Mandalinanın ihracat yolculuğu başlıyor

Ege Bölgesi´nin geleneksel ihraç ürünlerinden satsuma mandalina da 2015-16 ihracat sezonu 26 Ekim 2015 tarihinde başlıyor.

EKONOMİ 20.10.2015 10:59:54 0
Mandalinanın ihracat yolculuğu başlıyor

 

Türkiye´nin bazı komşu ülkelerle yaşadığı sıkıntılar ve yakın coğrafyamızdaki siyasi ve ekonomik krizler satsuma ihracatçılarını kara kara düşündürüyor. 2014/15 sezonunu 179 milyon 366 bin dolarlık satsuma ihracatı ile geride bırakan Türkiye, 2015-16 sezonunda mevcut ihracat rakamını korumayı hedefliyor.Sonbahar aylarının vazgeçilmezi, vitamin deposu, grip ve soğuk algınlığına karşı doğal ilaç Ege Bölgesi´nin geleneksel ihraç ürünlerinden satsuma mandalina da ihracat sezonu 26 Ekim 2015 Pazartesi günü başlıyor.

Türk Standartları Enstitütüsü, TS/34 Turunçgil Standardının 1.2.1.1. Olgunluk ve Hasat maddesi uyarınca, Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü başkanlığında, Ege Bölgesi için oluşturulan Hasat ve İhraç Tarihini Belirleme Komisyonunun İzmir iline bağlı İnciraltı, Güzelbahçe, Seferihisar, Ürkmez, Gümüldür, Özdere, Selçuk ilçe ve beldeleri ile Aydın iline bağlı Söke ve Davutlar ilçe ve beldelerdeki muhtelif bahçelerde yapılan incelemeler ve alınan numunelerin İzmir Laboratuar Müdürlüğünde yapılan analizi sonucunda, Ege Bölgesi ürünü satsuma mandalinanın 20 Ekim 2015 tarihinden itibaren kesimine, 26 Ekim 2015 tarihinden itibaren de ihraç edilmesine karar verdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Yılmaz, 2015/16 Sezonu´nda Ege Bölgesi´nde mandalina rekoltesinin yüzde 30´luk düşüşle 152 bin 455 ton olarak öngörüldüğünü, kalitenin de tam istenen düzeyde olmadığını kaydetti. Mandalina rekoltesi 2014/15 sezonunda 219 bin 173 ton olmuştu.

Ege Bölgesi´nde satsuma rekoltesinin düşük olmasına karşın Adana, Antakya ve Mersin´de satsuma rekoltesinin iyi olduğuna işaret eden Yılmaz, ?Türkiye´nin siyasi pozisyonundan dolayı komşulara ihracatımızın gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Rusya, Suriye, Irak ve diğer Ortadoğu ülkelerine ihracatımızın gerileyeceğini öngörüyoruz. Avrupa Birliği´nde de gözle görülür bir talep artışı yok? diye konuştu.
Döviz kurlarındaki belirsizliğin de ihracatı olumsuz etkilediğine vurgu yapan Yılmaz şöyle devam etti: ?Döviz kurları bir avantaj sağlamıyor, girdiler artıyor, döviz kurlarındaki belirsizlik biz ihracatçıları zorluyor. Bütün bunlara bir de Türk ihracatçılarının kendi içindeki bilinçsiz kesim ve ihraç politikası eklenince, sektörde fiyatlar çok düşüyor. İhracatına 8 Ekim 2015 tarihinde başlanan Okitsu mandalinada şu anda gelinen ihraç fiyatları maliyetleri bile karşılamaz düzeylere geldi?

İHRACATTA İLK SIRADA RUSYA
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, 2014/15 sezonunda 44 ülkeye 179 milyon 366 bin 720 dolarlık satsuma mandalina ihracatı gerçekleştirdi. 2013/14 sezonuna göre satsuma mandalina ihracatı yüzde 5 artış gösterdi. İhracatta ilk sırayı 94 milyon 443 bin dolarlık tutarla Rusya alırken, ikinci sırada 35 milyon 733 bin dolarlık tutarla Ukrayna, üçüncü sırada ise 20 milyon 727 bin dolarla Irak yer aldı. Bu ülkeleri, 7 milyon 412 bin dolarlık ihracatla İngiltere ve 4 milyon 167 bin dolarlık satsuma ihracatı ile Almanya izledi.


Karacabey’de Demokrat Parti bayrakları indirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan Alinur Aktaş'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Büyükorhan'da Kamil Turhan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gemlik'te Refik Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürsu'da Mustafa Işık'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yıldırım'da Oktay Yılmaz'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Yükleniyor