Murat Kurum: 81 ilde, 3 milyon konut dönüşümü sağladık

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Kurum, 81 ilde dönüşüm sağlanan konut sayısının 3 milyonu bulduğunu belirtti. Ayrıca, kira desteğinin 1.500 liraya çıkarıldığını duyurdu.

GÜNDEM 17.08.2022 12:50:00 0
Murat Kurum: 81 ilde, 3 milyon konut dönüşümü sağladık

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaptığı açıklamalarda "Kentsel dönüşümde kira desteğini 1150 liradan 1500 liraya çıkarıyoruz" dedi.

81 ilde dönüşüm sağlanan konut sayısının 3 milyonu bulduğunu belirten Kurum şu ifadeleri kullandı:

"Bugün 17 Ağustos. 23 yıl önce bugün Büyük Marmara Depremini yaşadık. Büyük bir hüzünle hatırladığımız bir gün. Türkiye’de bugüne kadar meydana gelmiş depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle yâd ediyorum.

Bu büyük acıyı yaşamış, bugün hayatta olan kardeşlerimize Allah’tan sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir ömür geçirmelerini diliyorum.

1999 yılında, 17 Ağustos’ta meydana gelen ve merkez üssü Gölcük olan 7,4 şiddetindeki deprem Kuzeydoğu Marmara Bölgesini yerle bir etti. Deprem 45 saniye sürdü, fakat on binlerce vatandaşımızın enkaz altında kalmasına neden oldu. 18.373 canımızı kaybettik. 23.781 vatandaşımız yaralı olarak göçük altından kurtarıldı.

Çınarcık’tan İzmit Körfezine uzanan fay hattının kırılmasıyla meydana gelen deprem nedeniyle 285.211 yuva ve 42.902 iş yeri hasar gördü. Marmara Denizi’ne kıyısı olan bütün ilçelerimizde vatandaşlarımızın gezdiği parklar, lokantalar, evler, dükkanlar, otomobiller, ağaçlar sular altında kaldı. Bugün, suyun altında depremin izlerini görmek hala mümkün.

"Son bir asırda depremler nedeniyle 80 bin canımızı kaybettik"

17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçmişti. Türkiye ikinci bir depremle daha sarsıldı. 12 Kasım’da meydana gelen depremin merkez üssü Düzce'ydi. Bu depremde de 710 vatandaşımız hayatını kaybettik, 2.678 vatandaşımız yaralandı. 17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Düzce depremleri, Türkiye’nin yakın tarihinde yaşadığı ve bütün ülkeyi sosyal ve ekonomik yönden etkileyen büyük bir hadiseydi. Hepimizin hayatı geri dönüşü olmayacak bir şekilde değişti. Son bir asırda depremler nedeniyle 80 bin canımızı kaybettik.

"Ne zaman deprem, sel, heyelan gibi bir afetle karşı karşıya kaldıysak milletimizin yanında olduk"

Hakkari, Varto, Erzincan, Van ve en son yaşadığımız Elazığ, Malatya ve İzmir afetleri bize bir deprem ülkesi olduğumuzu en acı şekilde gösteriyor. Ne zaman deprem, sel, heyelan gibi bir afetle karşı karşıya kaldıysak milletimizin yanında olduk. Tüm imkanlarımızı seferber ederek depremzede vatandaşlarımızın yardımına koştuk. İki yıl önce Elazığ ve Malatya’da, bir yıl önce İzmir’de yaşadığımız depremlerin hemen ardından bir seferberlik anlayışıyla hep birlikte yaralarımızı sardık.

"Bu proje dünyaya örnek olacaktır"

Elazığ ve Malatya’da yaptığımız 30.791 konutu, 5.230 köy evini, 1.007 ahırı tamamladık. İzmir’de inşa ettiğimiz toplam 5.061 konutumuzun bir kısmını tamamladık ve teslim ettik. Kalan konutları da yıl sonuna kadar vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Böylesi önemli bir günde de ülkemizi depreme dayanıklı hale getirmek için yürüttüğümüz çalışmaları medyamızın kıymetli temsilcileriyle paylaşmak için bir araya geldik.

81 ilimizde yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmalarımızı, sosyal konutlarımızı, millet bahçelerimizi konuştuk. İstanbul’umuza kazandıracağımız birbirinden kıymetli projeleri paylaştık.

Şu an da, Esenler’de yaptığımız 60 bin konut projemizi gerçekleştirdiğimiz alandayız. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan bu proje dünyaya örnek olacaktır.

"2.833 konutumuzu da yıl sonuna kadar tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceğiz"

Esenler’e kazandıracağımız 60 bin konut projesi kapsamında ilk etapta 4.941 konutun inşasına başlamıştık. Bunlardan 2.030’unu tamamladık ve teslim etmeye hazır hale getirdik. İnşallah iki gün sonra, yani Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanımızın tamamladığımız bu konutların anahtarlarını hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edecek. 2.833 konutumuzu da yıl sonuna kadar tamamlayıp hak sahiplerine teslim edeceğiz.

"20 yılda, 1 milyon 170 bin konut ve işyeri yaptık"

Ülkemizin %66’sı deprem riski altında ve yaşadığımız toprakların, nüfusumuzun %71’i de bu alanlarda yaşıyor. Her depremde şunu gördük; deprem değil, sağlıksız binalar küçücük çocuklarımızın, yaşlılarımızın, gençlerimizin canını alıyor. Ülkemizde sağlıklı yapı stoğunu artırmak için TOKİ’yle, 2002 yılında başlattığımız planlı kentleşme ve konut seferberliğiyle 20 yılda, 1 milyon 170 bin konut ve işyeri yaptık.

Her bir konutu bir yaşam alanı olacak şekilde yeşil alanları, okulları, camileri ile birlikte kurguladık. Şehirlerimize stadyumdan hastanelere, okullardan kamu binalarına 26 bin sosyal donatı alanı kazandırdık.

"81 ilimizi çarpık kentleşmeden ve riskli yapılardan kurtarıyoruz"

2012 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “bedeli ne olursa olsun yapacağız” diyerek ortaya koyduğu hedef, kentsel dönüşümde ülkemiz için bir milat oldu. “Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm” diyerek yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm ilkeleri çerçevesinde 81 ilimizi çarpık kentleşmeden ve riskli yapılardan kurtarıyoruz.

 


İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı

Arkadaşını silahla kovalayan 15 yaşındaki çocuk yakalandı

Başarılı sporcu Türkiye 3’üncüsü olarak milli takıma girdi

Döküm sahasında toprak kaydı, hafriyat kamyonu devrilmekten son anda kurtuldu

Polis elini hangi çekmeceye attıysa ya mermi ya da hap çıktı

Keşan’da bir evin bahçesindeki 2 köpek zehirlendi

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

Yükleniyor