimsesiz çocukların iyi eğitim almalarını ve topluma kazandırılmalarını destekliyor. Bunun yanı sıra bölgede yoksullukla mücadele ve kadının güçlendirilmesi alanlarında faaliyet gösteriyor. Karathe Kadınlar Grubu, devletten aldığı sınırlı maddi destek ile Murang´a Eyaleti´nin Maragua bölgesinde sera kurdu. Ancak sulama için kullanılması planlanan Keson kuyunun çökmesinin ardından serada tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi neredeyse imkansız hale geldi. Bu durum anılan grubun üyelerini özellikle de dul kadınların ve ailelerinin projeden gelir elde etme planlarını olumsuz yönde etkiledi.  


Direksiyon hakimiyeti kaybeden otomobil sürücüsü aydınlatma direğine çarptı: 1 ölü

Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı

Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti

Kendilerini polis ve savcı olarak tanıtıp 1 milyon 260 bin TL dolandırdılar

Kadıköy’de narkotik köpeği "Giz" ile ’Huzur ve Güven İstanbul’ uygulaması yapıldı

Ayvacık açıklarında 29 kaçak göçmen yakalandı

Bayraktar TB3’ün toplam uçuş saati 272 saat 47 dakikaya ulaştı

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 2 - MKE Ankaragücü: 0 (Maç sonucu)

Beşiktaş 5 maç sonra galibiyetle tanıştı

Beşiktaş’a teknik direktör değişiklikleri yarıyor

Muleka 5 ay sonra golle tanıştı

Ernest Muçi 3. golünü attı

Beşiktaş’ta Svensson, Fenerbahçe derbisinde yok!

Tayyip Talha Sanuç 3 ay sonra geri döndü!

Önce kardeşleri sonra kendisi: Edirne’nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

Sadettin Saran: "Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız"

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 1 - MKE Ankaragücü: 0 (İlk yarı)

İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO görevine Selahattin Bilgen atandı

Hakan Şehirli’den Mansur Yavaş’a ziyaret

Yaralı leyleğe jandarma şefkati

Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi

Emine Erdoğan: "Şifanın arandığı en kadim kaynaklardan biri hiç şüphesiz hala keşfedilmemiş bitkiler alemidir"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: “101 milyar 745 milyon TL yatırım yaptık”

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 0 - MKE Ankaragücü: 0 (Maç devam ediyor)

Serdar Topraktepe’den 4 değişiklik

İstanbul Valiliğinden kuvvetli yağış uyarısı

Hentbol Erkekler 1. Ligi’nde Mihalıççık Belediyesi şampiyon oldu

Eyüpsultan’daki trafik kazasında ölen zabıta memuru son yolculuğuna uğurlandı

Otomobil köprü ayağına çarptı: 1 Yaralı

Ambarlı Liman Yolu’nda oluşan tır kuyruğu havadan görüntülendi

Yükleniyor