RUSYA SOÇİ´DEKİ ÜÇLÜ ZİRVE SONA ERDİ

ERDOĞAN PUTİN VE RUHANİ SURİYE´NİN GELECEĞİNİ MASAYA YATIRDI

GÜNDEM 23.11.2017 11:34:59 0
/kanal16haber.com/2017-11/23/114529962b.mp4
RUSYA SOÇİ´DEKİ ÜÇLÜ ZİRVE SONA ERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi´deki üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, ?Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı özgür adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz? dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından Rusya´nın Soçi kentinde gerçekleştirilen üçlü zirve sona erdi. Liderler üçlü zirvenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, Rusya ile ilişkilerin ikili ve bölgesel konularda devam ettiğini söyledi. Erdoğan, ?Ham olsun bunun meyvelerini her alanda topluyoruz. Özellikle yakalığımız bu ivmenin artarak sürmesi konusunda Sayın Putin ile hemfikiriz. Sayın Ruhani ile gerçekleştirdiğimiz ikili görüşmemizde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri her alanda daha da geliştirme hususunda mutabık kaldık? dedi.

?KRİTİK GÖRÜŞMELER YAPTIK?

Zirvede Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yapıldığını belirten Erdoğan, ?Gündemimizdeki meseleleri samimiyetle ele aldık. Suriye´de ateşkes tesis edilmesi amacıyla attığımız adımları tekrar gözden geçirdik. Gerginliği azaltma bölgelerinin sahada şiddetin azaltılmasın temel rol oynadığını memnuniyetle tespit ettik. Görüşmelerimizde Astana´da kaydettiğimiz ilkeler temelinde ihtilafa kalıcı çözüm noktasında Cenevre sürecine sağlayabileceğimiz katkıları istişare ettik. Bu bağlamda 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında tanımlandığı üzere, Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı özgür adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak hususunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz. Rusya Federasyonunun inisiyatifiyle Soçi´de düzenlenmesi öngörülen Suriye Ulusal Diyalog Kongresinin bu ülkeler temelinde siyasi sürece anlamlı katma değer sağlaması için eşgüdüm içinde çalışmaya karar verdik? şeklinde konuştu.

?BİR TERÖR ÖRGÜTÜYLE AYNI ÇATI ALTINDA OLMAMIZI KİMSE BEKLEMEMELİDİR?

?Bugünkü ortak açıklamamız, işbirliğimizin esaslarını yansıtan ilk adımdır? ifadelerini kullanan Erdoğan,?Bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır. Bu süreçte ayrıca üç garantör ülkenin bugüne kadar ortaya koydukları karşılıklı hassasiyetlere saygı ve uzlaşı anlayışını sürdürmeleri kritik rol oynayacaktır. Bu bağlamda Suriye´nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. Milli Güvenliğimize kasteden bir terör örgütüyle aynı çatı altında olmamızı aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir. Suriye´nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine bağlılığımızı ifade ediyorsak, bu ülkeyi bölmeye çalışan eli bir kanlı çeteyi meşhur bir aktör olarak göremeyiz? diye konuştu.

?SURİYE´DE GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEMLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİN ÖNEMİNİ VURGULADIK? 

Bugün gerçekleştirilen zirvede, Suriye´de güven arttırıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladıklarını söyleyen Erdoğan, ?Bugün gerçekleştirdiğimiz istişarede Suriye´de güven arttırıcı önlemlerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladık. Bu önlemlerin kademeli olarak devreye sokulması amacıyla insani yardımların ihtiyaç sahiplerine engelsiz ve kesintisiz ulaştırılması ayrıca tutukların karşılıklı salıverilmesi dahil atılabilecek her türlü adımı gözden geçirdik? dedi.

?Bugün vardığımız noktanın özellikle Suriye´nin barış ve istikrara yeniden kavuşması ve halkın acılarının dindirilmesi için bir umut ışığı teşkil edeceğine inanıyorum? diyen Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

?İdlib sorunun çözülmesi, Afrin´deki olumsuzlukların giderilmesi inanıyorum ki Suriye sürecindeki bu olumlu gelişmelerin önemli atlama taşları olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki bu verimli işbirliğinin tüm bölgeye olumlu etki yapmasını, bölgedeki gerginlikleri ve mezhebi ayrışma riskini azaltmasını ümit ediyorum. Uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerini çabalarımızı desteklemeye davet ediyorum? diye konuştu.

PUTİN´İN AÇIKLAMALARI

Suriye´nin terörden arındırılması konusunda önemli aşama kaydedildiğini belirten Putin, çatışmasızlık bölgeleriyle ilgili adımların belirlediğini ifade etti. Putin, Suriyelilerin kaderlerine kendilerinin karar vermesi gerektiğini söyledi.

RUHANİ´NİN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında Rusya´nın Soçi kentinde Suriye için düzenlenen üçlü zirve sona erdi. Zirvenin ardından liderler ortak basın toplantısına geçti. Basın toplantısında konuşan Ruhani, ?Bu görüşme Suriyelilerin tekrar ülkelerine dönmesi amacını taşıyor. Krizi azaltmak ve gidermek adına fikir alışverişi yaptık? dedi. Ruhani, ?Suriye´de yeni anayasa yapılanması planlanıyor ve umarım orada özgür ve hür bir seçim olur? ifadelerini kullandı. Ruhani, Suriye´yi terk etmek zorunda kalan insanların vatanlarına geri dönemleri, Suriye´nin yeniden onarılması ve oradaki halkın refah içinde yaşayacağı bir gelecek temin etmek için davette bulunduklarını belirtti. Ruhani, üç ülkenin bu toplantıda görüşlerini açık bir şekilde beyan ettiğini, Soçi´de yakın bir gelecekte bir Suriye kongresinin gerçekleşmesi için de mutabakatlarını ilan ettiklerini bildirdi. Ruhani, üç ülkenin Dışişleri Bakanları, Genelkurmay Başkanları ve üç ülkenin İstihbarat Kurumlarının da bu milli kongrenin gerçekleşmesi için alt yapıyı hazırlamak adına yardımcı olacaklarını belirtti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan Yenişehir'de Davut Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Osmangazi'de Mustafa Dündar'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhangazi'de Bekir Aydın'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Orhaneli'de Ali Osman Tayır'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nilüfer'de Celil Çolak'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mudanya'da Gökhan Dinçer'e destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kestel'de Ferhat Erol'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Keles'te Ali Doğru'ya destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karacabey'de Ali Özkan'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İnegöl'de Alper Taban'a destek istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Harmancık'ta Yılmaz Ataş'a destek istedi

İnegöl'de yaşlılar ve gençler bir araya geldi

Başkan Aktaş Gemlik'te vatandaşlarla sahur yaptı

Karacabey'de 10 bin kişilik dev iftar sofrası

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Meteoroloji uyardı: Çöl tozu geliyor

Bursa'da mahya geleneği yaşatılıyor

Bursa'da Ana Kucakları kartopu gibi büyüyecek

Bursa'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti için trafik düzenlemesi

Bursa Osmangazi'de kaç kişi oy kullanacak?

Bursa'da Yerel Seçim heyecanı başlıyor! Kaç seçmen oy kullanacak?

Yükleniyor