Noterlerde gayrimenkul satışları yarın başlıyor

Noterlerde gayrimenkul satışları yarın başlıyor

GÜNDEM 3.07.2023 11:07:12 0
Noterlerde gayrimenkul satışları yarın başlıyor
Gayrimenkul satışlarında yeni dönem başlıyor. Yarından itibaren noterlerde gayrimenkul satışı ve taşınmaz satışı yapılabilecek.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 4 Temmuz’dan itibaren noterlerde gayrimenkul satışı ve taşınmaz satışı yapılabileceğini söyledi. Uygulama kapsamında taşınmaz satış sözleşmesi işlemleri noterliklerde de gerçekleştirilebilecek. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Taşınmaz alım satım işlemleri tapu sicil müdürlüklerinin yanı sıra artık ek bir noter ücreti ödenerek noterliklerde de yapılabilecek. Düzenleme ile artık Cumartesi ve Pazar günleri de taşınmaz satış işlemleri yapılabilecek. Ücret taşınmazın değerine göre 500 TL’den az ve 4 bin TL’den fazla olamayacak. Taşınmaz satış sözleşmesi işlemlerinin noterlikte gerçekleştirmek isteyenlerin e-hizmet.tnb.org.tr adresinden giriş yaparak randevu almaları gerekiyor. Giriş sırasında E-devlet şifreleri kullanılıyor. Taşınmaz Satış Başvurusu yapabilmek için satışa dahil olacak kişilerin kimliğinin eklenmesi, varsa satışa dayanak olacak bilgilerin doldurularak ilgili belgelerin de sisteme yüklenmesi gerekiyor. Randevu talep ettikten sonra noterlikten bir randevu gün ve saati veriliyor. Bu sebeple E-devlet üzerinden e-posta bilginizin varlığı ve güncel olduğunun teyit edilmesi de oldukça önemli. Tarafların bildirilen randevu tarih ve saatinde Noterlikte hazır bulunması isteniyor. 10 gün içinde noterlikte hazır bulunulmaması durumunda randevu iptal ediliyor” dedi.

"Taşınmaz satış şekli seçilebilecek"
Noterler birliğinin portalı üzerinden kişilerin gerek kendilerine ait gerekse de yetkilisi oldukları tüzele veya vakfa ait taşınmazların başvurusunu yapabileceğini belirten Özelmacıklı, “Tüzele ait taşınmazlarda sisteme Mersis numarasının, vakfa ait taşınmazlarda ise sisteme vergi numarasının girilmesi gerekiyor. Veriler Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi (TAKPAS) üzerinden çekilerek başvuru sırasında listeleniyor. Hisseli taşınmazlarda diğer tüm hissedarlar ve pay oranları sistemden görüntülenebiliyor. Sistem üzerinden varsa temsilci ilavesi de yapılabiliyor. Kişinin kendisine ait olan taşınmazını satmak istediğinde de sistem üzerinden kimliğin verildiği kurum, tarihi ve suretinin sisteme yüklenmesi isteniyor. Taşınmaz üzerinde satışa engel şerh/mahrumiyet bulunduğunda, işleme devam edilemiyor. Alıcı ekleme bölümünde de kimlik bilgilerinin yanı sıra alınacak hisse oranın da belirtilmesi isteniyor. Örneğin taşınmazın tamamı alınacak ise 100 değerinin girilmesi gerekiyor. Tüzel kişilerin başvurularında da ayrıca temsilci tanımlanması isteniyor. Temsile ilişkin ispat niteliğindeki bilgiler ve belgeler de sisteme yüklenmesi gerekiyor” dedi.

Sistemin mevcut durumda birçok eksiği bulunduğunu ve testlerinin yeterli düzeyde yapılmadığını düşündüğünü ifade eden Özelmacıklı, “Eğer düzeltme yapılmaz ise hiçbir taşınmaz satışı için şu anda işlem başlatılamıyor. Örneğin ipotek ve tedbir gibi engelleyici şartlar dışında, yönetim planı, kat mülkiyetine geçiş belirtmesi hatta devremülk belirtmeleri sistemde mahrumiyet olarak kabul ediliyor ve işleme devam edilemiyor. Temsilci, alıcı ve malik tanımlamalarında bir kontrol sistemi bulunmuyor. Emlak işletmesi yönlendirmelerinde yetki belgesi girişi bulunmadığı gibi yetkilisi olduğu taşınmazlar menüsü üzerinden de kişiler başvuru yapamıyorlar. Kimlik bilgilerinde yeni kimliklerde yer almayan kimlik tarihi gibi bilgiler talep ediliyor. Umarım ki ilgili düzenlemeler hızlı bir şekilde yapılır” dedi.

"Emlak işletmeleri sistemde yer almalı"
Özelmacıklı, “Noterler üzerinden yapılacak satış işlemlerinde, aracı olarak bir emlak işletmesi varsa, bu emlak işletmesinin yetki belgesinin de sorulması, yetki belgesiz aracılık işlemlerine izin verilmemesi hususunda gerekli düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Konuya ilişkin yükümlülüğün benzeri, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelere getirilmiş ve yönetmeliğe “yetki belgesi numarasının satış sırasında noterliğe beyan edilmesi” ibaresi ilave edilmişti. Benzer bir düzenlemenin bizlerin de yönetmeliğine eklenmesini önemle hatırlatıyoruz” dedi.

İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı

Arkadaşını silahla kovalayan 15 yaşındaki çocuk yakalandı

Başarılı sporcu Türkiye 3’üncüsü olarak milli takıma girdi

Döküm sahasında toprak kaydı, hafriyat kamyonu devrilmekten son anda kurtuldu

Polis elini hangi çekmeceye attıysa ya mermi ya da hap çıktı

Keşan’da bir evin bahçesindeki 2 köpek zehirlendi

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

Yükleniyor