KİŞİSEL VERİLERE YASAL KORUMA

AK PARTİ BURSA MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ŞAHİN ´KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI´ İLE İLGİLİ BİR YAZILI AÇIKLAMA YAPTI.

GÜNDEM 23.04.2016 17:20:13 0
/kanal16haber.com/2016-4/23/173019796b.mp4
KİŞİSEL VERİLERE YASAL KORUMA

 

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 2010 yılındaki referandumla anayasal güvence altına alınan kişisel verilerin korunmasıyla ilgili kanunun 24 Mart´ta yasalaşarak yürürlüğe girdiğini belirterek, mahremiyet güvenliğini de içine alan düzenlemenin güçlü toplum hedefine doğru atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.

Şahin, yeni düzenlemeyle güçlü toplum hedefine doğru önemli bir adım atıldığını vurguladı.Şahin yaptığı açıklamada, yürürlüğe giren kişisel verilerin korunmasına ilişkin kanunun birçok yeniliği getirdiğini ve anayasal güvence altına alınan önemli bir hakkın işlerliğinin sağlanacağını söyledi. Kişiyle ilgili özel alanlara sınırsız erişimin insan onuruna yönelik bir saldırı olduğunu savunan Şahin,?Özel alanlara yalnızca fertlerin belirleyeceği ve hukuk kuralları içerisinde tayin edilen meşru kişiler ve yalnızca meşru amaçlarla ulaşma hakkı olmalıdır.  Hukuksal düzenlemeyle, özel alanlara fütursuzca gerçekleştirilebilecek ziyaretlerin, saldırıların önüne geçilebilecek? dedi.

YASAL DÜZENLEME NEDEN GEREKLİYDİ?

 Milletvekili Hüseyin Şahin, açıklamasında kişisel verilerin tanımı, kanunun düzenleme gereksinimi ve yasanın getirdiği yeniliklere de değindi.Kanunda, telefon numarasından sosyal güvenlik numarasına, taşıt plakasından pasaport numarasına kadar, gerçek kişilerle ilgili resim, görüntü, ses kayıtları, aile ve sağlık bilgileri gibi her türlü verinin kişisel veri olarak tanımlandığını ifade eden Vekil Şahin,  şöyle devam etti:?Gerek kamu, gerekse özel kurum ve kuruluşlar, bir görevin yerine getirilmesi veya bir hizmetin sunumuyla bağlantılı olarak, kişisel veri niteliğindeki bilgileri, öteden beri toplamaktadırlar.  Bunların yanı sıra resmi dairelerce, toplanması ve muhafazasında mevzuat gereği zorunluluk bulunan veriler de derlenmektedir. Sosyal ve ekonomik hayatın düzen içinde sürdürülmesi, kamu hizmetlerinin etkin biçimde sunumu, mal ve hizmetlerin ekonomik hayatın gereklerine uygun biçimde geliştirilmesi, dağıtımı ve pazarlanması için kişisel verilerin toplanması kaçınılmazdır. Ancak bilgi ve iletişim teknolojilerinin, siyasi, sosyal ve ekonomik hayatımızı sarsıcı biçimde değiştiren/dönüştüren etkileri de kişisel verilerin etkin korunması ihtiyacını geçmişte hiç olmadığı kadar artırmıştır. Sosyal, siyasal ve ekonomik ilişkilerin sınır aşan özelliği, kişisel verilerin ulusal düzeyde korunması için bir yasal çerçeve oluşturulmasında zorlayıcı bir faktördür?

 KANUNUN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

 Milletvekili Hüseyin Şahin, son yıllarda önem kazanan kişinin mahremiyet hakkı ile bilgi güvenliği hakkının korunmasının da bu kapsamda değerlendirildiğini bildirdi. Yasal düzenlemeyle, sadece gerçek kişilerin verilerinin korunduğunu anlatan Şahin, öncelikle kişisel verilerin işlenmesi sorununun düzen altına alındığını, buna ilişkin genel ilkelerin belirlendiğini ifade etti.

 Kişisel verilerin istisnalar haricinde ancak ilgili kişinin açık rızasıyla işlenebilecek olmasının da kanunun getirdiği yeniliklerden biri olduğunu belirten Şahin, ?İlgili kişinin bir itirazda bulunması halinde, kanunlarda öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmesi dışında, veri işlenemeyecektir. Bu kuralın istisnaları kanunda sayılmıştır. Ayrıca,  muhafaza edilmesine artık ihtiyaç duyulmayan veriler silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek. Kişisel veriler kural olarak ilgilinin açık rızası olmaksızın üçüncü kişilere aktarılamayacaktır. Kişisel verilerin açık rıza aranmadan işlenebildiği hallerde, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın üçüncü kişilere aktarılabilmesine ise imkân tanınmaktadır. Kanunda belirtilen bazı eylemler, kabahat olarak nitelenmekte ve idari yaptırıma bağlanmaktadır. Bu nedenle kanun,  Kişisel Verileri Koruma Kurumu, kurulmasını da öngörüyor? şeklinde konuştu. 

 

 


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor