?SALDIRILARIN AMACI İDLİB´İ ELE GEÇİRMEK?

Mevlüt Çavuşoğlu basın toplantısında konuştu

SİYASET 6.09.2018 10:48:31 0
/kanal16haber.com/2018-9/6/115206084b.mp4
?SALDIRILARIN AMACI İDLİB´İ ELE GEÇİRMEK?

"SALDIRILARIN AMACI İDLİB´İ ELE GEÇİRMEK"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, iki ülkenin tehditlere karşı birlikte mücadele etmesine dikkat çekerek, mevkidaşıyla bölgesel konuları değerlendirdiklerini ifade etti. Çavuşoğlu, "Suriye, İdlib´i değerlendirme fırsatı bulduk. İstanbul´a uçakla birlikte gideceğiz. Birlikte yoğun çaba sarf ediyoruz. Önümüzdeki süreçte yoğun bir gündemimiz var. Geçmişte ilişkimizde çalkantılı günler yaşadık, fakat biz artık o günlere dönmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Konuk Bakan Maas ise Ankara´daki misafirperverlik için teşekkür etti. Dışisleri Bakan sıfatıyla ilk defa Türkiye´ye geldiğini anımsatan Maas, "Türkiye Almanya için sadece bir komşu ülke değil. Bizim kültürümüzü zenginleştiriyor bu insanlar.

Çok yakın ekonomik ilişkilerimiz var. Binlerce insanımıza iş sağlayan iş yerleri var. Yeniden iyi bir konuma getirilmesi ve bu nedenle de bakanlar olarak diyalog mekanizmasını oluşturmak istiyoruz. Çok sayıda uluslararası standartları kabul eden bir ülke.

Türkiye Avrupa´ya doğru kendini bu konuda ilerletme yönünde. Suriye´deki durumu da ele aldık.Türkiye büyük bir endişe ile sınırındaki bu gelişmeleri izliyor. İnsani felaketin ortaya çıkabileceği bir bölge. Tahran´daki zirve ile ilgili Türkiye´yi destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"KİMSE KİMSEYİ KANDIRMASIN"

Açıklamaların ardından yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, İdlib konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, ?Saldırı olasılığı ortaya çıktığından bu yana yoğun çaba sarf ediyoruz. İdlib´e yönelik saldırıları durdurmak için çaba sarf ediyoruz. 4 tane gerginliği azaltacak bölge belirledik.

Son olarak İdlib kaldı. Rejimin burayı ele geçirmek istediği açık. Askerlerimiz arasından bakanlarımızın da istihbaratımızın da katıldığı toplantılar oldu. Maalesef dünden bu yana saldırılar oldu. Kimse kimseyi kandırmasın. Bu saldırıların amacı İdlib´i ele geçirmektir.

Bu her bakımdan bir felaket olur. Almanya´nın şu süreçte gösterdiği samimi tavır takdire şayandır. Bu zirvede İdlib ile ilgili bir karar çıkması için çaba sarf edeceğiz. Bu dünyanın bir meselesidir. Herkesin net bir tavır sergilemesi gerekiyor. Bu saldırıların önlenmesi için temaslarımızın olduğunu söyledik.

Bu saldırıların yanlış olduğunu Rusya´ya ilettik. İdlib çatışmazlık bölgesinin korunması gerekiyor. Radikal terörist gruplara yönelik ortak strateji belirlememiz lazım. Biz bu konuda Türkiye olarak çok çaba sarf ettik. Bunun çözümü İdlib´i bombalamak değildir.

Tahran Zirvesi´nden önce yapılmasını da doğru bulmuyoruz. Amacımız bu gerginliği azaltmak, muhalefet ile rejim arasında güven oluşturacak adımları devam ettirmek ve siyasi çözüme dair adımlar atmak. Teröristler nereye gidecek? Bunlar Türkiye´ye gelebilir, geldikleri ülkeye gidebilir, Avrupa´ya da gidebilir. Bu tehlikeli. Suriyeli mültecilere ev sahipliği yaptık.

Güvenli bölge dediğimiz bazı alanlara Suriyelilerin dönmesini sağlamak için çalışırken 2 milyon mültecinin nereye gideceği belli olmaz. Arzumuz bu saldırıların önlenmesidir" diye konuştu.

Bakanı Maas da, "Çatışmaların olabileceğini görüyoruz. Türk ortağımız ile de görüşmelerimizi devam ettireceğiz. İnsani boyutta nasıl yardım oluşturabiliriz bunu da ele aldık" dedi.

Çavuşoğlu normalleşme sürecine ilişkin, "Normalleşmenin şartı ya da pazarlığı olmaz. Konsolosluk konuları zaten kendi aramızda görüşülüyor. FETÖ konusu olsun, PKK konusu olsun. Bunları kendi aramızda görüşmeye devam edeceğiz. İlişkileri normalleştirmek için her alanda çalışmaya devam edeceğiz" mesajını verdi.


Personele ‘Kamu ihale kanunu eğitimi’

Adalet Bakanı Tunç CHP'de ki para sayma görüntülerine dair konuştu

İnegöl'de gaziler ve şehit aileleri iftar sofrasında buluştu

Nilüferli minikler de artık ‘Ana Kucağında’

Görükle Kampüsü'ne 3 spor salonu ve 2 yüzme havuzu kazandırıldı

Bursa'da ulaşımda dev yatırım

Erdoğan'dan CHP'ye para sayma tepkisi: "Hayırdır yav ne iş bu?"

Kocaeli'de sanayi tüpünün patlaması sonucu 2 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

Mustafa Dündar ve Hakan Fidan Panorama 1326'da buluştu

İznik'te silah ticareti ve imalatı yapan şahıs yakalandı

Başkan Yılmaz'dan Gökdere'ye modern pazar yeri hediyesi

Esnaf ve Başkan Dündar Osmangazi Meydanı'nda buluştu

F-16'lar gökyüzünde Çanakkale Zaferi'ni kutladı

Enerji işçilerinden İBB yönetimine "maaş zammı" protestosu

İHH, Gazze'de en çok yemek dağıtımı yapan kuruluşlar arasına girdi

Kırantepe'de gökyüzü şenlendi

İnegöl'de üzerine kumaş balyaları düşen işçi yaralandı

Hamidiye'de korkutan kaza: 2 çocuk yaralandı

İnegöl'de ehliyetsiz sürücü kaçarken kazaya karıştı

İnegöl'de Gastro İnegöl ve BURFAŞ Kafe bir araya geliyor

Dündar, kentsel dönüşümle yenilediği binada seçim ofisini açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale’de konuştu

Bursa'da 18 Mart'a yakışır bir tören

Nilüfer Altınova’ya gol yağdırdı

Bursa'da 18 Mart Çanakkale Zaferi anma töreni

Bursa'ya can suyu: Gölecik Barajı tamamlanma aşamasında

Bakan Şimşek 'faiz artırımı' iddialarına cevap verdi

Putin yeniden devlet başkanı seçildi

Kestel Belediyesi’nden Gölcük ve Ümitalan’a düğün salonu

Gürsu Belediyesi, İpekyolu Mahallesi'ne spor tesisi kazandırdı

Yükleniyor