Orhangazi’de zeytin hasadı başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, Orhangazi Kaymakamlığı ve Orhangazi Belediyesi tarafından düzenlenen 45. Orhangazi Zeytin Festivali Hasat Şenliği yapılan törenle başladı.

BURSA HABER 23.11.2023 15:31:00 0
Orhangazi’de zeytin hasadı başladı

Şenliğin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın tarım ihracatının her geçen yıl arttığına dikkat çekti.

Bu yıl 45’incisi düzenlenen Orhangazi Zeytin Festivali Hasat Şenliği başladı. Orhangazi Üreğil Mahallesi’nde yer alan Ünver Çiftliği’nde gerçekleştirilen açılış törenine Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Orhangazi Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.

Açılış töreninde konuşan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş yapılacak hasadın bereketli olmasını diledi. Zeytin söz konusu olduğunda akıllara gelen ilk şehrin Bursa olduğunu dile getiren Vali Demitaş, “Bugün ülkemizde yaklaşık 940 bin ton civarında zeytin üretimi yapılıyor. Bu üretimin hemen hemen 190 bin tonu Bursa’da gerçekleşiyor. 2022 yılı verilerine göre 190 bin tonun, 49 bin tonu Orhangazi’de üretiliyor.  Bu sene hava koşulları sebebiyle rekolte düşük olsa da kalitede ve fiyatlarda ciddi bir artış var. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediye başkanlarımız ve Tarım İl Müdürlüğü’nün de çiftçilerimize ciddi destekleri var. Bu yıl sadece devletimizin Bursa’daki zeytin üreticilerimize yapmış olduğu katkı yaklaşık 22 milyon TL civarında. İnşallah bu destekler de devam edecek” diye konuştu.

 

İhracat odaklı üretim

Bursa’nın tarımdan, sanayiye kadar birçok alanda farklı özelliklere sahip olduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise Bursa’nın tarım alanında önemli mesafeler kat ettiğini belirtti. Tarım ve sanayiyi birlikte geliştirmenin mümkün olduğunu söyleyen Başkan Aktaş, “Allah vergisi mümbit topraklarda yaşıyoruz. Tarım anlamında Bursa olarak ciddi mesafeler kat ettik. 2017 yılında 184 milyon dolar tarım ihracatı yapan Bursa, geçen sene 569 milyon dolar tarım ihracatı yaptı. Bunun milyar dolar olmaması için hiçbir gerekçe yok. Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi sanayiyle birlikte tarımın da gelişebileceğini görüyoruz. Dolayısıyla devlet-millet iş birliğinde diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte inşallah tarımla alakalı çok kısa zamanda milyar dolar ihracatı niye yakalamayalım Bursa olarak? Çok daha fazla katma değer niye sağlamayalım?” dedi.

Tarım ve Peyzaj A.Ş.’nin üreticilere ciddi katkılar sağladığını hatırlatan Başkan Aktaş, “Bugüne kadar hem Tarım A.Ş. hem de HAGEL marifetiyle fide-fidan, ekipman desteğine kadar birçok alanda çiftçilerimize destekler sağladık. Bursa’da 14 adet tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemi kurduk, bunlardan ikisi Orhangazi’de. Hem hayvancılık alanında hem de tarımsal faaliyet alanında yeni açılımlar ve yeni şeyler yapmak isterseniz Bursa Tarım ve Peyzaj A.Ş. emrinizdedir. Tarım ve Peyzaj A.Ş. kesinlikle kar amaçlı bir şirket değildir. Karının tamamını çiftçilerimize değerlendirmek üzere kullandırıyor” diye konuştu.

Törende konuşan Orhangazi Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu da istatistiki bilgiler paylaşırken, hasadın bereketli olmasını diledi. Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın’da, “Zeytin, Bursa’nın ve Türkiye’nin ekonomisi adına önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda kültürümüzde önemli bir simge olarak varlığını sürdürmektedir. Bugün 45.’si düzenlenen Zeytin Festivalimiz, Bursa Zeytin Festivali olarak tüm zeytin üreticisi ilçelerimizle birlikte yapmak ve ilimizin bir değeri olarak zeytini daha da ön plana çıkarmak en büyük hayallerimizden biri” diye konuştu.

Konuşmalar sonrasında Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinde kayıtlı zeytin üreticileri arasında çekiliş yapılarak HAGEL tarafından temin edilen Zeytin Silkeleme Makinesi, zeytin toplama örtüsü ve zeytin toplama sepeti kazanan üreticilere teslim edildi. Yapılan hasat duasının ardından protokol üyeleri zeytin toplayıp ve zeytinden elde edilen ürün stantlarını gezdi.


Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Sinirini çöp kutusundan çıkardı

Bursa'da annesi ölen kuzuyu bebek gibi sevgiyle büyütüyorlar

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Yükleniyor