Murad Hüdavendigar Anma Programı Düzenlendi

Osmanlı Devleti’nin savaş meydanında şehit olan 1. Murad Hüdavendigar’ın vefatının 643. Yılında Osmangazi Belediyesindeki türbesinde hazırlanan program ile anma töreni düzenlendi.

BURSA HABER 7.07.2023 12:03:00 0
Murad Hüdavendigar Anma Programı Düzenlendi

Osmanlı Devleti'nin 3. padişahı Sultan Murad Hüdavendigar'ı şehadetinin 634'üncü yılında rahmet ve minnetle andıklarını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar “Osmangazi Belediyesi olarak bizler haziran ayı içerisinde Kosova'daki türbesi başında anma törenini gerçekleştirdik. Törenimizin ikinci ayağı bugün Bursa'da yapılıyor. Sultan Murad 1389'da Kosova'ya gelip balkan donatmasına barışı, kardeşliği, huzuru götüren bir padişah olmuştur. 

Murad Hüdavendigar Han devlet idaresiyle, fikirleriyle o bölgeye barışı yerleştirmiş ve oralara hakimiyeti sağlama ile birlikte o bölgenin gelişmesine ciddi katkı sağlamış, o bölgeler modern bir şehre yapmış olduğu fetihler sonrası gelmiştir. 

Padişahımızın açmış olduğu bu yol Osmanlı Devleti'nin de felsefesi olmuş ve tabi o günün şartları ile bu günü mukayese ettğimizde o gün uygulanan felsefenin bugün ne kadar ihtiyaç olunduğunu da göstermektedir. Dünyamız ateş çemberi. Savaşlarla, gözyaşları ile insanlar bu sıkıntıları çekiyor.

 Sultan Murad o bölgelere gittiğinde oradaki insanların güvenliğini tesis etmiş, onların huzur ve barış içerisinde yaşamasını teminat altına almış ve diline, inancına karışmayıp oradaki insanların bir arada yaşamasını teminat altına almıştır" şeklinde ifade etti.

Emparyalist güçlerin bir yere gittiklerinde kendi dillerini zorunlu hale getirdiğini, kendi kültürlerini oraya empoze ettiklerine dikkat çeken Dündar;

“Bugün Afrika'da, Asya'da, Ortadoğu'da bakıyoruz ki toplumlar arasında ufak bir farklılığı büyük bir sorun haline getirilerek insanlar birbirine düşman haline getirilmiş oluyor. Egemen güçler orada kendi menfaatleri çerçevesinde politika yürütüyorlar. Bizler bu günün dünyasında mesaj olarak 17 yıldır Osmangazi Belediyesi olarak Kosova ve Bursadaki türbeleri başında bu anma törenlerini gerçekleştiriyoruz ki en azından bu güne bir örnek olsun. Bizler 2016 yılında 'Uluslararası Murad Hüdavendigar' adını vermiş olduğumuz anadolu imam hatip lisesi ile bu felsefeyi tüm dünyaya yayıyoruz. 85 farklı ülkeden bu okulda öğrencilerimiz okuyor. Okulumuz bu yıl 4. mezunlarını verdi.

 Bu öğrencilerimiz Bursa'da aldıkları bu felsefe ile gitmiş oldukları ülkelerde bu kardeşliği, barışı, güzel ortamı oralara götürerek tüm dünyada huzur ortamını inşa edecekler. Kim ne derse desin, ülkemiz üzerinde ne hesaplar yapılırsa yapılsın, kadim medeniyetin mirasçısı olarak bizler daha yüksek bir ses ile bu mesajı veriyor ve bunu insanlık adına yapıyoruz. Tüm güç dengelerinin değiştiği, dünyanın yeniden şekillendiği bir süreçten geçerken bölgede güçlü ve lider bir ülke olarak Türkiye Yüzyılı ülküsü ile geçmişte olduğu gibi şimdi de barış, huzur ve adaleti destekleyeceğiz. 

Bu vesile ile şehitlik nasip olan Murad Hüdavendigar Han'a ve bizlere geniş ufuklar açan tüm padişahlarımızı, devlet adamlarını ve büyüklerimizi rahmet ve minnet ile anıyorum" dedi.

 


Nilüfer Belediyesi’nde işçi kıyımı iddiası

Bursa'da aniden başlayan sağanak yağış ve dolu hayatı felç etti

Starbucks'ın değeri İsrail saldırıları protestolarında eriyor

Endüstriyel yemek sektöründen kırmızı ve beyaz et fiyatlarına tepki

Osmangazi Çağrı Merkezi 7/24 hizmette

İnegöl'de yeni yaşam alanı Nöbetçi Kitaphane yoğun ilgi görüyor

Ünlü şarkıcı Yıldız Tilbe, polis aracına çarptı

Karacabey’de şampiyona yakışır karşılama

Bursa’da silahlı kavganın sebebi ortaya çıktı...6 şüpheli 4 silahla yakalandı

Karacabey’de kaçak sigara operasyonu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

Haluk Levent ile 19 Mayıs coşkusu Osmangazi'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel’le görüşmesine ilişkin konuştu

Vicdansızlığın görüntüsünü güvenlik kamerası işte böyle kaydetti

Silivri’de kan donduran cinayet: Babasını boğazından bıçaklayarak öldürdü

RTÜK'ten kişisel verileri ihlal eden televizyonlara ceza

Irak'ın kuzeyinde PKK'lılara büyük darbe: 32 terörist etkisiz hale getirildi

Beyoğlu’nda inşaat alanında askeri mühimmat bulundu

Yıldırım’da temizlik seferberliği

Orhaneli ormanlarında çöpler toplandı

Naipli leylek, 20 yıldır bu köyde yuva yapıyor

Yıldırım Belediyesi Ortaokul Sporları Şenliği devam ediyor

Orman Benim etkinliği ile Bursa'da yangına karşı önlem alındı

Son dakika: Bursaspor - Vanspor maçı seyircisiz oynanacak!

Başkan Ferhat Erol, mahalle mahalle geziyor

Ümraniye'de otobüs şoförüne silahlı saldırı

Pendik’te genç kadını bıçak zoruyla taksiye bindirip kaçırdı, o anlar kamerada

Fatih Sultan Mehmet vefatının 543’üncü yılında kabri başında anıldı

BUÜ, patent şampiyonları listesinde bir kez daha zirvede

Vali Demirtaş, Bursa'daki güvenlik güçlerinin moralini yükseltti

Yükleniyor