Softaoğlu Mehmed Pehlivan dualarla anıldı

Softaoğlu Mehmed Pehlivan dualarla anıldı

GÜNDEM 4.08.2023 17:01:43 0
Softaoğlu Mehmed Pehlivan dualarla anıldı
Ata sporlarının yaşatılmasına büyük özen gösteren Bursa Büyükşehir Belediyesi, güreşi bıraktığı 1822 yılına kadar Osmanlı sarayının başpehlivanı olarak adını tarihe altın harflerle yazdıran Softaoğlu Mehmed Pehlivan’ı Demirci Mahallesi’ndeki mezarı başında dualarla andı.
Bursa’nın sporda da marka kent olması hedefiyle önemli yatırımları hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan yağlı güreşten cirite, okçuluktan rahvana kadar tüm ata sporlarının yaşatılması için farklı etkinliklere imza atıyor. Bursa’nın Demirci Mahallesi’nde 1786’da doğan ve güreşi bıraktığı 1822 yılına kadar Osmanlı sarayının başpehlivanı olan Softaoğlu Mehmed Pehlivan, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte er meydanında anılacak. Adını güreş tarihine altın harflerle yazdıran Softaoğlu Mehmed Pehlivan adına 1966’dan 1978 yılına kadar aralıksız 12 kez yapılan, 13’üncüsü de son kez 1993 yılında gerçekleştirilen güneşlerin 14’üncüsü, 29 yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştı. Binlerce yağlı güreş tutkununu bir araya getiren Softaoğlu Mehmed Pehlivan güreşlerinin 15’incisi yine Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 05-06 Ağustos tarihlerinde Yunuseli Havaalanı’nda yapılacak. Yaklaşık 1600 pehlivanın katılacağı dev organizasyon öncesi Softaoğlu Mehmed Pehlivan, Demirci Mahallesi’ndeki mezarı başında dualarla anıldı. Softaoğlu Mehmed Pehlivan’ı anma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Nilüfer Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan, Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, Gençlik ve Spor İl Müdürü Rahmi Aksoy, Softaoğlu Mehmet Pehlivan’ın torunu İbrahim Künhan, Güreş Ağası Zeki Acar, Demirci Mahallesi Muhtarı Mehmet Bulut, Büyükşehir Belediyespor Kulübü Güreş sporcuları ve mahalle sakinleri katıldı.
Tarihi kültürel derinlik
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın geçmişte tarihe damga vurmuş değerleri ve isimleri olduğunu söyledi. Tarihi ve kültürel derinliği olan Bursa’nın önemli isimlerinden birinin de Softaoğlu Mehmet Pehlivan olduğunu hatırlatan Başkan Aktaş, “Bildiğiniz gibi Mehmet Pehlivan bizatihi Bursa ikametgahlı. Sarayın Başpehlivanlığına kadar yükselmiş, çok kıymetli bir büyüğümüz. Önemli başarılar elde etmiş, dünya şampiyonu olmuş. Dönemin padişahı tarafından defalarca taltif edilmiş. Atıcılar Güreş Tekkesi’nde yetişmiş bir büyüğümüz. Bu organizasyon otuz yıl öncesine kadar yapılıyormuş. Fakat daha sonra bırakılmış. Geçen yıl ilkini gerçekleştirmiştik. O kadar iddialı bir organizasyon oldu ki binlerce güreş sever katıldı. Bu yıl Yunuseli Havalimanı içerisinde çok güzel bir organizasyon yapacağız. Bugün de kabri başında bir anma töreni gerçekleştirdik. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. İnşallah onun gibi pehlivanlar Bursa’mızda, ülkemizde yetişir. Biz de onların başarılarıyla kıvanırız. Bu vesileyle tüm güreş severleri cumartesi ve pazar günü yapılacak ve Türkiye’nin önemli pehlivanlarını ağırlayacak, Softaoğlu Mehmet Pehlivan güreşlerine bekliyoruz” dedi.
Softaoğlu Mehmet Pehlivan’ın torunu İbrahim Künhan da bu güreşleri bir dönem kendileri yapmaya çalıştıklarını ancak yürütemediklerini belirterek, “Ama sağ olsun Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız bunu tekrar meydana çıkardı. Allah kendisinden razı olsun” dedi.
Softaoğlu Mehmet Pehlivan güreşlerinde er meydanına çıkacak Bursa Büyükşehir Belediyesporlu başpehlivan Yalçın Öncül ise, güreş tarihi açısından böylesi önemli bir ismi tekrar gündeme taşıdıkları için Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti.
Softaoğlu Mehmed Pehlivan kimdir?
Saray Başpehlivanı Softaoğlu Mehmed Pehlivan, 1786 yılında Bursa’nın Demirci köyünde doğdu. 2 metreden uzun boyu, 200 kg kadar kilosu ile devrinin en iri cüsseli pehlivanıydı. Osmanlı’nın ilk güreş tekkesi olan ve Bursa Atıcılar’da açılan Bursa Güreş Tekkesi’nde yetişti. Kısa sürede Osmanlı Sultanı II. Mahmud’un dikkatini çekerek saraya davet edildi. 12 Haziran 1812 tarihinde Çinili Köşk’te gerçekleşen karşılaşmada Prizrenli Olise’yi, 26 Haziran 1812 tarihinde de Gostivarlı İskender’i 4 saate yakın bir güreşten sonra yenerek padişahın takdirini kazandı. Güreşteki mahareti sayesinde ‘Saray Başpehlivanı’ oldu ve güreşi bıraktığı 1822 yılına kadar bu unvanı taşıdı. Osmanlı Devleti’nin en büyük pehlivanlarından birisi olarak adını güreş tarihine altın harflerle yazdıran Softaoğlu Mehmed Pehlivan, 13 Nisan 1831 Çarşamba günü, henüz 45 yaşındayken doğduğu köyde hayata veda etti.

