Prof. Dr. Nevzat Tarhan'dan panikatak değerlendirmesi

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, acil servise kalp krizi gerekçesiyle yapılan başvuruların yüzde 57'sinin panikataktan kaynaklandığını bildirdi.

SAĞLIK 26.02.2024 17:43:00 0
Prof. Dr. Nevzat Tarhan

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, acil servise kalp krizi gerekçesiyle yapılan başvuruların yüzde 57'sinin panikataktan kaynaklandığını bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tarhan, panikatağın birçok belirtisi olduğunu belirterek, "Panikatak; çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, boğuluyor gibi olma, göğüste ağrı, sıkışma gibi fizyolojik ve zihinsel belirtilerle karakterize bir hastalık tanımının içerisinde geçiyor. Kişi, aklını kaybedecek gibi hissediyor, ölüm korkusu var. Arabayla hızla giderken direksiyon hakimiyeti kaybedince ne hisseder insan? Bir an 'Takla atacağım, öleceğim.' diye dehşete kapılır. Panik bozukluğu olan kişiler, panikatak esnasında böyle bir duygu hissediyorlar. Kontrolü kaybetme duygusu." ifadelerini kullandı.

 "Panikatak nedensellik bağı olmadan olur"

Beklenmedik bir şekilde bu atakların gelmesine panik bozukluğu dendiğini kaydeden Tarhan, "İnsan bir şeye üzülür, stres olur, arkasından çarpıntı ve heyecan olur. Bu, panikatak değil. Bunun sebebi belli. Panikatak bozukluğu, beklenmeyen bir şekilde, nedensellik bağı olmadan, uykuda bile olur ve panikatakla uyanır kişi. Doktorlar, buna 'panikatak' der." değerlendirmesinde bulundu.

Tarhan, kalp krizi geçirdiğini sanan insanların çoğunun aslında panikatak yaşadığını vurgulayarak, "Acil servise 'Kalp krizi geçiriyorum.' diye başvurup da anjiyo yapılan vakaların yüzde 57'si panik bozukluğu, bunlar sağlam çıkıyor. Yüzde 57, çok yüksek bir sayı. Gereksiz tetkik yaptırıyorlar. Tıbbi harcamaları çok etkileyen bir şey. Panik bozukluğu olan kişilerde, sağlık endişesi yüksek oluyor. Hastalıkla ilgili konulara devamlı ilgisi var. Bir yeri uyuşsa sağlık kuruluşuna gidiyor. Beklenti anksiyetesi oluyor." açıklamasında bulundu.

Tarhan, atakların her ortamda olabilmesi nedeniyle kişilerin tek başına dışarı çıkamamaya başladığını ve banyoya giremediği bilgisini paylaşarak, şunları kaydetti:

"Bir de açık alan korkusuna adı verilen agorafobili panikataklar var. Vapura, otobüse binemiyor, tünele giremiyor, seyahat yapamıyor. Hastalık, bunların hayatını çok ciddi etkiliyor. Kişi, hayatın birçok fonksiyonunu kaçırıyor. Zeki Müren'i biliyorsunuz. O zamanlar çok konuşulmadı ama daha sonradan anlaşılıyor, o da panikatak nedeniyle insan içine çıkmak istemiyor. Ve Bodrum'a kapanıyor. Kalp krizi geçireceğim diye, o duygunun dehşetini yaşıyor. O zamanlar, bu teşhisler çok fazla bilinmiyordu. Konuşuluyordu ama çok yaygınlaşmamıştı."

Panikatağın beyne etkisi olduğunu, kişinin yanlış inanışları ve yaşadığı aşırı zorlanmalar nedeniyle beynin bu duruma karşı pozisyon aldığını belirten Tarhan, düşünmeye devam ettikçe panikatağın da arttığını ifade etti.

Tarhan, hızlı ve riski yaşayanlar ile kanser tanısı almış kişilerde panikatak görülme oranının arttığını, beyinde tehlike algısı olması halinde panikatağın uykuda da gerçekleşebileceğini bildirdi.
 

Çocuklarda panikatağın yaşanmamasına rağmen özellikler ergenlik döneminde görüldüğünü vurgulayan Tarhan, özgüven eksikliğinin, bu durumun gelişmesinde önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.


 


Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Sinirini çöp kutusundan çıkardı

Bursa'da annesi ölen kuzuyu bebek gibi sevgiyle büyütüyorlar

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Yükleniyor