ÖKSÜRÜK DİYEREK GEÇMEYİN

(FOTOĞRAFLI)

SAĞLIK 24.12.2015 12:05:43 0
ÖKSÜRÜK DİYEREK GEÇMEYİN

 

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Ezgi Özyılmaz, öksürüğün günümüzde çok sayıda hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan yaygın ve önemli bir klinik sorun olduğunu söyledi.

 

Doç. Dr. Özyılmaz, yaptığı açıklamada, özellikle kış aylarında göğüs hastalıkları polikliniklerine başvuran hastaların yüzde 10-40´ını öksüren hastaların oluşturduğunu ancak öksürüğün aslında hastalık değil, bir savunma mekanizması olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Uygun tanısal yaklaşım ve tedavi ile bu hastaların yüzde 90´ında öksürüğün nedeninin bulunabildiğine ve başarıyla tedavi edilebildiğine dikkati çeken Özyılmaz, göğüs hastalıkları uzmanlarının bakış açısına göre öksürüğün ne zaman başladığının tanı için çok önemli olduğunu, 3 haftadan kısa olanı ´akut öksürük´, 8 haftadan daha fazla olanı ise ´kronik öksürük´ olarak adlandırdıklarını söyledi.
Akut öksürüğün en sık nedenleri arasında soğuk algınlığı, sinüzit, rinit olmakla beraber zatürree, pulmoner emboli olarak adlandırılan akciğere pıhtı atması ve kalp yetmezliği gibi yaşamı tehdit edici pek çok nedeninin sayılabildiğine işaret eden Doç. Dr. Ezgi Özyılmaz, kronik öksürüğün nedenleri arasında erişkin yaş grubunda postnazal akıntı sendromu, astım, gastroözafageal reflu ve bazı hipertansiyon ilaçlarının gösterildiğine değindi. Özyılmaz, ancak tüberküloz (verem hastalığı), akciğer kanseri, bronşektazi ve psikojenik gibi diğer önemli nedenlerinde uzun süreli öksürükler için dikkate alınması gerektiğine dikkati çekti.

BRONŞ DUYARLILIĞINA DİKKAT
Bronş aşırı duyarlılığının da en önemli öksürük nedenlerinden biri olduğuna değinen Özyılmaz, ?Toplumda her üç kişiden birinde bronş aşırı duyarlılığı mevcuttur. Kokular, toz, ısı ve ortam farklılığı, solunum yolu infeksiyonları, hava kirliliği gibi nedenler, bu duyarlı kişileri hemen etkiler. Etkilenen kişiler öksürmeye başlar. Nefesi daralabilir, göğsü hırıldayabilir, gece öksürükten yatamazlar, uyuyamazlar. Yani aynı astım gibi olurlar ama astım değillerdir. Bu durumun halk arasındaki ismi "grip oldum göğsüme indi" şeklindedir. En rahatsız edici şikayet öksürük olup 6-8 haftaya kadar sürebilir. Öksürük genellikle kuru, daha az oranda balgamla beraberdir? dedi. Bronş aşırı duyarlılığı olan kişilerin, yıl boyu özellikle yoğun kokulardan rahatsız olmaları nedeniyle kolay tanındığını belirten Doç. Dr. Özyılmaz, kokunun güzel bir parfüm veya çamaşır suyu, ter kokusu olması değil, yoğun olmasının önemli olduğunu, bu kişilerin pek sigara içemediklerini, etraflarında sigara içilmesinden rahatsız olduklarını sözlerine ekledi.

SİGARA ÖNEMLİ FAKTÖR
Sigara tüketiminin de kronik öksürük nedenlerinden biri olmakla birlikte bazı önemli hastalıkların teşhisini geciktirebildiğine vurgu yapan Doç. Dr. Özyılmaz, ?Sigara içen kişilerde zamanla bronşlar aşırı balgam üretmeye başlar. Bu durum sürekli devam ederse, öksürüğün artmasına ve kronik hale gelmesine neden olabilir. Bu hastalar öksürüklerinin yalnızca sigaraya bağlı oluştuğunu düşünerek, ciddiye almazlar. Bu durum da öksürüğün altında yatan ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirebilir. Şiddetli öksürük krizleri, çok yorucu ve rahatsız edici bir durumdur. Gece uykusu bozulur, hasta sık sık uyanabilir. Öksürürken kusma, bayanlarda idrar kaçırma, bayılma, kaburga kemiklerinde kırık, göz içi kanaması, çeşitli fıtıklara kadar birçok soruna yol açabilmektedir? şeklinde konuştu.

HEKİME DANIŞMADAN ŞURUP KULANMAYIN
Çok rahatsız edici bir şikayet olmakla beraber öksüren hastaların herhangi bir doktora danışılmadan öksürük şurubu kullanmaması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ezgi Özyılmaz, kuru bir öksürükte, balgam söktürücü ilaçların kullanımının öksürüğün şiddetinin artmasına neden olabildiğini, tam tersine balgam çıkarması gereken bir öksürükte, öksürük kesici şurupların balgam çıkmasına engel olarak hastalığı daha da kötüleştirebildiğine dikkati çekti.

Doç. Dr. Özyılmaz sözlerini şöyle tamamladı:
?Öksürük tedavilerinde; öksürüğe neden olan hastalık tanısının gecikmemesi ve tedavi süresinin daha kısa sürmesi için ilaç veya şurup kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Öksürük, 3 haftadan uzun sürüyor ve antibiyotik tedavisine cevap vermiyorsa, mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir."


Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisinden Rektör Erenoğlu’na ziyaret

Siemens AG, Başkan ve CEO Roland Busch’un sözleşmesini 5 yıl süreyle uzattı

Turkcell 30’uncu yılını kutluyor

Başkan Akın, "20 ilçeye ayrım yapmadan hizmet vereceğiz"

Balıkesir’de mart ayında 2 bin 341 konut satıldı

Market çalışanına kurşun yağdırdı: O anlar kamerada

Kadıköy’de bıçaklı saldırı kamerada

65 yaş üstüne toplu taşımada sınırlama yok

Arnavutköy’de iki otomobilin çarpıştığı kaza kamerada

Vali Ekici turizmcilerle bir araya geldi

Kırklareli’nde araç dereye devrildi: 2 yaralı

Kadın girişimcilere bu kurslarda kapı açık

Ergin Ataman’ın babası İbrahim Nuray Ataman vefat etti

Çatalca’da eşini öldüren zanlı suç makinesi çıktı

Oyuncu Barış Arduç, Kiğılı için kamera karşına geçti

Tekirdağ’da 11 kişi uyuşturucudan yakalandı

Beşiktaş’ın konuğu MKE Ankaragücü

İş Bankası’ndan ticari müşterilerine kolay nakit akışı yönetme imkanı

Hanımeli pazarında Başkan Mesut Akbıyık büyük ilgi

Yalova’da hapis cezası nedeniyle aranan zanlı yakalandı

Kredi kartı Bonus 24’üncü yaşını 18 milyon kullanıcısıyla kutluyor

Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de

’Anı olarak kalsın’ diye kaydettikleri uyuşturucu ortamları sosyal medyaya sızdı

TRSM hastaları hünerlerini sergiledi

En ’özel’ doğum günü

İstanbul’da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi

Tartışmada seyir halindeki araçtan atlayan sürücü yaralandı

Real Madrid, Manchester City’yi penaltılarda devirerek yarı finale çıktı

Edirne’de asayiş uygulaması

Tartıştığı kişiyi bıçakladı

Yükleniyor