Ticari taksi ile motosikletin çarpıştı: 4 yaralı

Önce zile bastı, sonra tetiğe

Balıkesir’de Briçte Egemenlik Turnuvası yapıldı

İçişleri Bakan Yardımcısı Turan: Biz hala Türkiye’yi yöneten partiyiz

Eyüpsultan’da otomobillere rastgele silahla ateş açan şüpheli 6 aracı kurşunladı

Osman Aşkın Bak: "Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ile Türkiye’nin turizm bölgelerini tanıtıyoruz"

AB Büyükelçisi Türkiye Delegasyon Başkanı İstanbul Yarı Maratonu’na katıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun ödül töreni yapıldı

59. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nu Frank van den Broek kazandı

Keşan’da kamyonetin çarptığı yaya yaralandı

Sınır ötesi e-ticarette hedef "bir numara" olmak

Etiler’de Nusret’e silahlı saldırı: Kurşun bankaya isabet etti, polisler kovalayıp ateş açtı

Lastiği patlayan otomobil bariyerlere çarptı

Bursaspor Divan Kurulu Toplantısı 8 Mayıs’ta yapılacak

Ünlü sanatçılar Altıeylül ve Balıkesir’in tanıtımı yapıldı

Esenyurt’ta veteriner hekimler unutulmadı

Ayvalık turizm sezonuna hazırlanıyor

Beşiktaş’ta feci kaza: 8 araç birbirine girdi, 8 yaralı

Beşiktaş Büyükdere Caddesi’nde çok sayıda aracın karıştığı zincirleme kaza meydana geldi. Olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin kazaya müdahalesi sürüyor.

İBB çukurunda hayatını kaybeden minik Edanur’un acılı annesi konuştu

Bozüyük Belediye Tiyatrosu 2023-2024 tiyatro sezonunda 11 bini aşkın seyirciye ulaştı

Buda seyyar demirci: İlçe ilçe dolaşıp tamirat yaparak geçimini sağlıyor

Türk kadın boksörlere Arnavutluk’tan teklif geldi

Ailenin yaşadığı baraka yanarak kül oldu

Türkiye İş Bankası 19. İstanbul Yarı Maratonu’nu erkeklerde Hicham Amghar, kadınlar Sheila Chelangat kazandı

Minikler ata binmenin keyfini yaşıyor

59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu İstanbul etabı nötralize edildi

Tekirdağ’da şiddetli yağış sokakları dereye çevirdi

Kadıköy’de sürücü ortalığı birbirine kattı

Dünyada bir ilki gerçekleştirdiler

Yükleniyor