Osmanlı temalı diziler Bursa'da kılıç üretimini patlattı

Osmanlı temalı Türk dönem dizilerinin Ortadoğu'da büyük ilgi görmesi, Bursa'da kılıç üretimini yeniden canlandırdı. Kılıç ustaları, tarihi ve efsanevi kılıçları yeniden üreterek taleplere cevap veriyor.

BURSA HABER 8.05.2024 12:42:00 0
Osmanlı temalı diziler Bursa

Osmanlı temalı Türk dizilerinin Ortadoğu'da yayınlanmasıyla birlikte Bursa'da kılıç satışları patladı. Bıçakçılığıyla ünlenen Bursa, bu kez de kılıç üretimiyle adından söz ettiriyor.

Osmanlı Kılıçlarına İlgi Arttı

Türk televizyonlarında geniş yer bulan Osmanlı temalı dizilerinin Ortadoğu'da da yayınlanmasıyla birlikte Osmanlı kılıçlarına ilgi arttı. Bursa'da yaşayan kılıç ustası Aziz Şen, Osmanlı kılıçlarının yeniden popülerleşmesiyle birlikte üretime hız verdi. Fatih Sultan Mehmet, Ertuğrulgazi, Hazreti Muhammed ve Hazreti Ali gibi önemli isimlerin kılıçlarının replikalarını üreten Şen, Arap turistlerin siparişlerine yetişemediğini söyledi.

Bursa Kılıcı Dünyada Biliniyor

Bursa bıçağının ardından Bursa kılıcının da tüm dünyada ünlendiğini ifade eden Şen, "Bursa bıçağının kalitesini tüm dünya biliyor. Dönem dizilerinden sonra eski ustalarımızdan gördüğümüz işçiliği günümüz kılıçlarına da yansıttık. Yeniçeri Ocağı'nın kapatılmasıyla Osmanlı'nın kama, hançer, bıçak ihtiyacının Bursalı ustalardan karşılandığını biliyoruz. Biz de bu ustalığı günümüz kılıçlarında kullanarak, geliştirmeye çalışıyoruz. Şu an Bursa kılıcını dünyada bilmeyen kalmadı. Yurt dışından arayan bilgi almak isteyen birçok müşterimiz oluyor. Son günlerde en çok rağbet gören kılıçlarımızdan biri Osman Gazi kılıcı, dönem dizilerinden sonra oldukça popüler hale geldi. Osman Gazi kılıcının yanı sıra Fatih Sultan Mehmet'in kılıcı da ilgi görüyor. Topkapı Sarayı'nda sergilenen kılıcın birebir aynısını üretiyoruz. Özel sipariş üzerine de kılıç yapabiliyoruz. Elimizden geldiğince Bursa kalitesini dünyaya tanıtıyoruz" dedi.

Talepler Artıyor

Türk dizilerinin popülerliği ile birlikte taleplerin çığ gibi büyüdüğünü söyleyen Şen, "Hazreti Muhammed, Hazreti Osman, Hazreti Ömer ve Hazreti Ali'nin kılıçlarını da üretiyoruz. Tabii bunlar biraz maliyetli ürünler. Üzerinde hep altın işlemeler olduğu için müşterilere bazen pahalı gelebiliyor. Evin bir köşesinde dekoratif amaçlı kullanmak veya hediyelik için alınıyor. Arap ülkeleri yoğun ilgi gösteriyor. Ortadoğu'da Türk dönem dizilerinin büyük bir hayran kitlesi var. Tabii o izledikleri ürünlere de sahiplenmek istiyorlar. Telefon, internet veya mağazalarımıza gelerek bizden temin edebiliyorlar. Modellerine göre değişiklik gösterse de ortalama bir kılıç üretimi 1 haftayı buluyor. İlgi arttığı için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Müşterilerimizin isteklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Yine modellerine göre fiyatları değişiklik gösterebiliyor. 4 bin liradan başlayıp 3 bin dolara kadar olan kılıçlarımız var" şeklinde konuştu.


Alexander Djiku, derbide kırmızı kart gördü

1. Osmangazi Gençlik Yürüyüşü Haluk Levent’in katılımıyla gerçekleştirildi

Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0 (İlk yarı)

Bursa Ülkü Ocaklarından 19 Mayıs yürüyüşü

Balkanlardan gelen öğrenciler, Gençlik Şöleni’nde sahne aldı

Okan Buruk, 11’de tek değişik yaptı

İsmail Kartal’dan derbide iki değişiklik

Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0 (Maç devam ediyor)

Galatasaray taraftarından derbi için koreografi

Avrupa Şampiyonası’nda Polisgücü Kadın ve Erkek takımları finalde

Sultanbeyli’de kayınbirader bıçakla dehşet saçtı: 1 ölü

Kartal’da 19 Mayıs törenleri Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı

Gençlerin bayram coşkusu ikiye katlandı

Trafik kazası geçirdiler, hastaneden sahneye koştular

Esenyurt’ta 19 Mayıs coşkuyla kutlandı

Böylesi görülmedi: Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürmüşler

Virajı alamayan motosiklet su kanalına çarptı: 1 ölü, 1 yaralı

Derbi başlamadan saha karıştı

Galatasaray, RAMS Park’a ulaştı

Fenerbahçe takım otobüsü stada geldi

Eski eşini bıçaklayan şahıs serbest kaldı

Eşekle köy köy gezip kitap dağıtıyor

Ayvalık, Teferic ve balkan renkleriyle şenlendi

Edirne’de yağmur etkili oldu

İznik’te 19 Mayıs coşkusu stada sığmadı

Fenerbahçe taraftarı, RAMS Park’a ulaştı

Metro vagonunu ringe çevirdiler

Yalova’da caddeye kontrolsüz çıkan motosiklet ciple çarpıştı: 1 yaralı

Kursiyeri sakatlanınca yerine öğretmeni girdi: "En son 20 yıl önce oynadım”

Yalova’da seyir halindeki minibüs alevlere teslim oldu

Yükleniyor